Ikke overse Halkidiki, men den tredje halvøya er noe helt annet enn et ferieparadis

Athos-fjellet huser litt over 2000 munker.

BARE FOR MENN: Athos-fjellet huser litt over 2000 munker, og er en autonom stat i republikken Hellas. Foto: CHRISTOPHE BOISVIEUX / AGE / NTB SCANPIX
BARE FOR MENN: Athos-fjellet huser litt over 2000 munker, og er en autonom stat i republikken Hellas. Foto: CHRISTOPHE BOISVIEUX / AGE / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HALKIDIKI (Dagbladet): Du har kanskje hørt navnet før, uten helt å vite hvor det er. De tre halvøyene som utgjør Halkidiki øst i Hellas, havner ofte i skyggen av de greske øyer.

Halvøyene, som ser ut som fingre som stikker ut i havet, er ganske ulike:

Kassandra har charterhoteller og strand på strand. Sithonia har svingete veier gjennom grønne landskap som leder deg til fantastiske strandperler. Begge har både småbyer og større turistbyer.

LITEN BY MED STRAND: På halvøyene Halkidiki er det stort sett en nydelig strand i hver by - og mange flere en kort kjøretur unna. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
LITEN BY MED STRAND: På halvøyene Halkidiki er det stort sett en nydelig strand i hver by - og mange flere en kort kjøretur unna. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

Den siste halvøya er imidlertid noe helt annet enn et ferieparadis.

Autonom stat Athos-fjellet huser litt over 2000 munker, og er en autonom stat i republikken Hellas.

Hit slipper bare menn inn, og ortodokse kristne har prioritet når visum utstedes, men områdene rundt tiltrekker seg også pilegrimer og turister.

Lei båt, eller bli på en av de guidede cruiseturene som gir full utsikt til de 20 historiske klosterbygningene på halvøya. Rett ved ligger også den lille øya Ammouliani, verdt et besøk for de nydelige strendene.

Populært fra 70-tallet Halvøyene ligger bare noen timers kjøring fra Hellas' nest største by, Thessaloniki, og har vært et populært feriested for innbyggerne her når temperaturen i byen blir ulevelig om sommeren.

Men med problemene i gresk økonomi og den økende arbeidsledigheten, har også innlandsturismen minket.

STRANDLIV: En av de mange små strendene på Sithonia, som nettopp har fått bygget ut en liten strandbar. I horisonten skimtes toppen av Athos-fjellet. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
STRANDLIV: En av de mange små strendene på Sithonia, som nettopp har fått bygget ut en liten strandbar. I horisonten skimtes toppen av Athos-fjellet. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

Halkidiki var et stort reisemål for charterselskapene i 70-, 80- og 90-åra, forteller Frode Schiøtz, daglig leder i Lilleput reiser, som har hatt Hellas som spesialitet i flere tiår.

Men på tross av stadig utbygging av charterhoteller, har de vestlige charterselskapene vendt ryggen til området. I dag er det flest østeuropeiske turister på charterhotellene, forteller han.

Finn din favoritt Rundt på halvøyene finnes det flere slike småbyer, og de aller fleste har en strand der du kan kjøle deg ned.

Med bil har du muligheten til å finne nettopp ditt favorittsted. Strendene varierer fra de store med ulike aktiviteter som surfing og dykking, til de små og rolige.

Området har også en viktig plass i den greske historien og mytologien. Aristoteles ble født på Halkidiki, og langs veiene er det stadig skiltet til historiske steder.

SVINGER GJENNOM DET GRØNNE: Å kjøre gjennom halvøya Sithonia er nesten som å kjøre på norske vestlandsveier. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
SVINGER GJENNOM DET GRØNNE: Å kjøre gjennom halvøya Sithonia er nesten som å kjøre på norske vestlandsveier. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

I Petralona-hulen er det funnet spor etter menneskearter som levde for 700 000 år siden.

- Finnes ikke maken Schiøtz mener nordmenn ikke bør overse Fastlands-Hellas.

- Strendene på Halkidiki finnes det ikke maken til i hele Hellas, sier han.

Det er mulig å kombinere en reise til Halkidiki med for eksempel Skiathos og Skopelos, men sjekk ferjerutene - de endrer seg på kort varsel.

REISEFAKTA HALKIDIKI

Reise hit:
• Ryanair flyr direkte til Thessaloniki fra Rygge. Fra Thessaloniki er det fra halvannen times kjøring, avhengig av hvor langt ut på halvøyene du skal.

Overnatting:
• På halvøya Kassandra er det flest charterkomplekser, fra enkle til luksuriøse.

• På Sithonia finnes det enorme Porto Carras-komplekset, med egen havn og ulike hoteller. Sjekk ut mylderet av små, familiedrevne overnattingssteder rundt om i småbyene.

• Det er også campingmuligheter ved mange av strendene som et rimeligere alternativ, for eksempel ved Kalamitsi og Kavourotripes.

• De fleste som vil se Mount Athos, gjør det ut fra byen Ouranopolis. Visum kreves til selve klosterområdet, og bare menn slipper inn.

Se og gjøre:
• Finn en ny strand hver dag. Hør med dem som kjenner området for tips til store og små strender.

• På stedene med camping er det populære strandbarer, som Ethnik Beach Bar ved Tristinika på Sithonia.

• En rekke ulike aktivitetstilbud, fra tur- og sykkelstier til surfing og dykking. Båtutleie er populært.

Les mer: www.visit-halkidiki.gr og www.discovergreece.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer