Innredningen som gir bedre søvn

Riktig interiør kan faktisk gi deg bedre nattesøvn.

DAGSLYS: Det kan lønne seg å sette opp lystette rullegardiner på et soverom som får sollys tidlig på morgenen. Foto: Colourbox
DAGSLYS: Det kan lønne seg å sette opp lystette rullegardiner på et soverom som får sollys tidlig på morgenen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En god natts søvn er viktig for mye, fra helse til konsentrasjon og humør.

Soverommet er et av rommene i huset vi tilbringer absolutt mest tid på, men som likevel har en tendens til å bli ignorert.

Her gjemmer vi ofte unna rot og overfylte garderober, feilkjøp og mismatchede sengeklær. Men ifølge nettetsdet iVillage burde vi slett ikke ignorere soverommet når det gjelder innredning. Eksperter mener nemlig at soverommet og interiøret er viktig for hvordan du sover om natten.

Møbler for god nattesøvn Inntrykket av et overfylt eller rotete rom kan virke forstyrrende. Sørg for å møblere slik at du skaper luft rundt møblene.

Sengen er et viktig møbel, her tilbringer du mange timer. Kjøp den største og beste sengen du har plass og råd til. Å sove trangt er ikke bra for nattesøvnen.

Tenk også på at en høy seng er lettere å re opp enn en lav.

Madrassen fortjener å være en investering. Her tilbringer du så mye som en tredjedel av livet ditt. En madrass varer ikke evig. Vurder å kjøpe ny om du blir plaget med ryggsmerter eller den virker nedligget.

DRØMMELAND: En god natts søvn er viktig, og hvordan du har det på soverommet betyr mye for natteroen. Foto: Colourbox
DRØMMELAND: En god natts søvn er viktig, og hvordan du har det på soverommet betyr mye for natteroen. Foto: Colourbox Vis mer

Tenk også på at selv om du sover sammen med noen, betyr det ikke at dere har samme behov. Noen trenger en hardere eller mykere madrass enn andre. Om du ender opp med to enkeltmadrasser istedetfor én dobbel, bare legg en tykk overmadrass oppå, så skjuler du sprekken mellom madrassene.

Smart oppbevaring gjør at klær og rot kan gjemmes unna.

Det er forstyrrende med et rotete rom. Man kan omtrent aldri få for mye oppbevaring, så gjør rom for så mye skapplass som mulig. En stor skyvedørsgarderobe er ideell på soverommet.

Lys og mørke Det er fort gjort å glemme å tenke belysning på soverommet. Feilen mange gjør er å tenke at de kun skal sove her, så hvorfor bruke tid og penger på å planlegge lys.

Men belysningen skal tilfredsstille andre behov enn lesing og søvn. Og da snakker vi ikke bare om de gangene du skal vaske og brette og legge bort klær.

Skapbelysning, som for eksempel spotter vinklet mot garderoben, kan også være en fordel når du leter etter noe på innerste hylle.

De aller fleste har også behov for et leselys ved sengen. Er man to som deler seng, kan det være en idé med to leselamper, enten en på hver side av sengen eller to på veggen over midten av sengen, så den ene kan lese uten å blende den andre.

INNBYDENDE: At sengen er et sted du gleder deg til å krype opp i når dagen er over, gjør faktisk mye for søvnvanene dine. Foto: Gant/Produsenten
INNBYDENDE: At sengen er et sted du gleder deg til å krype opp i når dagen er over, gjør faktisk mye for søvnvanene dine. Foto: Gant/Produsenten Vis mer

En annen god idé kan være å ha to lysbrytere, én ved døren og én ved sengen, slik at du kan slå av alt lys uten å måtte stå opp fra sengen.

Og minst like viktig som lys på et soverom, er mørke. Plages du av lys fra vinduet på morgenen, sett opp blendegardiner, rullegardiner med block-out-stoff, som blokkerer lys. Dette blir spesielt viktig om soveromsvinduet ditt vender ut mot en gate med gatelys.

Vakkert interiør Kjøp en dyne som kan vaskes og tåler å kjøres i tørketrommelen på 60 grader, det dreper midden. Er du allergisk, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund dundyner, eventuelt en antibakteriell fiberdyne.

Det skal være en nytelse å gå å legge seg for kvelden. Gjør sengen innbydende med lekkert sengetøy. Invester i den beste kvaliteten du har råd til.

Tommelfingerregelen er at jo høyere trådtelling bomullen har, desto mykere er den å sove på. Det kan være verdt å investere i de litt dyrere merkene når du går for mønstre og farger. En billig kvalitet kan fort se falmet ut.

En sengegavl kan du enten kjøpe eller lage selv. Rommet blir med en gang litt mer luksuriøst, som et hotellrom. I tillegg gjør en sengegavl at sengen «ankres» til veggen, noe som gjør at rommet føles lunere. Velger du en polstret sengegavl vil duha noe mykt å lene deg på om du liker å lese på sengen.

Har du parkett eller annet hardt gulv, kan det være fint å legge et teppe, for eksempel et skinn eller et annet mykt gulvteppe, på begge sider av sengen. Ikke bare gjør det rommet lunere og litt mer luksuriøst, det blir også deiligere å svinge beina ut av sengen en vintermorgen.

Stjernedesign Med en klientliste som inkluderer Elton John og ekteparet Beckham, er det på sin plass å si at Kelly Hoppen vet hva hun snakker om når det gjelder interiør og innredning.

SENGEKOS: Det er viktig å ta hensyn til begges behov når man innreder soverommet. Foto: Colourbox
SENGEKOS: Det er viktig å ta hensyn til begges behov når man innreder soverommet. Foto: Colourbox Vis mer

Ifølge Hoppen bør soverommet være «både sexy og beroligende, og gjøre at man føler seg både selvsikker og klar til å erobre verden etter en natts søvn der.»

Kellys tips for et sexy soverom • Kvinner føler seg vakrest i myk belysning, så pass på at dere ikke bare har taklampe på soverommet. Små bordlamper på nattbordet er perfekt. • Gjør sengen luksuriøs og innbydende med sengetøy, puter og pledd. Miks og match teksturer, ull, silke, fløyel og lin kan se fantastisk ut sammen. • Dekorer med friske blomster. Ikke store oppsatser, men små vakre blomster som vil spre en delikat og naturlig duft i rommet. • Dekorer med minner og kjærlighet. Bilder av mennesker og steder du er glad gir en god atmosfære. • Vær streng mot rot som inntar soverommet. Uorden i rommet skaper uorden i hodet og man sover dårligere. Gjem bort klær, hold det ryddig og rent og vis frem bare ting som betyr noe eller gjør deg glad. • Lag kontraster med farger. Velg møbler i mørkt tre om du har lyse vegger og gulv. Det samme gjelder på stoffer i rommet. Kontraster gir harmoni. Les også:
Slik lager du walk-in garderobe
Finn kule interiørbilder her!
Her henger soverommet
Slik velger du rett jeans

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

MYKT NOK? Tommelfingerregelen er at jo høyere trådtelling bomullen har, desto mykere er den å sove på.. Foto: Gant/Produsenten
MYKT NOK? Tommelfingerregelen er at jo høyere trådtelling bomullen har, desto mykere er den å sove på.. Foto: Gant/Produsenten Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer