DEILIG TIL HØSTENS LAM: Pisano RPF Petit Verdot 2007 fra Uruguay er en herlig matvin og kommer på delt førsteplass med 87 poeng.
DEILIG TIL HØSTENS LAM: Pisano RPF Petit Verdot 2007 fra Uruguay er en herlig matvin og kommer på delt førsteplass med 87 poeng.Vis mer

Ikke prøv dette til fårikål

Vi testet 45 viner til høstmat. Her er de beste.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Det jaktes og det slaktes.

Høsten er tida for det mest smakfulle og beste kjøttet. Ferskt, men passe hengt.

Lammene, mange hentet rett fra fjellet til slakting, kan by på en anelse viltsmak hentet fra fjellets urter og bær.

Småvilt og storvilt høstes med gevær av jegere.

HØSTMAT: Her i naturskjønne omgivelser i Steigen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HØSTMAT: Her i naturskjønne omgivelser i Steigen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Elg, rein, hjort og rådyr, hare, skogsfugl og ryper er noe av det beste norsk natur har å by på.

Dette må vi betale litt mer for, om vi handler i storbyenes delikatessebutikker eller et av de mange gårdsutsalgene.

Viltvinreise Og det er verdt å betale mer for vilt.

Dyr som har gått fritt i skog og fjell, har spist naturlig føde. Dette gir mer smakfullt og sunnere kjøtt.

Tilberedt riktig, med sjy eller gode sauser, kreves det viner med kraft og fylde.

Vin og vilt er Châteauneuf-du-Pape vil mange hevde, eller en Syrah fra Rhône.

PÅ TALLERKENEN: Lammeskank av villam rullet med pepperrot og braissert. Bakte jordskokker og persillerot slik du får det servert i Tuddal. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
PÅ TALLERKENEN: Lammeskank av villam rullet med pepperrot og braissert. Bakte jordskokker og persillerot slik du får det servert i Tuddal. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Begge er selvfølgelig et godt valg, men altfor snevert når vi vet at Vinmonopolets hyller og bestillingslager fylles av gode høstmatviner fra hele verden.

Ken har smakt seg gjennom 45 viner og funnet gode alternativer fra Argentina og Uruguay.

Gode og prisgunstige fra Languedoc og Côte de Brouilly, fra Italia og Spania.

Dette er en reise i viner som er spennende og flotte, prisgunstige og kanskje litt overraskende.

Prøv flere og opplev en spennende høst.

Prøv nye viner Dagbladets vinspalte har som målsetting å inspirere leserne til å prøve nye viner, smake og teste selv.

MEST FOR PENGENE: Argentinske Inca Tannat 2010 kommer fra noen av verdens høyest beliggende vinmarker og er allsidigheten selv, men passer kanskje aller best til en god biff eller en mør entrecôte.
MEST FOR PENGENE: Argentinske Inca Tannat 2010 kommer fra noen av verdens høyest beliggende vinmarker og er allsidigheten selv, men passer kanskje aller best til en god biff eller en mør entrecôte. Vis mer

Viktigst er å matche mat og drikke, slik at det ikke blir en smakskamp.

Husk at smak kan utvikles.

Få mennesker elsker oliven, parmesan eller blåmuggost ved første forsøk.

Slik er det også med krevende, kraftige viner.

Flest poeng får argentinske Terrazas Reserva Malbec 2008, som er å finne i basisutvalget, og Pisano RPF Petit Verdot 2007 fra Uruguay.

Begge får 87 poeng og er priset til 170 og 160 kroner.

Den tredje 87-poengeren er fransk, men koster mye mer.

Saint Jean du Barroux L'Argile 2006, Philippe Gimel, Frankrike, Côtes du Ventoux til 239,40 kroner ville nok fått flere poeng, og toppet dagens test, om ikke den hadde fått fradrag for mye alkoholstyrke.

Argentineren Inca Tannat er mye vin for penga.

Og det finnes uendelig mye mer i Vinmonopolets velfylte hyller og bestillingslagre.

Fårikål Som den observante leser vil notere, er ingen av dagens røde viner foreslått til fårikål.

PÅ TOPP: Terrazas Reserva Malbec 2008 fra Argentina er en strålende vin og får 87 poeng av vineksperten.
PÅ TOPP: Terrazas Reserva Malbec 2008 fra Argentina er en strålende vin og får 87 poeng av vineksperten. Vis mer

Dette har den enkle forklaring at kålen krasjer mot rødvinenes tanniner.

Velg derfor en sterk øl, gjerne med akevitt, eller en hvitvin til fårikålen.

Har du tenkt å servere rosenkål til lam eller vilt?

Glem det hvis du har valgt en tanninrik rødvin som passer godt til viltsausen og viltet. Dropp heller rosenkålen og velg grønne bønner.

Bruk rosenkålen i stedet til kalkunen eller gåsa, servert med hvitvin eller rosé.

En lett rødvin fattig på tanniner går nok også.

Eller om du må ha rosenkål: Drikk øl og akevitt.

Her er testen • RØDVIN   Terrazas Reserva Malbec 2008, Terrazas de Los Andes, Argentina, Mendoza
Varenr.: 4445001 (B) Poeng: 87 Pris: 159,90 Tannin: 3
Aroma: Tettpakket med mørke bær, underskog, tørr kvist, urter og et snev av bitter sjokolade.
Smak: Strålende vin, med god tett gjennomgang, hvor eiken sitter noe hardt til å begynne med. Lufting i karaffel løser dette helt fint.
Konklusjon: Perfekt «winemaking», med god frukt. En meget god vin fra Mendoza.
Passer til: Rødt kjøtt, rillet eller i varm panne og god stekeflate.

  Pisano RPF Petit Verdot 2007, Uruguay, Progreso
Varenr.: 5295201 (BU) Poeng: 87 Pris: 169 Tannin: 4
Aroma: Mørk og tett. Krydder, grønn pepper og treverk. Bjørnebær og plommestein.
Smak: Markant, med kraftig rik og balansert frukt. Bitter og fin tanninstruktur. Matvin.
Konklusjon: Herlig vin fra Uruguay. Pisano er en gammel kjenning som lager gode kvaliteter. Petit verdot er en av de glemte hjelpedruer i Bordeaux og Portugal. Uruguay lager meget bra endrueviner av bare denne.
Passer til: Prøv til høstens lam.

  Saint Jean du Barroux L'Argile 2006, Philippe Gimel, Frankrike, Côtes du Ventoux
Varenr.: 9047001 (BU) Poeng: 87 Pris: 239,40 Tannin: 3
Aroma: Tettpakket med brune og svarte oliven, kirsebær og våt skog.
Smak: Herlig spenstig. Syrlig, god og fruktig gjennomgang. Det eneste som skjemmer vinen, er en anelse for mye alkohol (15 prosent).
Konklusjon: Philippe Gimel må følges nøye framover. Om denne mannen hadde eid vinmark i Barolo eller Hermitage, hadde han vært berømt. Så må han bruke ordentlig kork, ikke sammenlimte korkrester.
Passer til: Høstens viltretter med sjysauser.

  Jean-Paul Brun Côte Brouilly 2010, Frankrike, Bourgogne, Côte Brouilly
Varenr.: 5076901 (BU) Poeng: 86 Pris: 172,90 Tannin: 2
Aroma: Floral og tett. Syrlig kjernefrukt og urter, samt saftig kjerne, rødbærfrukt og et snev av solbær. Svært behagelig.
Smak: Syrlig, men frisk og fruktig. God gjennomgang og herlig avslutning.
Konklusjon: Côte Brouilly er en egen AOC langs åssidene i Brouilly. Brouilly dekker hele 20 prosent av Beaujolais og fortjener mer oppmerksomhet for sine viner.
Passer til: Bare drikkes, eller til saftig kylling.

VELG NOE ANNET: Ikke drikk rødvin til fårikål, kålen krasjer med rødvinens tanniner. 
Foto: METTE MØLLER
VELG NOE ANNET: Ikke drikk rødvin til fårikål, kålen krasjer med rødvinens tanniner. Foto: METTE MØLLER Vis mer

  Inca Tannat 2010, Argentina, Salta, Calchaqui valley
Varenr.: 8060501 (B) Poeng: 85 Pris: 104,90 Tannin: 3
Aroma: Herlig mørk bærfrukt. Tett rikt preg av sjokolade, kaffe og plommer, samt urter og eik.
Smak: For en smak og struktur, og det i en slik billig vin. Dette må prøves hvis du liker vin.
Konklusjon: Blant verdens høyest beliggende vinmarker, faktisk over 2000 meter enkelte steder. Blir det god vin av det? Ikke nødvendigvis, men lys, klima og jordsmonn i Argentina gjør det mulig.
Passer til: Allsidigheten selv, men best til en god biff eller en mør entrecôte, gjerne fra Argentina.

  H & B Languedoc 2009, Hecht & Bannier Frankrike, Languedoc-Roussillon
Varenr.: 9390501 (BU) Poeng: 85 Pris: 149,90 Tannin: 2
Aroma: Svarte og grønne oliven. Svale urter, bjørnebær og blåbær. Delikat og elegant.
Smak: Syrlig og flott inngang. Overraskende kjølig Languedoc-frukt, med god balanse og bra trykk.
Konklusjon: Nytt bekjentskap. To unge karer som vil noe, og klarer det. Følg med denne produsenten.
Passer til: Ovnsbakt fisk, kylling eller kalv, med oliven og poteter.

  Trivento Golden Reserve Malbec 2008, Argentina, Mendoza, Luján de Cuyo
Varenr.: 5260201 (BU) Poeng: 85 Pris: 159 Tannin: 3
Aroma: Tett, mørk aroma. Syltede plommer og kirsebær, urter og kakao.
Smak: Sitter godt, med massiv frukt, lette fine tanniner og syre. Herlig frisk avslutning.
Konklusjon: Luján de Cuyo etablerer seg som den beste delen av regionen Mendoza. Mange gode viner.
Passer til: Rødt kjøtt med kraftig tilbehør og sjysaus.

  Borgogno Dolcetto d'Alba 2010, Italia, Piemonte, Alba
Varenr.: 9355801 (BU) Poeng: 85 Pris: 169 Tannin: 2
Aroma: Frisk, syrlig og behagelig aroma. Blomster, syrlige kirsebær og bringebær.
Smak: En anelse stram inngang, men syren frisker opp vinen, som avsluttes i balanse.
Konklusjon: En nydelig lett og frisk Dolcetto fra Borgogno. En ultraklassisk produsent i Barolo by.
Passer til: Fra høstens torsk til lettere rødt kjøtt.

  Baigorri Crianza 2006, Bod. Baigorri, Spania, Rioja
Varenr.: 9031301 (BU) Poeng: 85 Pris: 169,90 Tannin: 2
Aroma: Bjørnebær, mandel og lett krydderpreg, samt syrlig innslag av bringebær.
Smak: Tett og delikat, med fin struktur og herlig frisk tone. Avslutter meget fint og særdeles tiltalende.
Konklusjon: En sylfersk vin med fem år på baken, herlig. Supermoderne Rioja og absolutt en knall vin.
Passer til: Bra til mange av høstens enklere retter. Svin, lam, okse eller til og med kraftig kylling.

GODT FRA ITALIA: Borgogno Dolcetto d'Alba 2010 fra Piemonte er en nydelig lett og frisk vin til høstens torsk eller lettere rødt kjøtt.
GODT FRA ITALIA: Borgogno Dolcetto d'Alba 2010 fra Piemonte er en nydelig lett og frisk vin til høstens torsk eller lettere rødt kjøtt. Vis mer