<strong>HELT PÅ NETT:</strong> Margret Hellebust og Terje Valderhaug traff hverandre for fem år siden via sukker.no. Her med barna Petter (2,5) og Selma (4mnd).
Foto: Elisabeth Sperre Alnes
HELT PÅ NETT: Margret Hellebust og Terje Valderhaug traff hverandre for fem år siden via sukker.no. Her med barna Petter (2,5) og Selma (4mnd). Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

Ikke vær for ærlig og nøy deg med et halvgodt bilde

Slik lykkes du best i nettdating.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet God torsdag): - Alle kjenner noen som har gjort det, eller så har de gjort det selv. Nettdating er ikke lenger tabu, mener Øyvind Isaksen, gründer og daglig leder av Softmaker, et firma som driver flere datingnettsteder.

Flere undersøkelser har tatt tempen på nettsjekking. Allerede for to år siden var det dobbelt så mange som fant hverandre på nett som på byen.

Margret Hellebust og Terje Valderhaug møttes gjennom nettdatingtjenesten «Sukker.no» i 2007. Begge mener personligheten blir mer synlig på nett, enn på et trendy utested.

- Hadde vi møtt hverandre på byen, ville nok Margret dratt uten å legge igjen telefonnummeret sitt, spøker Valderhaug.

Han tror det har blitt vanlig å vente lengre med å slå seg til ro, og at mange kan oppleve at den sosiale møtearenaen blir sterkt begrenset innen de har rukket å finne seg en partner.

- Unge mennesker treffer nye folk hele tida, mens de litt eldre ikke får utvidet horisonten på samme måte, mener han.

Isaksen tror også det er enklere å finne hverandre fra dataskjermen.

- Vi har blitt vant til å ta i bruk nye metoder for å treffe nye mennesker. På nettet er det lettere å treffe likesinnede, fordi disse siles ut på bakgrunn av interesser, personlighetstrekk og andre kriterier. Sjekklisten er klar i forkant, noe som gjør datingen mye lettere, sier han.

Øk selvinnsikten Dette har psykolog Andreas Løes Narum forsket på. I samarbeid med «Møteplassen», har han utviklet et matchingverktøy som skal gjøre det lettere for Amors piler å treffe riktige hjerter, basert på personlighetstesting.

- Undersøkelser viser at folk blir sammen på grunnlag av felles verdier og holdninger, og skilles på grunn av ulike personligheter. Derfor er det viktig å ha god selvinnsikt. Ta en personlighetstest og diskuter gjerne resultatene med familie, venner og bekjente. Det viktigste er å snakke med dem om hva slags person de tror du blir lykkelig med, og hvorfor. Du må vite noe om deg selv før du kan velge for deg selv, forklarer han.

Vær systematisk I tillegg mener han du bør spørre deg selv om hva som gjør deg lykkelig og ulykkelig. Ut fra svarene skal du finne frem til ønskede egenskaper hos en partner.

- Forsøk å reflektere over hva det er som gjør at du ønsker å treffe noen om igjen, men ikke andre. På den måten gjør du datingen mer systematisk, oppfordrer Løes Narum.

Og det er håp for alle, i følge psykologen. Funn han har gjort i samarbeid med «Møteplassen» viser at du kan finne alle typer mennesker.

- Brukerne utgjør til sammen et representativt utvalg av befolkningen. Det betyr at det finnes noen for alle.

Søk bredere Det er en mager trøst at alle kan finne noen, om du ikke møter dem. En av fordelene med nettet, er at du alltid er tilgjengelig for en potensiell partner.

- Forsøker du å finne noen på byen, er du avhengig av at partneren er der samtidig som deg. På nettet behøver dere ikke det, fordi profilene alltid er tilgjengelige. I tillegg kan du sitte hjemme i stua i fred og ro og oppdage spennende mennesker, sier Hanna Bergholm, markedsdirektør i Match.com.

Hun peker også på at du kan gå bredere ut i din søken enn du vanligvis hadde gjort ved å ta en bytur.

- Nettsjekking fungerer fordi du kan søke bredere og finne folk over et større geografisk område.

Under ser du ni viktige punkter og ekspertenes råd for å lykkes med nettdating.

Navn - Det er ikke vanlig å legge ut fullt navn på datingnettsteder. Du har ikke den samme kontrollen som på Facebook, og profilen din blir som en åpen kortstokk for de andre brukerne, sier postdoktor og forsker Lin Prøitz.

- Hold navnet for deg selv til du vet du kan stole på personen du har fått kontakt med. Et brukernavn kan likevel være personlig, for eksempel kallenavnet eller favorittblomsten din. Bare kreativiteten setter grenser, men hold deg unna seksualiserte navn, oppfordrer markedsdirektør Hanna Bergholm.

- Styr unna navn som kan virke støtende, kategoriserende eller som insinuerer at du er høy på pæra. «Rikingen32» er ikke bra, mener gründer Øyvind Isaksen.

Alder - Vær ærlig og eksakt. Å ikke oppgi alder er det samme som å legge ut en boligannonse uten pris. Du vet det er noe av det første folk kommer til å spørre deg om, forteller Prøitz.

- Spesifiser heller hvilken aldersgruppe som er aktuell for deg, råder Bergholm.

- Å starte et forhold med en løgn er aldri bra, minner Isaksen om.

Bildebruk - Det er alltid bra når du kan si at en person var «fin på bildet, men enda penere i virkeligheten». Derfor bør et profilbilde bare være halvbra. Det er bedre å ha noe å by på, enn at daten din blir skuffet når dere møtes. Bilder er viktig for mange, fordi folk liker å ha et ansikt å forholde seg til, ikke nødvendigvis fordi de leter etter en fotomodell. Mange menn tar selvportrett foran baderomsspeilet, men spør heller en kamerat om å være fotograf for deg, forklarer Bergholm.

- Et bilde øker muligheten for å fange andres interesse, men det må gi et reelt inntrykk av hvordan du ser ut, og ikke være eldre enn 3-4 år. Tar du bilde idet du gjør noe du liker godt, får du en ekstra energi i blikket. I tillegg tiltrekker du deg personer med samme interesse, forteller psykolog Andreas Løes Narum.

- Profilbilder fra skuldrene og opp er veldig vanlige, men mange ser ut til å like det, sier Prøitz.

- Husk uttrykket som sier at «et smil er den beste sminke». Poserende bilder i bar overkropp kan for mange virke mot sin hensikt, tipser Isaksen.

Beskrivelse - Du må du jobbe med beskrivelsen av deg selv på profilen. Tenk nyhetsverdi og skriv det viktigste og mest interessante først. Vær oppfinnsom. Bruk en spennende tittel og gjerne humor i teksten. Snakk deg selv fram, men legg inn elementer som viser sårbarhet, ydmykhet og at du er et sammensatt menneske. Få fram ting som ligger mellom kategoriene du har krysset av på i personlighetstesten. I tillegg er det er vanlig å oppgi detaljer som høyde, vekt, bosted, og bransjen du jobber innen, opplyser Prøitz.

- Lag en kort og ærlig tekst, ikke få venner eller fagfolk til å skrive lange essayer for deg. Hva liker du å bruke tiden på og hvordan ser dagen din ut? Hva blir du glad av og hva gjør deg lei? Dette er informasjon som sier noe personlig om deg, sier Løes Narum.

<strong>ANNEN ARENA:</strong>
- Hadde vi møtt hverandre på byen, ville nok Margret dratt uten å legge igjen telefonnummeret sitt, spøker Terje Valderhaug med Petter (2,5) og Selma (4mnd) mellom seg og kona Margret Hellebust. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
ANNEN ARENA: - Hadde vi møtt hverandre på byen, ville nok Margret dratt uten å legge igjen telefonnummeret sitt, spøker Terje Valderhaug med Petter (2,5) og Selma (4mnd) mellom seg og kona Margret Hellebust. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer

- Forsøk å vinkle teksten på en positiv måte. Fremfor å skrive «jeg hater menn som lyver» bør du formulere til «jeg setter pris på ærlige menn». Positivitet appelerer til andre mennesker. Beskriv deg selv. Har du vært på backpacking? Fortell hvor! Det gjelder å fange noens interesse, presentere noe på en måte som andre kan kjenne seg igjen i og tenke «wow, det liker jeg også», forklarer Bergholm.

- Første linje i teksten er veldig viktig for å fange folks oppmerksomhet. Skriv på en morsom og personlig måte som viser leseren det du ønsker å få fram. I stedet for å skrive at du er morsom, skriv noe som gjør at leseren forstår at du er morsom. Ha gjerne en humoristisk og flørtete tone. Hold deg unna sjekketriks og selvskryt, oppfordrer Isaksen.

Interesser - Ikke skriv noe bare fordi det høres bra ut. Liker du ikke turer i skog og mark, så trenger du ikke å nevne det. Skriv bare ting som du virkelig liker, det er slik du finner dem som liker det samme som deg. Ellers vil du bare gjøre deg selv en bjørnetjeneste ved å tiltrekke deg feil mennesker, mener Prøitz.

Ærlighet - Ikke vær for selvutleverende ved å fortelle om private og sårbare ting som skilsmisse eller helse. Er det noe du føler er viktig å nevne, kan du spare det til et senere tidspunkt når du har oppnådd kontakt med noen du liker. Har du liten fritid, bør du underspille. Skriver du at du egentlig ikke har tid til en partner, kan du skremme bort potensielle matcher, forklarer Prøitz.

- Vonde hemmeligheter og ting du vanligvis bare involverer en håndfull mennesker i, bør du holde for deg selv. Barn er noe du bør være åpen om. Enten du allerede har barn eller ønsker deg det, vil dette være kjempeviktig for de fleste, sier Løes Narum.

- Ikke nevn eventuelle sykdommer eller lidelser på profilen, med mindre dette er av avgjørende betydning for en eventuell partner. Ærlighet er viktig, men du behøver ikke å legge ut om alt. Folk får raskt fordommer og kan henge seg for mye opp i slike detaljer. Spar på disse til dere har hatt noen dater, da er det enklere for den andre å forstå hele sammenhengen, forklarer Isaksen.

Timing - Tilnærmingsfasen er ulik for alle mennesker, men når du har funnet et par-tre personer som er aktuelle for deg, kan det være lurt og treffe dem for å begynne utsilingen. Dere bør møtes ute på et offentlig sted hvor du ikke trenger å be den andre om å dra. Ta en rask kaffe eller øl sammen. Da har du muligheten til å avslutte daten relativt kjapt dersom kjemien ikke stemmer, eller du kan gjøre den lengre, råder Prøitz.

- Ikke legg for mye i første daten, men møt opp forberedt. Du må kjenne deg selv for å vite hva du vil ha i andre. Ta gjerne et par kaffekopper med 5-6 personer før du «bestemmer» deg for en av dem. På dette stadiet har du ingen forpliktelser, derfor trenger du heller ikke fortelle til noen at du dater flere samtidig, sier Løes Narum.

- Legg opp til korte møter i begynnelsen. Første møtet bør bare vare i rundt 45 minutter. Da kan du unnskylde deg med at du «bare har en time» om kjemien ikke stemmer, mener Bergholm.

- Se på første date som et hyggelig og uformelt møte. Vær avslappet, prat om alt mulig og husk at du ikke trenger å få vite alt om den andre på første date, minner Isaksen om.

Når du skal velge - Mange vet hvilke kvalifikasjoner og egenskaper de ønsker at en partner skal ha, og da er det riktig å krysse ut på disse. Men en veldig spisset profil kan komme til å utelukke personer som kanskje ikke ville vært utelukket i andre sosiale fysiske arenaer, mener Prøitz.

- Det er lett å bli kresen når du har mange potensielle partnere å velge mellom. Ikke heng deg for mye opp i detaljer. Isaksen tror det er bedre å fokusere på noen hovedting:

• Barn - kan du akseptere at partneren har eller ønsker seg dette?
• Geografi — Er du villig til å flytte på deg for kjærligheten?
• Livssyn
• Alder

Sikkerhet og forhåndsregler - Det er smart å google daten du har avtalt å møte, for å sjekke om vedkommende faktisk er den personen han eller hun utgir seg for. Er du flink til å søke på nett, kan du finne mye info. Når du er du trygg i møtet med den andre, slapper du mer av og får vist bedre hvem du er, sier Prøitz.

- Unngå å dele navn og annen informasjon før du føler deg trygg, men ha en lav terskel for å treffe andre, mener Løes Narum. —Anvend anonymiteten du har mulighet til å ha på nettstedene. Ikke oppgi ekte navn eller eksakt hvor du jobber. Som i det virkelige liv må du være oppmerksom. Bruk sunn fornuft! Kommer du over noen som for eksempel ber deg om penger, bør du tenke deg om to ganger, oppfordrer Bergholm.

- Det er lett å skjule seg bak en profil og ikke alle brukere har gode hensikter. Vær tilbakeholden med hvilken informasjon du deler med fremmede. Det er smart å ikke oppgi alt med en gang, sier Isaksen.

Denne saken ble først publisert i Dagbladets bilagsmagasin, God torsdag, 09.02.2012.

<strong>BILDEVALG:</strong> Ett av rådene fra ekspertene er å bruke et halvgodt bilde på profilen din. Foto: Colourbox
BILDEVALG: Ett av rådene fra ekspertene er å bruke et halvgodt bilde på profilen din. Foto: Colourbox Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer