Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ingen kake slår denne hos nordmenn i jula

Verken pepperkaker eller sandkaker kan måle seg.

HØYTID:  Alle, bortsett fra sørlendingene, har krumkake som julefavoritt. Mange forbinder krumkake med eksklusive juledesserter. Foto: METTE MØLLER
HØYTID: Alle, bortsett fra sørlendingene, har krumkake som julefavoritt. Mange forbinder krumkake med eksklusive juledesserter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Nordmenns julekakefavoritt er krumkaker. Det viser en fersk undersøkelse gjort av Respons analyse på vegne av Melange.

Pepperkakene må nøye seg med sølvplassering i undersøkelsen, gjort blant 1000 respondenter over hele landet.

Undersøkelsen viser store regionale forskjeller. Hadde man tatt ut resultatene fra Trøndelag alene, ville pepperkakene havnet langt nede på lista.

Favoritt 41 prosent av de spurte mener krumkaka er den viktigste julekaka. Og her er vi ganske unisone.

Matkjenner og kokebokforfatter Liv Gregersen Kongsten er ikke overrasket.

- Krumkaker ses gjerne på som noe eksklusivt, som man bruker i juledesserter, sier hun.  

FAVORITTEN: Nesten halvparten av oss opplever krumkaken som selve julekaken. Foto: METTE MØLLER
FAVORITTEN: Nesten halvparten av oss opplever krumkaken som selve julekaken. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Kongsten er en av fire bestemødre som denne uka tar imot publikum i Norges første julebakeri i Pløens gate ved Youngstorget i Oslo.

Hele uka skal de fire gi råd om julebakst, dele ut smaksprøver og oppskrifter fra lokalet som er leid for formålet en kort stund.

Bakeriet åpnet i dag 7. desember og er åpent til og med søndag.

- Jeg har en mann som elsker goro. Jeg vil lære å bake den. Hva gjør jeg, spør Anne Høimyr, en av mange som stakk innom første dag. Hun elsker å lage mat, men er usikker på kaker.

Liv Kongsten, som i mange år assisterte Ingrid Espelid på TV, gir råd om både sitron og kardemomme, men først og fremst å få ned skuldrene.

IKKE I VINDEN: Goro (bildet) havner nest nederst i undersøkelsen. Den desiderte bunnplasseringen får fattigmann. Foto: METTE MØLLER
IKKE I VINDEN: Goro (bildet) havner nest nederst i undersøkelsen. Den desiderte bunnplasseringen får fattigmann. Foto: METTE MØLLER Vis mer

-Alt må ikke være perfekt. Dette får du til, sier hun.

Gammel tradisjon Men det er altså krumkaka, ikke goroen, som ruler akkurat nå. Noen ny kake er den definitivt ikke.

 Ifølge forskning.no var krumkakejern i bruk i hvert fall før 1793 i velstående norske familier.

Noen fattigmannskost har krumkakene aldri vært. De tidligste oppskriftene var fulle av fløte, sukker, kanel, sitronskall og kardemomme.

Kakene økte stadig i popularitet. Utover 1830 og -40-tallet averterte kjøpmenn jevnlig krumkakejern til salgs. Allemannseie ble det ikke før langt ut på 1900-tallet.

Dreining Den eneste landsdelen hvor krumkakene står svakere er på Sørlandet. Der er det pepperkakene som regjerer. Nesten annenhver sørlending foretrekker pepperkaker.

Det er heller ikke overraskende. så seint som i 2012 var pepperkakene den store julebakstfavoritten over hele Norge. Pepperkaker var dobbelt så utbredt som nummer to, krumkakene.

Det har altså skjedd en endring.

I undersøkelsen, gjort av Mindshare, kom det fram at vi i snitt baker vi to til tre typer julekaker, og det er på Vestlandet de er mest bakeglade.

Pepperkaka gikk dengang av med seieren både fordi den smaker godt og fordi den er samlende. Å bake pepperkaker er gøy.

