«Ikke vurdert», «Bad fra byggeår», «Bør undersøkes nærmere»

Nå kan det bli slutt på boligtakst med forbehold.

HAR VÆRT ØNSKET LENGE: - Dette har vi jobbet for i mange år. Takstbransjen og meglerbransjen skal ha ros for at de har kommet til enighet, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
HAR VÆRT ØNSKET LENGE: - Dette har vi jobbet for i mange år. Takstbransjen og meglerbransjen skal ha ros for at de har kommet til enighet, sier Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.comVis mer

I dag er det tvist i nesten 1 av 5 boligsalg, ifølge eierskifteforsikringsselskapene. 1400 saker etter avhendingsloven er på 17 år gått hele veien inn i domstolene.

Det betyr en enorm omkostning i form av irritasjon, frustrasjon, merarbeid og tapte drømmer - både i tid, penger, tillit og nattesøvn, skriver Forbrukerrådet.

Dagens boligtakst, som legges til grunn for handel med millionverdier, er full av forbehold og hint. Det kan stå; «ikke undersøkt», «anbefaler egne undersøkelser» eller «ikke gjort noen inngrep i konstruksjonen».

Det liker fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet dårlig. Han har sett seg lei på forbehold på forbehold, og redegjørelser om at takstmannen ikke har flyttet møbler eller inventar, men heller tar forbehold om skader som takstmannen derfor ikke har sett.

Nå kan det imidlertid se ut som om fagdirektøren blir hørt. Nylig lanserte Standard Norge krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig skal omfatte, og takstmenn og eiendomsmeglere har signert en avtale om bedre forbrukerinformasjon. Fra 2015 skal det bli slutt på den gamle taksten - og inn kommer en utvidet tilstandsrapport som skal føre til at enkle takster med knapp boliginformasjon forsvinner.

Nøytralt nettsted Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Norges TakseringsForbund (NTF) og NITO Takst styrker samtidig uavhengigheten bransjene imellom. De etablerer i fellesskap en ordning der forbrukere skal velge takstmann selv. Selgere som ikke har gjort et valg før de tar kontakt med en eiendomsmegler, henvises til et nøytralt nettsted der de kan søke etter takstmenn, heter det i en felles pressemelding.

- Dette har vi jobbet for i mange år. Takstbransjen og meglerbransjen skal ha ros for at de har kommet til enighet. Vi kunne riktignok ha tenkt oss et helt annet opplegg rundt innføringen, men vi ser dette likevel som en stor seier, sier Thomas Bartholdsen til klikk.no.

Skuffet over departementet - Men det er skuffende at Justis- og beredskapsdepartementet ikke har lagt inn en forskrift om at slike rapporter skal være obligatoriske i alle boligsalg, fortsetter han.

For det er ingen lov som tilsier at du må ha en boligsalgsrapport. Eff har sagt at deres medlemmer skal bruke dette, men det er ikke alle som er medlemmer der, verken alle eiendomsmeglere, advokater eller privatpersoner som ønsker å selge en bolig selv.

Til Klikk.no viser Justis- og beredskapsdepartementet til bransjens eget initiativ og skal ta det med videre i behandlingen av saken i departementet.

Les også:
Her er Norges råeste bygg
Gammel fabrikklåve ble lekkert hytteparadis
Her skal de bo på vannet
Enkle triks som får dusjen ren

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TRYGGERE HANDEL: Dagens boligtakst er full av forbehold og hint, mener Forbrukerrådet. Det kan det nå bli slutt på.  Foto: Zoonar/N.Okhitin
TRYGGERE HANDEL: Dagens boligtakst er full av forbehold og hint, mener Forbrukerrådet. Det kan det nå bli slutt på. Foto: Zoonar/N.Okhitin Vis mer