IKKE OPP: At Norges Bank hevet styringsrenta i dag vil ikke få umiddelbare følger for boliglånkundene. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
IKKE OPP: At Norges Bank hevet styringsrenta i dag vil ikke få umiddelbare følger for boliglånkundene. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIXVis mer

Ingen av de store bankene vil heve renta - ennå

Norges Bank hevet styringsrenta i dag. Det har ikke fått betydning for bankenes renteplaner.

||| Norges Bank satte i ettermiddag opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Den ligger nå på 2 prosent. Med tanke på at to av fem nordmenn med boliglån er bekymret for renteutviklingen, og at en av seks oppgir å ha så høye boliglån at de ikke tåler en renteoppgang på to prosentpoeng, kan nyheten ha vært alt annet enn god for mange.

Men ingen av de største bankene vil sette opp renta som følge av rentemøtet. I alle fall ikke umiddelbart.

- Endringen i Norges Bank får ingen umiddelbare konsekvenser for våre kunder. Vi varslet en liten renteoppgang i midten av april, i juni settes derfor boliglånsrenta opp med 0,15 prosentpoeng. De beste boliglånene får da en rente på 3,25 prosent. Men rentebeslutningen i dag gjør ikke at vi hever renten ytterligere med det første, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR.

I Postbanken, som er en del av DnB NOR, er beste effektive rente per i dag 3,10 prosent. 7. juni blir den 3,25 prosent.
 
- Vi har tidligere varslet en renteheving som inntrer 7. juni. Ut over det har vi ingen planer om å sette opp renta, sier Kristin Paus, informasjonssjef i Postbanken.

Nordea avventendeI Nordea har de ennå ikke bestemt seg for hvordan de vil forholde seg til dagens rentebeslutning.

- Vi vil nå se nærmere på de begrunnelsene Norge Bank gir for å heve renta, og på resten av den informasjonen de kommer med. Vi vil også se an utviklingen på pengemarkedsrenten og konkurransesituasjonen ellers før vi tar en beslutning, sier informasjonssjef Thomas Sevang.

Han vil i dag ikke oppgi noen dato for når banken faller ned på en konklusjon.

Heller ikke for Skandiabanken får rentehevningen noen umiddelbar konsekvens.

RENTA OPP: Sentralbanksjef Svein Gjedrem annonserte i dag at styringsrenta skal opp med 0,25 prosentpoeng til 2 prosent. Foto: Morten Holm / SCANPIX
RENTA OPP: Sentralbanksjef Svein Gjedrem annonserte i dag at styringsrenta skal opp med 0,25 prosentpoeng til 2 prosent. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Dagens beslutning betyr ingen umiddelbar action for oss. Vi har en løpende vurdering på renta ut fra pengemarkedsrenta og konkurransesituasjonen. Vårt første interne rentemøte i banken vil bli på fredag, opplyser informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken.

Deres beste boligrente har i dag en effektiv rente på 3,35 prosent.
Pengemarkedet primærtBN-bank har ikke endret renta siden Norges Bank sist hevet styringsrenta. Siden 23. desember 2009 har beste boliglån hatt en effektiv rente på 3,26 prosent. Og de har ingen umiddelbare planer om å endre den.

- Vi forholder oss primært til pengemarkedsrenta. Her følger vi situasjonen og vurderer utviklingen, sier Erlend Drilsvik, direktør for personmarked og kommunikasjon i BN Bank.

Det samme gjelder Fokus Bank.

- Vi har ikke tatt en beslutning i forhold til dette ennå. Vi følger nøye med på hvordan dette påvirker renta i pengemarkedet, og vil vurdere vår rente om kort tid, sier Jorunn Voll, Informasjonsmedarbeider i Fokus Bank.

Her ble renta satt opp 6. november i fjor. Den beste effektive boliglånsrenta er 3,18 prosent.