Bakeglede Hele sju av ti nordmenn baker ett eller flere slag til jul. De færreste baker sju slag, selv om sju er kjent som lykketall.

Det var derfor man måtte man fylle sju slag i kakeboksene til jul, ifølge Matprat.no.

Foruten pepperkaker og krumkaker er sandkaker, sirupssnipper, smultringer og berlinerkranser faste innslag hos mange.

GODE RÅD: Anne Høimyr stakk innom Julebakeriet for å få råd om goro, som mannen er så glad i. Liv Kongstens viktigste råd er å senke skuldrene. Alt må ikke være perfekt. Foto: TINE FALTIN
GODE RÅD: Anne Høimyr stakk innom Julebakeriet for å få råd om goro, som mannen er så glad i. Liv Kongstens viktigste råd er å senke skuldrene. Alt må ikke være perfekt. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Andre kan ikke klare en jul uten kransekake, goro og serinakaker. Eller kaloribomba delfiakake, fylt med frukt og kjeks.

Lukten av kaker like viktig som ribbelukt, mener Dagbladets kokk, Arne Brimi.

Unge mennesker gjør gjerne utradisjonelle vrier. Chili, ingefær og tørkede frukter brukes mer og mer i julekakene.

Ifølge Matprat.no blir amerikanske cookies og italienske biscotti også stadig mer populært. Sju av ti baker i 2015 noe annet enn de tradisjonelle julekakene.

Tusen år med kaker Småkaker har vi hatt i uminnelige tider. Så tidlig som for tusen år siden ble det i Europa bakt runde kaker i jern, deretter kom firkantede jern.

Pepperkaka har eksistert siden 1600-tallet. Kaker i smult går også trolig tilbake til middelalderen.

JULEKAKER: De aller fleste av oss baker ennå til jul. Og de yngre baker faktisk mest. Julekaker, juleknask med kaffe eller et lite glass portvin er noe mange ser fram til akkurat nå. ILLUSTRASJONSFOTO: TRYGVE INDRELID
JULEKAKER: De aller fleste av oss baker ennå til jul. Og de yngre baker faktisk mest. Julekaker, juleknask med kaffe eller et lite glass portvin er noe mange ser fram til akkurat nå. ILLUSTRASJONSFOTO: TRYGVE INDRELID Vis mer

På 1700-tallet ble ingen småkaker definert som julekaker, ifølge forskning.no, som har tatt for seg temaet sammen med Henry Notaker, forfatter av en rekke mathistoriske bøker.

Notaker deler julekakene inn i tre kategorier; de som stekes i jern, de som lages i smult og de som inneholder gjær eller bakepulver, og stekes i ovn.

Goro på jumboplass Mange kaker som har vært populære er det ikke lenge. Fattigmann ligger på sisteplass i den ferske undersøkelsen gjort for Melange.

Nest nederst ligger goro.  En gang en flott og eksklusiv kake. Det sies at goro er en forkortet versjon av det opprinnelige navnet «gode raad».

Noen forbinder dem med å ha god råd. Slett ikke så rart. Du finner gorooppskrifter med konjakk, fløte, egg og smør. Langt fra ingredienser for fattigfolk.

Ifølge opplysningskontoret for brød og korn kan navnet ha sammenheng med de gamle gorojernene. Jernene hadde mønster som knyttet seg til et ordspråk som ga gode råd.

NUMMER TO: Pepperkakene er danket ut av krumkaker. Foto: DAGBLADET.
NUMMER TO: Pepperkakene er danket ut av krumkaker. Foto: DAGBLADET. Vis mer

Uansett hva du velger, så må det kaker til for de fleste av oss. Hvis ikke er det ikke ordentlig jul.

Lukten av kaker
er minst like viktig som ribbelukt, mener Arne Brimi.

Kanskje blir det krumkaker hos deg i år?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media