- Ingenting som heter «tung beinbygning»

En elendig unnskyldning for de ekstra kiloene.

KRAFTIG BENBYGNING?: Ifølge ekspertene er det svært lite som skiller vekten på skjelettet til mennesker, og begrepet "tung beinbygning" finnes egentlig ikke.  FOTO: Thinkstockphoto
KRAFTIG BENBYGNING?: Ifølge ekspertene er det svært lite som skiller vekten på skjelettet til mennesker, og begrepet "tung beinbygning" finnes egentlig ikke. FOTO: Thinkstockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange har nok hørt forklaringen om at de ekstra kiloene rett og slett skyldes at man fra naturens side er utstyrt med ekstra tung benbygning.

Skjelettvekten varierer imidlertid lite fra person til person, og det argumentet er dermed ingen forklarende faktor, ifølge ekspertene.

-Tung benbygning er ingen viktig faktor for overvekt. Skjelettet bidrar lite til vektforskjeller, sier Jøran Hjelmesæth, leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold til Kvinneguiden.

Skjelettet tilpasser seg vekten Skjelettet veier generelt sett litt mer hos menn enn kvinner, men ellers er det lite som tyder på at noen har tyngre ben i kroppen.

-Det er ikke noe som heter tung benbygning. Skjelettet veier hos de fleste mellom 2,5 og 4,5 kilo, nettopp for at det er menneskets reisverk og bygd for å være lett. Dette utgjør en svært liten prosent av et menneskes totalvekt, opplyser Ingrid Oldertrøen, ernæringsfysiolog og assisterende leder for Overvektsklinikken ved Aleris, til Kvinneguiden.

- Derimot er det slik at om en person allerede er overvektig, må skjelettet tilpasse seg belastningen av den tunge vekten, og kan dermed bli litt tyngre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer