Instagram invadert av fruktbilder

Søppelpost fra «leverandør av slankedrikk».

EKSOTISK FRUKT:  Instragram-brukere som sender ut bilder av eksotisk frukt har sannsynligvis blitt hacket. Skjermdump: Instagram
EKSOTISK FRUKT: Instragram-brukere som sender ut bilder av eksotisk frukt har sannsynligvis blitt hacket. Skjermdump: InstagramVis mer

(Dagbladet): Hvis en du kjenner plutselig begynner å sende ut bilder av eksotisk frukt, kan Instagram-kontoen til vedkommende være hacket, melder USA today.

Hvis bildeteksten lyder «Ever seen this stuff?», «I guess its super healthy, I'm giving it a try» eller «I saw it on Dr Oz's show», bør alarmklokkene ringe.

Brukere som klikker på lenken, som er knyttet til bildet, blir sendt til en falsk BBC-side, som angivelig omtaler en slankedrikk laget av eksotisk frukt, som skal brenne fett i en fei.

De som går på limpinnen og bestiller varen blir forsøkt svindlet. Opplysningene skal trolig også ha blitt brukt til å hacke Instagram-brukerkontoene, ifølge PC Mag.

Det er ukjent hvordan hackerne har fått tilgang til brukerkontoene. Ifølge Bitly, som formidler kortlenker, har 80 nordmenn klikket seg inn på spamlenken. Totalt skal over 35 000 brukere være rammet, ifølge PC Mag.

Facebook, som eier bildetjenesten, har ennå ikke forklart hvordan hackerne har fått tilgang til brukerkontoene og sier problemet er løst.

- Tidligere i dag ble en liten andel av våre brukere rammet av søppelpost som medførte at uønskede bilder ble publisert på sine kontoer. Vår sikkerhets- og søppelpostgruppe tok affære med en gang, sikret de aktuelle kontoene og slettet bildene, sa en talsmann for Facebook til nettstedet Gigaom i går.

IT-kyndige anbefaler nå brukerne å endre passord og å undersøke om eksterne programmer har tilgang til Instragram-brukeren din.