Ikke send det samme bildet til kjæresten som arbeidsgiveren

Lær å ta portrettbilder, vinn kamera!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Portrettfotografering er en av de klassiske fotosjangrene og et tema de aller fleste i dag har fått brynt seg på, kanskje uten å tenke over det selv.

Et profilbilde på nettsamfunn som Facebook eller et bilde vedlagt en jobbsøknad har gjerne ulike uttrykk, men følger de samme fotografiske grunnprinsippene.

Vil du ta gode portrettbilder, tenk på blant annet lyssetting og blenderåpning, råder fotograf Marika Mørkestøl.

VINNERBILDET: Juryen har plukket ut Sindre Ekangers vakre havmotiv til ukas vinner med følgende begrunnelse: - Komposisjonen er stram og fargene og kontrasten er forsterket. Alt dette underbygger stemningen i bildet.
VINNERBILDET: Juryen har plukket ut Sindre Ekangers vakre havmotiv til ukas vinner med følgende begrunnelse: - Komposisjonen er stram og fargene og kontrasten er forsterket. Alt dette underbygger stemningen i bildet. Vis mer

I videoen øverst i denne saken gir hun deg flere konkrete tips og eksempler til hvordan du lykkes med portrettfotografering.

Bli med og vinn Mørkestøls tips er en del av fotokonkurransen #øyeblikkene2013 som arrangeres her på Dagbladet.no i sommer sammen med Canon.

Ved hjelp av korte instruksjonsvideoer har du de siste seks ukene fått en innføring i ulike fototemaer.

Etter å ha sett ukas videoklipp, kan du selv sende inn ditt beste bildet innenfor den kategorien.

DET KLASSISKE NEW YORK-BILDET: Wibecke Rønseth har lykkes med å gjøre en personlig vri på det klassiske storbymotivet og får hederlig omtale av juryen: - Endeløse rette gater, gule taxier og fotgjengerfelt har vi sett før, men de to barna og den røde biltrallen gjør motivet unikt og spennende.
DET KLASSISKE NEW YORK-BILDET: Wibecke Rønseth har lykkes med å gjøre en personlig vri på det klassiske storbymotivet og får hederlig omtale av juryen: - Endeløse rette gater, gule taxier og fotgjengerfelt har vi sett før, men de to barna og den røde biltrallen gjør motivet unikt og spennende. Vis mer

En jury bestående av representanter for Canon og Dagbladet trekker ut ett vinnerbilde hver uke som vinner et Canon-kamera.

Slik deltar du: • Ukas tema er portrettfoto.

• Send inn ditt beste portrettfoto og fortell gjerne hvordan det ble til.

• Ukas premie er det digitale kompaktkameraet Canon Ixus 135.

KAMELKYSS: Et morsomt møte mellom en liten gutt og en kamel, sendt inn av Randi Andersen: -  Det tette utsnittet og ryddige bakgrunn gjør at oppmerksomheten rettes mot det viktigste i bildet, guttens og kamelens ansiktsuttrykk.
KAMELKYSS: Et morsomt møte mellom en liten gutt og en kamel, sendt inn av Randi Andersen: - Det tette utsnittet og ryddige bakgrunn gjør at oppmerksomheten rettes mot det viktigste i bildet, guttens og kamelens ansiktsuttrykk. Vis mer

• Du kan delta med ett eller flere bilder.

• Vinnerbildet og motivene som får hederlig omtale av juryen offentliggjøres i en artikkel på Dagbladet.no og db.no/oyeblikkene2013 lørdag 10. august.

• De innsendte bidragene vil ikke bli benyttet i andre sammenheng enn i forbindelsen med konkurransen #øyeblikkene2013.

REN LYKKE: Et sommermotiv til å bli glad av, delt på Instagram av Sunniva Thue: - Det blir ikke mer sommer enn det. Guttens uttrykk er 100 prosent ekte, noe det tette utsnittet framhever.
REN LYKKE: Et sommermotiv til å bli glad av, delt på Instagram av Sunniva Thue: - Det blir ikke mer sommer enn det. Guttens uttrykk er 100 prosent ekte, noe det tette utsnittet framhever. Vis mer

Du har følgende innsendingsalternativer:
E-post: konkurranse@dagbladet.no
MMS: send kodeordet KONKURRANSE til 2400
Instagram: Bruk hashtag #øyeblikkene2013

Bildeinnsendingen til denne ukas konkurransen avsluttes ved midnatt onsdag 7. august.

Tidligere har vi sett på hvordan du lykkes med å ta gode feriebilder, actionfoto, bilder av kjæledyrene, matbilder og hvordan du unngår å gjøre de vanligste fototabbene.

Vinnerbildet Temaet for forrige ukes konkurranse var feriebilder.

SKILLER SEG UT: Kristin Ulleland har delt dette bildet fra en fjelltur i Lofoten på Instagram: - Komposisjonen skaper en dybde som gir en god dynamikk i bildet.
SKILLER SEG UT: Kristin Ulleland har delt dette bildet fra en fjelltur i Lofoten på Instagram: - Komposisjonen skaper en dybde som gir en god dynamikk i bildet. Vis mer

Innen fristen midnatt onsdag hadde det komme inn i overkant av 1800 bidrag på e-post og Instagram.

Et godt feriebilder lykkes med å formidle følelsen av frihet, glede og opplevelser.

Sindre Ekangers motiv av en vakker solnedgang ombord i en båt oppfyller alle disse kriteriene og kåres til ukas vinnerbildet.

Juryen begrunner sitt valg med følgende:

- Fotografen har fanget et stemningsfullt og fredelig øyeblikk. Det varme lyset og de blå bølgene formidler den gode følelsen av en sommer på havet. Komposisjonen er stram og fargene og kontrasten er forsterket. Alt dette underbygger stemningen i bildet.

Sindre vinner det digitale kompaktkameraet Canon Ixus 140.

Kamelkyss og Instagram-tær I tillegg til vinnerbildet, har juryen også plukket ut fire andre bidrag som får hederlig omtale.

Barna som krysser et fotgjengerfelt, sendt inn av Wibecke Rønseth:

- Dette er et klassisk New York-bilde gjort personlig. Endeløse rette gater, gule taxier og fotgjengerfelt har vi sett før, men de to barna og den røde biltrallen gjør motivet unikt og spennende.

Kamelkyss, sendt inn av Randi Andersen:

- En morsom situasjon der dyr og barn møtes. Det tette utsnittet og ryddige bakgrunn gjør at oppmerksomheten trekkes mot det viktigste i bildet, guttens og kamelens ansiktsuttrykk.

Lykke, delt på Instagram av Sunniva Thue:

- Glede, hav og bading. Det blir ikke mer sommer enn det. Guttens uttrykk er 100 prosent ekte, noe det tette utsnittet framhever. Samtidig levner bakgrunnen ingen tvil om at det er snakk om en fin dag ved havet.

Nydelig dag i fjellet, delt på Instagram av Kristin Ulleland:

- Dette motivet har etter hvert blitt en klisje på sosiale medier, men det gjør ingenting når bildet er så spektakulært som her. Det gjør at det skiller seg ut. Komposisjonen skaper en dybde som gir en god dynamikk i bildet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer