- Ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å sende små barn i barnehagen

Like bra å begynne når man er ett år som når man er tre år, viser ny forskning.

BARNEHAGE FOR DE MINSTE: Det er ikke skadelig å sende barna tidlig i barnehagen, viser ny norsk undersøkelse. Foto: Shutterstock.com ©
BARNEHAGE FOR DE MINSTE: Det er ikke skadelig å sende barna tidlig i barnehagen, viser ny norsk undersøkelse. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verken sein eller tidlig start i barnehage har uheldig konsekvens for barnets psykososiale utvikling, viser ny, norsk forskning.

Et prosjekt ved NTNU Samfunnsforskning har fulgt 1000 barn fra Trondheimsregionen fra barnehagealder. Barna ble undersøkt første gang da de var fire år. De ble også studert ved skolestart og i tredje klasse.

Nå går barna i femte klasse, og forskerne er i ferd med å undersøke dem på nytt. Planen er å fortsette å følge dem opp annet hvert år framover.

I tillegg til å undersøke og teste ungene, ser forskerne på barna og foreldrene sammen. Foreldre, ansatte i barnehagen og lærere har også svart på spørreskjema. Slik kartlegges barnas mentale helse og sosiale kompetanse.

- Det er ganske omfattende. Vi har foreldre og barn her i fire timers tid for intervjuer, tester og undersøkelser, forteller prosjektleder professor ved NTNUs Psykologisk institutt Lars Wichstrøm.

Ingen uheldige konsekvenser Så langt er det publisert funn fra den første runden med undersøkelser - da barna var fire år.

Undersøkelsen viser at tidlig barnehagestart totalt sett verken har positiv eller negativ effekt på fireåringers sosiale ferdigheter og adferdsvansker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer