Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Innen en radius på en kilometer rundt Den røde plass ligger severdighetene tett

Selv i Europas største by kan du fint være fotturist.

SETT FRA INNSIDEN: Slik ser Den røde plass ut fra innsiden av Vasilijkatedralen. Til høyre kjøpesenteret GUM, rett fram Det statlige historiske museet og til venstre Lenin-mausoleet. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN
SETT FRA INNSIDEN: Slik ser Den røde plass ut fra innsiden av Vasilijkatedralen. Til høyre kjøpesenteret GUM, rett fram Det statlige historiske museet og til venstre Lenin-mausoleet. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MOSKVA (Dagbladet): Har du en langhelg i millionbyen Moskva, er Den røde plass et godt utgangspunkt. Innen en radius på en kilometer ligger severdighetene tett. 

Start ved den ikoniske Vasilijkatedralen i sørenden av plassen. Byggverket med de ti fargerike, løkformede kuplene er blant verdens mest fotograferte.

UNDERVERK: Vasilijkatedralen med de ti fargerike, løkformede kuplene er blant verdens mest fotograferte byggverk. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN
UNDERVERK: Vasilijkatedralen med de ti fargerike, løkformede kuplene er blant verdens mest fotograferte byggverk. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN Vis mer

Russlands første tsar, Ivan den grusomme, fikk katedralen bygd på 1500-tallet. Da byggverket sto ferdig, skal Ivan ha fått øynene stukket ut på arkitektene, Barma og Postnik Yakovlev, slik at de aldri igjen skulle kunne skape et liknende mesterverk.

For 350 rubler, cirka 50 kroner, kan du også oppleve katedralen fra innsida.

Historisk bru Da den tyske 19-åringen Mathias Rust landet et småfly på Bolsjoj Moskvoretskij-brua rett utenfor Kreml i 1987, skapte han furore i det gamle Sovjetunionen.

Det er den samme brua som tidligere visestatsminister Boris Nemtsov ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn i 27. februar i fjor.

I dag valfarter turister og russere til åstedet daglig. Mange legger ned blomster, og systemkritiske russere har hevdet at president Putin hadde noe å gjøre med likvidasjonen av sin fremste politiske motstander.

Lenins levninger Langs østsiden av Den røde plass ligger det eksklusive kjøpesenteret GUM. Her er prisnivået høyt for en middelklasseturist. På vestsiden er det annerledes.

Her går muren som skiller Den røde plass fra Kreml. Midt på muren ligger Lenin-mausoleet, hvor levningene av statslederen kan beskues. Husk at det er strengt forbudt å fotografere den evig hvilende Lenin.

Oppå mausoleet er det bygget en ærestribune, der sovjettidas toppledere fulgte militærparadene på den 70 meter brede og 330 meter lange plassen.

DOBBELT ÅSTED: Vasilijkatedralen sett fra stedet der Putin-rivalen Boris Nemtsov ble skutt og drept i februar 2015. Det var også her Mathias Rust landet småflyet sitt i 1987. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN
DOBBELT ÅSTED: Vasilijkatedralen sett fra stedet der Putin-rivalen Boris Nemtsov ble skutt og drept i februar 2015. Det var også her Mathias Rust landet småflyet sitt i 1987. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN Vis mer

Når du forlater Den røde plass via Voskresensky-portene på nordsiden, kan du samtidig også ta turen innom det statlige historiske museet.

Gågate med sjarm Utenfor ser du rett på Putins høyborg til venstre. Kreml betyr «fort inni en by». Det var herfra Sovjetunionen ble ledet fram til 1991, mens president Putin styrer Russland herfra i dag.

Gå rett fram i noen minutter, og ta til høyre inn Kamergersky - en sjarmerende gågate med kafeer og restauranter overalt.

I gata som en gang var hjem for berømte kunstnere som komponist Sergio Prokofjev og forfatter Leo Tolstoj, ligger vakre, gamle bygårder. Avslutt turen med en forestilling på et av Moskvas mest berømte teatre, Moscow Art Theatre.

GÅGATE MED SJARM: Kamergersky huser både historie, kultur og hyggelige kaféer. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN
GÅGATE MED SJARM: Kamergersky huser både historie, kultur og hyggelige kaféer. Foto: GUNNAR SOHLBERG HAGEN Vis mer
Hele Norges coronakart