SJEKK KJØTTINNHOLDET: Bra med protein og kjøtt trekker opp, mens mye karbohydrater, fett og salt trekker ned. Foto: ERIK HELGENESET
SJEKK KJØTTINNHOLDET: Bra med protein og kjøtt trekker opp, mens mye karbohydrater, fett og salt trekker ned. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Ikke tid til å lage mors kjøttkaker?

Her er de sunneste ferdiglagde.

(Bramat.no): Kjøttkaker kan du lage selv, men mange av oss kjøper ferdige kjøttkaker.

Flere av disse er helt greie, også ernæringsmessig, men mange inneholder mer salt og mindre kjøtt enn hjemmelagde kjøttkaker.

I denne testen varierer kjøttinnholdet i de ulike typene kjøttkaker fra 48% til 71 %.

Kjøper du kjøttkaker med bare 50 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som kjøttfett og stivelse.

Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet Desto mer kjøtt det er i kjøttkakene, jo mindre tilsatte karbohydrater er det.

Karbohydratene du finner i denne typen mat, er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men som regel ren stivelse. Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt.

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett), med mindre det brukes magert kjøtt.

Proteininnholdet øker også med mengde rødt kjøtt, det samme gjør jerninnholdet.

Inneholder mye salt Rent kjøtt inneholder naturlige mengder med natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttkaker, tilsettes salt.

Salt består av klor og natrium. Natrium er et mineral og en elektrolytt som kan øke blodtrykket. Derfor ønsker vi at minst mulig salt tilsettes i maten vår.

Skal du tenke helse, er det derfor en fordel å velge farsemat som kjøttkaker som inneholder lite salt, eller lage kjøttkakene selv.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Rent kjøtt framfor farseprodukter Kjøtt, særlig rødt kjøtt, er en av våre beste kilder til jern.

Selv om vi anbefales å holde inntaket av rødt kjøtt under 700 g i uka, er det altså ingen ting i veien for å spise kjøtt til middag. Snarere tvert imot!

Men rent ernæringsmessig er det da lurere å velge rene fileter av kjøtt framfor farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttboller, ettersom rent kjøtt inneholder mer jern, mer protein, og mindre fett og kalorier enn farsemat.

Når det er sagt, er det ingenting i veien med å spise kjøttkaker til middag innimellom. Heller ikke kjøttkaker som i denne testen.

Særlig ikke hvis du har en god porsjon med grønnsaker ved siden av.

Les også: Verdt å vite om kjøtt

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttkaker som er tilgjengelig i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, karbohydrater, andel kjøtt (prosent) og prosent tilsatt salt per 100 gram matvare.

Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og natrium (salt) trekker ned. Ytterst få oppgav mettet fett på produktene sine, derfor kunne vi ikke ta dette med i testen.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Skikkelige kjøttkaker Bra med kjøtt og protein. Karakter: Produsent: Gilde Kjøttkaker Grei andel kjøtt. Karakter: Produsent: First Price Grove kjøttkaker Bra med kjøtt. Karakter: Produsent: Nordfjord Grove kjøttkaker Bra med kjøtt. Karakter: Produsent: Finsbråten Kjøttkaker Mye kjøtt, men litt for mye fett. Karakter: Produsent: Coop Kjøttkaker Lav andel kjøtt, og mer karbohydrater enn vinnerne. Karakter: Produsent: Euroshopper Originale kjøttkaker Mindre kjøtt og fett og mer karbohydrater enn vinnerne. Karakter: Produsent: Gilde Kjøttkaker Litt lite kjøtt og mye fett. Karakter: Produsent: Matmesteren Les mer på Bramat.no:
Er du allergisk?
For mye muggsoppgifter i korn
Kost til barn med autisme