Ingen bevis for sukkersug

Ny forskning sår tvil om sukkeravhengighet.

Sugen på noe godt? Ny forskning sår nå tvil om mennesker kan utvikle fysisk avhengighet av søtsakerFOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
Sugen på noe godt? Ny forskning sår nå tvil om mennesker kan utvikle fysisk avhengighet av søtsakerFOTO: SVEINUNG U. YSTAD, DagbladetVis mer

|||
Mange har følt søtsuget på kroppen, men er det så sikkert at sukker er avhengighetsskapende?
Ifølge psykologiprofessor David Benton ved University of Swansea i Wales finnes det ingen bevis for at mennesker kan utvikle sukkeravhengighet.

Bare dyreforsøk
Benton er spesialist på hvordan mat påvirker humør og kognitive funksjoner. Hvis sukkeravhengighet finnes, vil den "søtomane" oppleve økt trang til å spise, hovedsaklig noe søtt. Trangen vil være størst om morgenen etter en natt med faste. Særlig overvektige vil finne søtsaker tiltalende, og høyt sukkerkonsum vil disponere for fedme.
En gjennomgang av forskningen som finnes på feltet, viser derimot at dette langt i fra er bevist.
- Det er ingen bevis for at sukkeravhengighet som er påvist i dyreforsøk kan opptre hos mennesker, skriver David Benton i en artikkel publisert i Clinical Nutrition.

Sug og toleranse
En viktig årsak til diskusjonen om sukker er avhengighetsskapende, skyldes mangelen på en universell definisjon på hva avhengighet er. Benton sier han i sin forskningsgjennomgang valgte en tolkning med paralleller til dopavhengighet og hvordan det virker på kroppen. Avhengighet innebærer da elementer som sug, toleranse og fjerning av symptomer.
Selv ei gruppe amerikanske forskere som i 2008 påviste slike fysiske reaksjoner hos rotter etter sukkerforsøk, er forsiktige med å si at mennesker ville reagert på samme måte. Mer forskning må til. Ifølge Benton har likevel folk flest feilaktig stemplet sukker som avhengighetsskapende - til og med når sukker konsumeres på vanlig måte.

-Har et poeng
Indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg mener Benton har et poeng når han påpeker at det ikke finnes vitenskapelig bevis for sukkeravhengighet i humane studier.
-Vi kan ikke nødvendigvis overføre data fra studier på dyr til mennesker. På den annen side er vi ganske like andre pattedyr. At noe ikke er godt nok dokumentert, betyr heller ikke at det ikke er sant, sier Lindberg.
Han tror mange ikke vil kjenne seg igjen i en påstand om at sukkeravhengighet ikke eksisterer.

Psykisk avhengige
-Min kliniske erfaring er at mange i alle fall blir psykisk avhengige av sukker. Årsaken er at vi har et belønningssenter i hjernen som gir oss følelse av velbehag. Dette senteret kan behages på ulike måter, med alt fra røyking og stoff til sex og trening, men også med mat og da særlig med en kombinasjon av mye stivelse, fett og sukker, sier Lindberg, som mener vi får dette rett inn med morsmelka.
-Morsmelk er den eneste naturlige matvaren som har en sammensetning som inneholder 50 prosent fett, 42 prosent melkesukker og 8 prosent protein. Vi er med andre ord programmert til å like dette.