LETER GRUNDIG: Innbruddstyvene tar seg god tid når de er inne i en bolig. Du bør være kreativ for å finne gode oppbevaringssteder for verdisaker. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
LETER GRUNDIG: Innbruddstyvene tar seg god tid når de er inne i en bolig. Du bør være kreativ for å finne gode oppbevaringssteder for verdisaker. Illustrasjonsfoto: Thinkstock.comVis mer

Innbruddstyvenes ti favoritter

Dette er de på jakt etter i boligen din.

Ifølge statistikk fra Finans Norge (FNO) steg boliginnbruddene gjennom 2012. Så om du har et personlig interiør du nødig vil at fremmede skal grafse i, bør du ta deg i akt og sørge for at innbruddstyven betakker seg.

Og i den forbindelse kan det være greit å vite hva innbruddstyvene særlig er på jakt etter, slik at du kan sørge for at det skjules ekstra godt og ikke er lett synlig gjennom vinduene.

- Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere. Det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, forteller kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO (Finans Norge, som er bank - og forsikringsselskapenes bransjeorganisasjon), red.anm) til bonytt.no.

Han trekker fram at tyvene i stor grad er omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene.

Bærbar elektronikk og gull Ifølge en oversikt If har laget, er det bærbar elektronikk som er mest populært blant innbruddstyvene. I tillegg kommer kostbare solbriller, merkeklær, pass og kontanter.

- Våre erfaringer er at gull og smykker også er veldig attraktivt for innbruddstyvene, forteller politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen til bonytt.no. Han var tidligere leder for Politiets prosjekt Grenseløs.

- Alt som er lett å ta med og lett omsettelig, har innbruddstyvenes fokus.

- Ikke bruk skuffer som gjemmesteder Abrahamsen forteller at innbruddstyvene ofte tar seg god tid når de er inne i en bolig.

- Generelt er det vanskelig å si hvor lang tid de bruker, men fra opptak fra web-kameraer ser vi at de ofte tar seg god tid. Og de går hovedsakelig etter de stedene hvor folk tradisjonelt gjemmer verdifulle gjenstander, som for eksempel i skuffer, utdyper han.

- Derfor bør folk være kreative når de gjemmer verdigjenstandene sine, og vi har flere eksempler på at dersom innbruddstyven ikke finner noe verdifullt på de tradisjonelle stedene, så stikker han igjen.

- Ta bilde av verdigjenstandene Ifølge Abrahamsen er mange av dem som begår boliginnbrudd, såkalte mobile vinningskriminelle, og disse sender i all hovedsak tyvegodset ut av landet.

- Men det er ofte vi arresterer dem sammen med tyvegodset, og dersom boligeierne har dokumentert verdigjenstandene, er det en god mulighet for å få det tilbake.

- Vårt råd er derfor at man sørger for å fotografere verdigjenstandene sine eller dokumentere dem på annen måte.

- Markedet ødelagt av elkjedene Men dersom du skulle få besøk av en norsk vinningskriminell, er det en god sannsynlighet for at han ikke vil være interessert i forbrukerelektronikken din.

- Mitt inntrykk, når jeg snakker med norske vinningskriminelle, er at de har gitt opp å stjele forbrukerelektronikk, forteller informasjonsmedarbeider ved Oslo fengsel, Knut-Erik Rønningen, til klikk.no.

- De mener rett og slett at elkjedene har ødelagt markedet, fordi prisene på forbrukerelektronikk nå er så lave at det ikke er noen gevinst i å selge slikt tyvegods.

BILLIGSALG: Elkjedenes prisdumping har ødelagt det norske markedet for stjålet forbrukerelektronikk. Men utenlanske bander holder på som aldri før, og sender tyvegodset utenlands. Foto: Alexander Berg jr.
BILLIGSALG: Elkjedenes prisdumping har ødelagt det norske markedet for stjålet forbrukerelektronikk. Men utenlanske bander holder på som aldri før, og sender tyvegodset utenlands. Foto: Alexander Berg jr. Vis mer

Rønningens antagelse er derfor at forbrukerelektronikk i hovedsak stjeles av mobile vinningskriminelle som tar varene ut av landet og selger det der. Og det er et inntrykk som bekreftes av politiet.

- Jeg tror sikkert det kan være riktig at elektronikk stort sett selges utenfor landet, sier Kjell Johan Abrahamsen.

Penger og kort Ifølge Rønningen er det hans oppfatning at de norske vinningskriminelle i hovedsak går etter kort, penger og annet som er lett omsettelig.

- Mitt inntrykk er at flesteparten av de norske vinningskriminelle er narkomane som trenger penger til neste dose.

- Jeg oppfatter også at norske vinningskriminelle som regel er narkomane. De stjeler nok mye forskjellig, også penger og kort. Man skal imidlertid være klar over at mobile vinningskriminelle er overrepresentert når det gjelder lommetyverier, utdyper Abrahamsen.

Les også:
Nå kan du tåkelegge tyven
Monter sikkerhetslåsen selv
Triksene som holder innbruddstyvene unna
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.