IKKE OVERBEVIST: To av våre forsøkskaniner som smakte på Meksikansk gryte, Karla Chavez Cervantes (24), student t.v og Vicky Ramirez Mondragon (26), ingeniør, lot seg ikke overbevise av norsk, «meksikansk» mat. Foto: BERIT B. NJARGA
IKKE OVERBEVIST: To av våre forsøkskaniner som smakte på Meksikansk gryte, Karla Chavez Cervantes (24), student t.v og Vicky Ramirez Mondragon (26), ingeniør, lot seg ikke overbevise av norsk, «meksikansk» mat. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Ingen stor suksess for Toros «Meksikansk gryte» i Mexico

Men i Norge har den holdt stand i butikkhyllene i 40 år.

For de av oss som husker 80-tallets barnebursdager, var Meksikansk gryte fra Toro en selvskreven gjest på matbordet.

Den ble lansert i 1976 og er fortsatt å finne i butikkhyllene og på norske middagsbord.

- I 2015 solgte vi 1,9 millioner enheter av produktet, forteller kommunikasjonssjef Kari Westersund i Orkla.

Men hva vil vaskeekte meksikanere si om denne velkjente gryteretten, som tross alt hevder å ha sine aner fra selveste Mexico?

Vi tok med oss Meksikansk gryte til Mexico.

Det ble ingen heidundrende suksess.

Prøv deg på mer autentisk meksikansk taco

- Ikke meksikansk mat Vi har fått en håndfull meksikanere til å smake på klassikeren fra Toro, videoen ser du over.

Reaksjonene var jevnt over de samme:

- Denne maten har ingenting med meksikansk mat å gjøre.

- Det smaker ikke vondt, men mangler essensen av meksikansk mat: Tomat, løk, chili og salt.
- Dette smaker mest som lasagne.  

Slik lød noen av reaksjonene på gryteretten.

Señoraen selv foreslo å tilsette kraft og chili, for å gi det hele mer smak.  

Ti ting som sjokkerer amerikaner i norsk matbutikk

Derfor liker vi ferdigmat fra utlandet Det er etter alt å dømme lite Mexico å finne i Toro-posen, som her til lands er forgjengeren til selveste tacoen, ifølge SIFO-forsker Annechen Bugge.  

Generelt sier hun at den «meksikanske» maten vi har her hjemme er såkalt texmex-mat, og ganske lik texmex-mat i USA. Og det er nettopp via USA vi får introdusert nye matvarer.  

- I starten kommer maten gjerne som «fornorska» versjoner, som denne gryteretten, og Pizza Grandiosa. Så blir den gjerne mer autentisk etter hvert, forteller Bugge.

Med enkelte unntak, som nettopp de to nevnte eksemplene.

40 ÅR MED MEKSIKANSK GRYTE: Gryteretten har vært  på markedet i 40 år i Norge. Men den ble raskt nedstemt i Mexico. Foto: BERIT B. NJARGA
40 ÅR MED MEKSIKANSK GRYTE: Gryteretten har vært på markedet i 40 år i Norge. Men den ble raskt nedstemt i Mexico. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

For Meksikansk gryte selger fortsatt, etter hele 40 år på markedet.

- Matvareendringer går langsomt, og vi er ganske konservative i matveien. Noen produkter tåler tidens tann, som denne gryteretten, sier Bugge.  

Hun viser til at noe av grunnen kan være at vi generelt er glad i kjøttdeigretter, og at det dessuten er mye nostalgi knyttet til produktet.

Maten vi elsket på 80-tallet: Kinakål, grillkrydder - og mengder av Thousand island-dressing

MEKSIKANSK MAT?: Verken smak eller konsistens er helt som meksikansk mat. Her er gryteretten under tilberedning. Foto: BERIT B. NJARGA
MEKSIKANSK MAT?: Verken smak eller konsistens er helt som meksikansk mat. Her er gryteretten under tilberedning. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer