Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ikke sikkert du vil pakke julegavene i håndbagasjen

For vil du virkelig vite hva de inneholder?

IKKE HER: Ta gjerne med pakker, men ikke i håndbagasjen. Og det er ikke alt du kan ta med om bord. Foto: COLOURBOX.COM
IKKE HER: Ta gjerne med pakker, men ikke i håndbagasjen. Og det er ikke alt du kan ta med om bord. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Dinside Allerede denne uken begynner juletrafikken på flyplassene. Trafikkmessig er det ikke mye å frykte, ettersom juletrafikken sprer seg over ganske mange dager. Men bagasjen kan skape utfordringer.

- Det som gjør juletrafikken spesiell er at folk reiser med mye bagasje, og når det blir mer bagasje enn vanlig blir det også litt mindre plass, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo Lufthavn.

Oppfordringen fra Oslo Lufthavn er å møte opp i god tid og sende alle innpakkede julegaver som innsjekket bagasje. Samme oppfordring er verdt å notere seg, også om du reiser fra andre flyplasser.

Se hva slags behandling bagasjen får på sin vei: Vi sjekket inn en koffert med kamera, og sendte den med bagasjebåndet

Kanskje må du åpne gavene før jul ... Det er ikke andre regler i sikkerhetskontrollen selv om det er jul. Og det hjelper ikke om det er en sirlig innpakket julegave fra tante Serina.

SEND PAKKENE I INNSJEKKET BAGASJE: Møt opp i god til og send pakkene i innsjekket bagasje, er rådene fra medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
SEND PAKKENE I INNSJEKKET BAGASJE: Møt opp i god til og send pakkene i innsjekket bagasje, er rådene fra medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer

Du er ansvarlig for å vite hva det er du har med deg i håndbagasjen.

Kan du ikke gjøre rede for hva som er i pakken, må du ifølge Westher Andersen åpne den i sikkerhetskontrollen.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ødelegge julegaver. Det er ingen god følelse, og vi håper folk tar oppfordringen vår om å sende julegaver i innsjekket bagasje, sier Andersen.

Les også: Se alt hittegodset ingen gidder å hente

Se opp for gavepakker med kosmetikk og spekefat med kniv Det er vanlige regler for hva du kan ta med deg i håndbagasjen.

BLIR SJEKKET: Send pakker du ikke vet eller vil vite innholdet av som innsjekket bagasje. Men spør for sikkerhets skyld også giveren om det er en gave som kan sendes på fly. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
BLIR SJEKKET: Send pakker du ikke vet eller vil vite innholdet av som innsjekket bagasje. Men spør for sikkerhets skyld også giveren om det er en gave som kan sendes på fly. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Parfyme, alkohol og kremer er gaver med flytende innhold er fortsatt ikke tillatt i håndbagasjen i mengder over 100 milliliter. Har du mistanke om at gaven du har med deg kan være flytende, er det med andre ord smart å legge dette i innsjekket bagasje.

- En annen populær gave er spekemat med medfølgende kniver, noe som heller ikke kommer igjennom kontrollen, sier Andersen.

- I tillegg kan mat og kaker fort blir problematisk, legger han til.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men noen julekaker inneholder for eksempel krem som betegnes som flytende.

Du kan altså trygt legge tørre julekaker, formkaker og kjeks i håndbagasjen, men alle kaker med smørbart fyll må bli hjemme. Eller pakkes i innsjekket bagasje.

Pakk godt! Skal du reise med gaver du har fått fra andre, og som du ikke vet hva er, bør du spørre vedkommende som har gitt deg gaven om det er noe som er tillatt som håndbagasje, eller om det bør sendes i innsjekket bagasje.

Og merk deg unntakene. Spesielt dyre gaver, som for eksempel smykker, bør ikke sendes i innsjekket bagasje. Dette fordi det ikke er dekket av forsikringen dersom noe skulle skje.

Husk også å emballere ting skikkelig, når du pakker det ned. Det er du som er ansvarlig for å pakke slik at bagasjen tåler normal håndtering. Harde kofferter beskytter mer enn myke.

Les også:Tenk på dette når du pakker

Det er i tillegg smart å sjekke hva flyselskapet ditt tillater av bagasje, så slipper du problemer med overvekt.

Morgen- og ettermiddagsrush Det er flere som reiser med mye bagasje i jula, enn ellers. Dette kan påvirke belastningen både i sikkerhetskontrollen og i innsjekk. Når det er mange som skal sende innsjekket bagasje, kan det bli kø ved bagasjebåndene.

- Spesielt mellom klokken 06.00 - 10.00 og 15.00 — 18.00 er det mange som reiser og derfor lurt å beregne mer tid enn vanlig. Det er bedre å være ute i god tid og få en fin start på juleferien, sier Andersen.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media