SER KJØLESKAPET DITT SLIK UT? Medisiner, neglelakk, eddik, parfyme og tabasco... Da må det ryddes. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NO
SER KJØLESKAPET DITT SLIK UT? Medisiner, neglelakk, eddik, parfyme og tabasco... Da må det ryddes. Foto: ELISABETH DALSEG / DINSIDE.NOVis mer

Ikke putt dette i kjøleskapet

Tar du feil, kan maten bli ødelagt.

(DinSide:) Det er ikke alt som holder seg bedre i kjøleskapet - snarere tvert imot.

For selv om kulde i mange tilfeller bidrar til å øke holdbarheten, kan det også ødelegge andre matvarer eller produkter. Og om ikke kulden ødelegger varene direkte, kan temperatursvingninger gjøre det.

Det er kanskje enkelt, men vi må innrømme at vi selv har syndet på et par av disse punktene.

Her er et knippe varer som trass i det man gjerne tror, ikke skal settes i kjøleskapet:

Sterk saus Ulike varianter av chilisaus, som for eksempel tabasco, kan stå i spiskammerset eller matskapet i flere år, selv i åpnet tilstand. Det er spesielt viktig for saus som du bruker direkte på maten og ikke har i maten, fordi temperaturen har mye å si for hvordan smaksløkene oppfatter styrken på maten.

Dette gjelder også for uåpnete glass med tacosaus, men disse bør stå i kjøleskapet etter åpning.

Poteter Nedkjøling påvirker smaken, og poteter holder seg best i litt kjølig romtemperatur, eller det vi gjerne kaller for kjellertemperatur. Du bør også oppbevare dem i papirposer, slik at de får puste. De råtner fortere i plastposer.

Brød Stikk i strid med det en skulle tro, holder ikke brødet seg ferskt lenger i kjøleskap - det tørker ut. Brødet bør altså bo på benken eller i matskapet, og som du sikkert vet bør du ikke pakke brødet i plast. Bruker du mer enn tre-fire dager på å spise et brød, kan du i stedet fryse halvparten, og ta ut etter behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løk Løken holder seg også best på benken. Bruk gjerne nettingposen eller bagen den kom i, slik at den får luft.

Husk også at løk og poteter bør oppbevares et stykke unna hverandre, for akkurat som tomaten kan framskynde modnings- og forråtningsprosessen for frukt og grønt, har poteten tilsvarende effekt på løken.

Hvitløk Hvitløken har det best på benken eller i matskapet. Sørg for at den ligger luftig, altså i en åpen bolle eller porøs krukke, og ikke i plast. Den bør heller ikke ligge for tett på for eksempel sitrusfrukt, da den kan avgi smak. Og vi regner selvsagt med at du gjør som proffene, og styrer unna hvitløkspressa.

Batterier Det er ingen grunn til å putte batteriene i kjøleskap lenger. Moderne batterier må ikke oppbevares kjølig for å vare. Poenget er å unngå ekstreme temperatursvingninger, så de klarer seg fint i en skuff.

Sitron og lime Mens søte sitrusfrukter holder seg best om du legger dem i kjøleskapet, trenger sure sitrusfrukter litt høyere temperatur. De holder seg best ved 10-14 grader, for eksempel i et kaldt spiskammer, eller i vinduskarmen. Flere tips om oppbevaring av sitrusfrukt får du her.

Tomater Tomater kan bli melne i kjøleskapet, så de oppbevarer du best på benken. Merk at også tomater bør ligge for seg, siden de kan påvirke modningsprosessen for annen frukt og grønnsaker. Som om ikke det er nok, har også agurken en tilsvarende effekt på tomaten, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

Agurk Heller ikke agurken bør ha det for kaldt, i hvert fall ikke om du ikke spiser den opp i løpet av et par dager. Vil du få agurken til å holde seg lengst mulig, får du flere tips her.

Aller best holder agurken seg om du oppbevarer den i mellom 10 og 14 grader.

Kaffe Det er mange som sverger til å oppbevare åpnete kaffeposer i kjøleskapet, men det er ikke så smart. I verste fall kan det oppstå kondens som ødelegger smaken, enten det er snakk om kaffebønner eller ferdigmalt kaffe. Det som er viktig, er at du oppbevarer kaffen lufttett. Vi anbefaler derfor en boks med ordentlig lufttett lokk.

Neglelakk og parfyme Du har kanskje hørt at neglelakken ikke bør oppbevares på varme bad, spesielt ikke nederst i baderomsskapet rett over varmekablene. Men du bør heller ikke ha dem i kjøleskapet. Ifølge det amerikanske magasinet RealSimple kan det føre til at lakken tykner. Jevn, gjerne litt kjølig romtemperatur er best, så soverommet er et smart sted å sette dem.

Men heller ikke parfyme liker de varmeste og kaldeste temperaturene. Her vil vi anbefale det samme som for neglelakk: Sett dem på soverommet.

Medisiner Hostesaft og andre miksturer settes ofte i kjøleskapet av gammel vane, og fordi det er lindrende med noe kaldt i halsen når den gjør vondt. Det er imidlertid slett ikke alle som trives best i kjøleskapet. Les på pakken eller pakningsvedlegget når du kjøper medisin, og kvitt deg med produkter som er lagret feil. Vi vil også anbefale at du investerer i et låsbart medisinskap, høyt på veggen, dersom du har barn, men at førstehjelpsutstyr som plaster og bandasjer er lett tilgjengelig.

Smarte, nye kjøleskap Guiden over er for normal kjøleskapstemperatur, altså mellom null og fire grader. Har du et nyere kjøleskap med egne temperatursoner som kan reguleres til 10-14 grader, kan det imidlertid godt hende du kan ha flere av varene her.

For eksempel vil en rekke grønnsaker holde lenge om de får ligge i akkurat den temperaturen, så er du av dem som alltid ender opp med å måtte kaste noen tomater og en agurksneip, vil vi anbefale at du spør spesifikt om dette neste gang du skal kjøpe nytt kjøleskap.

Les også:
Dette må du tenke på når du skal kjøpe kjøleskap
Kjøleskapstabben du bør unngå