Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ingen av disse får terningkast seks

Og noen passer kun som dessert. Stor test av barnekjeks

BARNEKJEKS: Selv om markedsføringen av kjeksen retter seg mot barn, er det langt fra alle du burde gi barnet ditt. I hvertfall ikke som noe annet enn dessert. Foto: ERIK HELGENESET.
BARNEKJEKS: Selv om markedsføringen av kjeksen retter seg mot barn, er det langt fra alle du burde gi barnet ditt. I hvertfall ikke som noe annet enn dessert. Foto: ERIK HELGENESET. Vis mer

BraMat tester barnekjeks (Bramat.no): Stor forskjell mellom vinneren og taperen. Alle barn elsker kjeks, og mange voksne syns det kan være greit å gi barna litt kjeks når de er småsultne eller har lyst på noe godt.

Skal man tenke sunnhet, finnes det veldig mye annet som er sunnere enn kjeks. De fleste kjeks er stappfulle av sukker og fett, og inneholder lite andre næringsstoffer. Med få unntak, gjelder det også kjeks som markedsføres mot barn.

Vegetabilsk fett = palmeolje Leser du ingredienslisten bakpå kjekspakkene, ser du at noen av dem inneholder palmeolje. På de andre står det vegetabilsk olje eller vegetabilsk fett, men dette er som regel palmeolje det også.

I motsetning til de fleste andre vegetabilske oljer, inneholder palmeolje mye fettet fett. Palmeolje er nemlig rik på en mettet fettsyre som heter palmitinsyre, en type fett som er kraftig kolesteroløkende. Matvareprodusentene har begynt å fjerne palmeolje fra mange av sine produkter, men kjeks henger altså igjen.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi valgt å kun teste kjeks som markedsføres mot barn. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av kjeksene, har vi sett på hvor mye kalorier, sukker, protein, mettet fett, fiber og natrium (salt) de inneholder.

Ettersom alle kjeksene inneholder palmeolje eller vegetabilsk olje (som høyst sannsynlig er palmeolje), har vi ikke tatt hensyn til dette i testen, annet enn at vi ikke har gitt terningkast 6 til noen av typene.

 Mye kalorier, sukker, fett og natrium har trukket ned, mens mye fiber og protein har trukket opp. Ettersom de fleste barn får i seg mer enn nok sukker, har vi latt sukker telle dobbelt opp.

Våre kilder Opplysningene til Bramat sine tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Dersom vi får den nyeste informasjonen fra produsenten før vi tester, fortrekkes den. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Småfolk ABC kex En av testens vinnere. Hadde denne vært fri for palmeolje kunne den fått terningkast 6. Karakter: Produsent: Semper Bokstavkjeks En av testens vinnere, og høyest innhold av fiber. Et greit valg når barna vil ha noe godt. Karakter: Produsent: Sætre Cartoonies Mye sukker, ikke noe fiber og mye mettet fett. Karakter: Produsent: Morinaga & co/Burtons food Ben 10 ultimate alien Testens nest høyeste innhold av sukker. Relativt mye mettet fett. Karakter: Produsent: McVities Hello Kitty Mye mettet fett og sukker. Karakter: Produsent: McVities Tom and Jerry Ikke så mye fett, men mye sukker. Testens høyeste innhold av salt. Karakter: Produsent: Sætre Hello panda Testens høyeste innhold av mettet fett, og relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Meiji Minioreo Testens taper når det kommer til sukker. Over dobbelt så mye sukker som testens vinner. Karakter: Produsent: Kraft foods Les mer på Bramat.no:
Slik gjennomfører du fartslek, bakke- og pyramideintervall
Er hval bra "fisk" å spise?
Ikke så glad i grønnsaker?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media