Ingen annen by i verden har flere Michelin-stjerner per innbygger

Så mange gode restauranter at det tar uker å teste dem ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Fred og sameksistens var slagordet som i sommer fikk EU-juryen til å velge San Sebastián som europeisk kulturhovedstad i 2016.

Etter 40 år med uro, bomber og terror vil den baskiske feriebyen vise at kultur kan bygge bruer og glatte over politiske stridigheter.

Gjennom en rekke spenstige arrangementer vil San Sebastián om fem år strekke en forsonende hånd både mot nasjonalstaten Spania og det øvrige Europa.

Unik mulighet - Vi gleder oss til å få alle positive krefter til å trekke sammen.

Å bli europeisk kulturhovedstad er en unik mulighet til å legge fortida bak seg, konstaterer bypatriot Ane Valverde (47).

De to siste årene har hun engasjert seg sterkt for å samle støtte både til byens kandidatur og forsoning mellom baskere og spanjoler.

Selv tilhører hun den siste generasjonen av baskere som bare lærte spansk på skolen.

Forbudt språk Foreldrene sendte henne på privatskole for å lære baskisk, språket som gjennom den lange Franco-perioden var forbudt.

Nå foregår minst halvparten av språkundervisningen i grunnskolen på baskisk.

<strong>KVELDSVANDRING:</strong> Det imponerende kongress- og kultursenteret Kursaal ligger rett på stranda. Alle foto: DARIO GARRIDO og KJERSTI GJEMS VANGBERG
KVELDSVANDRING: Det imponerende kongress- og kultursenteret Kursaal ligger rett på stranda. Alle foto: DARIO GARRIDO og KJERSTI GJEMS VANGBERG Vis mer

Ordføreren i Zaragoza, en av de fem kandidatbyene som måtte se seg forbigått av San Sebastián, var derimot av en annen oppfatning.

Han gikk offentlig ut med kravet om at juryen måtte tenke seg om én gang til.

Han mente seg sikker på at statusen som kulturhovedstad åpnet for et år med stor vekt på separatisme og liten på kultur.

Festivalby At San Sebastián allerede huser både en filmfestival og en jazzfestival med betydelig internasjonal ry, hadde gått den arge ordfører fra Aragón hus forbi.

Heller ikke ble det lagt på vektskålen at Spanias fremste billedhogger i moderne tid, baskeren Eduardo Chillida, har preget hjembyen med sine grensesprengende skulpturer.

KULTURBYENE

• Det var den greske kulturminister og tidligere skuespiller Melina Mercouri som i 1985 kom på ideen årlig å utpeke to byer som europeisk kulturhovedstad.
• Tanken var å trekke fram mangfoldigheten i europeisk kultur ved å rette søkelyset mot enkelte byer.
• Naturlig nok var Aten den første by til å inneha tittelen.
• Bergen og Stavanger er eneste norske byer som har sluppet gjennom nåløyet, i henholdsvis 2000 og 2008.
• I år er finske Åbo og Tallinn i Estland kulturbyer.

San Sebastián regnes dessuten av mange som Spanias kulinariske hovedstad.

Også byens egne innbyggere mobiliserer temperamentet når det kommer til framtida som europeisk kulturby.

Fortjener en påskjønnelse De er ikke tvil om at de selv fortjener en slik påskjønnelse, men er slett ikke sikker på om ordføreren gjør det.

Baksiden av kulturbymedaljen er nemlig at den er en fyrstelig fjær i hatten for det partiet som etter lokalvalget i mai ryddet vei inn i rådhuset i San Sebastián.

Bare noen uker etter at valgalliansen Bildu ble stiftet, fikk partiet 26 prosent av stemmene ved lokalvalget i spansk Baskerland.

Målet er selvstendig Baskerland Partiets mål er at spanske og franske baskere sammen skal danne et selvstendig Baskerland.

FAKTA

San Sebastián
• Byen har 180 000 innbyggere, og er hovedstad i den baskiske provinsen Gipuzkoa.
• Var tidligere feriested for den spanske kongefamilien.
• De mest attraktive herskapsboligene i byen er de dyreste i hele Spania.

Våpenhvile
• Den illegale separatistbevegelsen ETA (Euskadi Ta Askatasuna) kjempet lenge med terror og politiske drap som våpen.
•  I september 2010 erklærte ETA en våpenhvile, som nå skal være permanent.

På lovlig og demokratisk vis er Bildu forlengelsen av visjonene til den tidligere så brutale separatistbevegelsen ETA.

I San Sebastián fikk de taburetter nok til å utpeke ordføreren.

Det første Karlos Izagirre gjorde da han inntok rådhuset, var å hekte bildet av sin navnebror Don Juan Carlos ned fra veggen i bystyresalen - selv om alle rådhus i Spania er påbudt ved lov å ha et portrett av kongen på veggen.

- Vi har masse fantasi «Jeg er henrykt», svarte mesterkokk Juan Mari Arzak da avisa El Pais ba ham kommentere utnevnelsen av hjembyen til europeisk kulturhovedstad.

Han fortsatte: «Jeg er imponert over hvordan byens innbyggere har trukket dette lasset sammen. Vi er en liten by, med bare 180 000 innbyggere. Vi har nesten ingenting, men vi har masse fantasi».

TAPAS (PINTXOS)!

• Bar Ganbara, C. de San Jerónim 21, er ifølge en britisk matjournalist alene grunn nok til å flytte til San Sebastián.

• Txondorra, C. Fermín Calbetón 7, er nylig modernisert. Gratinerte skalldyr i nydelig hvit saus er sikker favoritt.

• Nestor Bar, Calle de la Pescaderia 9, har bare rødt kjøtt og paprika på pinxtos-menyen.

• Bar Tamboril, C. Pescaderia 2, er en klassisk og knøttliten bar rett ved inngangen til plazaen.

• Bar la Cepa, C. 31 de Agosto-gata 9, er tempelet for papirtynne skiver av jamon iberico. Interiøret, med masse tyrefekter-rekvisitter på veggene, er et påskudd til å bli sittende en stund.

• A Fuego Negro, 31 de Agosto 31, skiller seg klart fra de andre barene i byen. Den «svarte flammen» har svartmalte vegger i baren og er tapetsert med krittavler påskrevet en meget rikholdig meny.

Den samme Arzak kan kanskje anklages for koketteri.

Selv om det nå er datteren Elena som i stor grad har ansvaret for restauranten med tre stjerner hos Michelin, er Juan Mari Arzak den toneangivende kokken innen Nueva Cocina Vasca (det nye baskiske kjøkken).

De matglades favorittby Internasjonale mattidsskrifter rangerer ham som en av verdens ti fremste kjøkkensjefer.

Takket være Arzak og hans nesten like ambisiøse kolleger er San Sebastián både profesjonelle kokkers og matglade amatørers favorittby.

Det hevdes at byens barn lærer de statistiske fakta sammen med den lille multiplikasjonstabellen: San Sebastián har flere Michelin-stjerner per innbygger enn noen annen by i verden.

<strong>PINTXOS:</strong> Bardisker som bugner av delikat småmat gir valgets kvaler. Foto: KJERSTI GJEMS VANGBERG
PINTXOS: Bardisker som bugner av delikat småmat gir valgets kvaler. Foto: KJERSTI GJEMS VANGBERG Vis mer

- Å velge hvor vi skal gå, er nesten umulig, ler Carolina Arizmendi.

Byen har så mange gode restauranter at det vil ta uker å teste dem ut.

Like fullt inviterer hun på en runde gjennom gamlebyen.

Etter å ha bodd noen år i Sverige, har samme Carolina fornøyd slått seg ned i hjembyen.

Spiser seg fra bar til bar Der deltar hun gjerne i befolkningens favorittsyssel, nemlig å spise seg fra bar til bar.

Pintxos er den baskiske betegnelsen på de lekre munnfullene som er kunstferdig dandert på byens bardisker, og ellers i Spania kalles tapas.

For en nyankommet turist er det umulig å velge, men Carolina fører oss stødig gjennom en gamleby som en lørdag formiddag er fullstappet av mennesker i samme ærend.

Carolina vet nøyaktig hvilke barer som er best på hva.

Ett sted er det lurt å spise gratinerte skalldyr.

DE TRE BESTE RESTAURANTENE

• Restaurante Arzak, Avda Alcalde Elosegui 273, troner ubestridt på toppen av byens mange stjernerestauranter. Historien om Arzak strekker seg over 114 år og fire generasjoner. Den starter med et enkelt vertshus i 1897, og er av hver generasjon løftet noen hakk høyere. I 1989 kvitterte Juan Mari Arnak for den tredje stjernen fra Michelins inspektører. Nå er datteren Elena Arzak Espina i full gang med å overta.
På nett: www.arzak.es

• Restaurante Akelarre har to stjerner i Michelin-guiden, pluss en fantastisk beliggenhet på toppen av Igueldo-fjellet. Mens du nyter en sjuretters smaksmeny, ser du havet langt der nede. Kjøkkensjefen heter Pedro Subijana, og er en av byens mange kjendiskokker.
På nett: www.akelarre.net

• Restaurante La Fabrica, C. Puerto 17 er et ganske nytt restaurantkonsept som ble åpnet i gamlebyen i 2005. Ved å drive to restauranter med felles kjøkken og felles meny lykkes eierne med å tilby smakfull mat til meget fordelaktig pris. Dagens meny til 23 euro byr på flere valgmuligheter og inkluderer brød og vin.
På nett: www.restaurantelafabrica.es og www.restaurantelamuralla.com

Fra en annen disk plukker vi med oss ansjos eller surret sjampinjong.

«Fred og sameksistens» Overalt blir det skålt i små glass med txakoli, som er den lokale vinen, eller lett alkoholisert eplesider.

Og etter hvert som stemningen stiger, er ingen lenger i tvil om sannhetsgehalten i slagordet «Fred og sameksistens».

<strong>KAFÉKVELD:</strong> Plaza de la Constitución i gamlebyen er omkranset av kafeer der det koker av liv på kveldene. Foto: KJERSTI GJEMS VANGBERG
KAFÉKVELD: Plaza de la Constitución i gamlebyen er omkranset av kafeer der det koker av liv på kveldene. Foto: KJERSTI GJEMS VANGBERG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer