Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Internasjonalt førerkort: Bedre føre var

Å stå i kø foran leiebilskranken på ditt bestemmelsessted etter en lang flyreise kan fort bli en nedtur om du ikke er godt forberedt.

Syden 20110920. Folk står i kø til et bilutleiefirma. Avis. Skal leie bil. Leiebil.  Foto: Berit Keilen / SCANPIX Foto: NTB scanpix
Syden 20110920. Folk står i kø til et bilutleiefirma. Avis. Skal leie bil. Leiebil. Foto: Berit Keilen / SCANPIX Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside Tenk deg situasjonen: Du står i kø foran leiebilskranken på flyplassen etter en lang flyreise. Det er sent på kvelden og du er avhengig av bilen for å komme til ditt bestemmelsessted.

Så blir du møtt med et vennlig, men bestemt:

- Beklager, Deres norske førerkort er ikke gyldig uten internasjonalt førerbevis.

Oj. Det var dumt.

STEM PÅ ÅRETS BIL UNDER ARTIKKELEN

Les også: Billig leiebil kan fort bli dyrt

Har du egentlig førerrett? Slike situasjoner er dessverre ikke unormale. Det er nemlig svært mange som ferdes i land utenom EU, som ikke er klar over at de egentlig burde hatt internasjonalt førerkort for å kjøre bil i landet de oppholder seg i.

KAN BLI STRESS: Med internasjonalt førerkort har man en oversettelse av sitt norske førerkort som kan gjøre det enklere hvis man havner i politikontroll i litt fjernereliggende land - som her i El Salvador. Foto: LUIS ROMERO/AP/NTB SCANPIX
KAN BLI STRESS: Med internasjonalt førerkort har man en oversettelse av sitt norske førerkort som kan gjøre det enklere hvis man havner i politikontroll i litt fjernereliggende land - som her i El Salvador. Foto: LUIS ROMERO/AP/NTB SCANPIX Vis mer

Les også: Skumle utleiere i Spania

Vi minner derfor på hvor viktig det er å sjekke behovet for internasjonalt førerkort før man begir seg utenlands. Dette kan utstedes hos bilistorganisasjonene KNA, MA (Motorførernes Avholdsforbund), og NAF i Norge.

NB! Et internasjonalt førerkort er ikke et gyldig førerkort i seg selv - det må alltid presenteres sammen med ens eget opprinnelige førerkort.

Vi henvendte oss til Norges Automobilforbund (NAF) for å innhente mer informasjon.

Verdens mest utrolige veistrekninger

Oversettelse - Et internasjonalt førerkort er en oversettelse av ditt norske førerkort. Et slikt kan i mange tilfeller forenkle både kjøreturen og eventuelle situasjoner du måtte kom opp i, selv i land der et internasjonalt førerkort ikke er et krav, sier Andreas Handeland, rådgiver i NAF, i et svar på vår henvendelse.

- Det vi også får tilbakemeldinger på er at en del bilutleiefirmaer i utlandet også krever internasjonale førerkort, uavhengig om dette er et krav i landet du skal kjøre bil i. Derfor lønner det seg å sjekke dette i god tid før man reiser, sier Handeland.

Anbefales flere steder Med andre ord: Ved reise i utlandet og i det minste i land utenom Skandinavia, kan det lønne seg å ha med et internasjonalt førerkort. Faktisk anbefaler NAF at du ved reise i utlandet alltid har et slikt med deg, og det er også påkrevd i flere land. I Europa er det et krav i mange østeuropeiske land. Bilistorganisasjonen anbefaler også at du har dette med på reise, særlig i land i Sør-Europa.

PÅ DEN SIKRE SIDEN: Slik ser internasjonalt førerkort ut i sin norske utgave. Foto: NAFS HJEMMESIDER
PÅ DEN SIKRE SIDEN: Slik ser internasjonalt førerkort ut i sin norske utgave. Foto: NAFS HJEMMESIDER Vis mer

NAF utsteder internasjonalt førerkort i to varianter:

1-årig: Etter Genevekonvensjonen av 1949
3-årig: Etter Wienkonvensjonen av 1968
Skal du til flere land kan det hende at du må ha begge varianter.

- Derfor anbefaler vi at du sjekker landsoversikten på NAFs nettsider, og tar kontakt med ambassade/konsulat dersom du ikke finner informasjon om landet du skal reise til, sier Andreas Handeland.

Landsoversikten kan du for øvrig også sjekke her.

Du kan sjekke selv Hvor nødvendig dette dokumentet er, vil altså variere fra land til land, og USA er her et godt eksempel:

For selv om USA og Japan står på listen, har vi for vår del aldri blitt bedt om å forevise internasjonalt førerkort i disse landene selv om vi har testkjørt bil der ved flere anledninger.

I den forbindelse skal vi huske på at NAF selger det internasjonale førerkortet (245 kroner for ikke-medlemmer - 100 kroner i rabatt for medlemmer), og dermed kan sies å ha en viss interesse av at flest mulig anskaffer det. Ta derfor gjerne kontakt med landets ambassade eller konsulat for å sjekke om internasjonalt førerkort er et krav, eller om det bare er anbefalt.

I den forbindelse skal vi huske på at både NAF, MA og KNA selger det internasjonale førerkortet (245 kroner for ikke-medlemmer - 100 kroner i rabatt for medlemmer hos NAF, 5 kroner mer hos KNA og 200 / 75 kroner hos MA), og dermed kan sies å ha en viss interesse av at flest mulig anskaffer det. Ta derfor gjerne kontakt med landets ambassade eller konsulat for å sjekke om internasjonalt førerkort er et krav, eller om det bare er anbefalt.

Men altså: I bilutleieskranken er det lite man kan gjøre dersom firmaets representanter krever å få se det før bilnøkkel utleveres. Sjekk derfor med ditt selskap i god tid før du reiser.

Mer informasjon om internasjonalt førerkort finner du både her, på KNAs hjemmesider, hos MA, og her på NAFs hjemmesider.

.
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

BEDRE FØRE VAR: Andreas Handeland, Rådgiver i NAF, anbefaler at du sjekker om du trenger internasjonalt førerkort i landet du skal reise til. Foto: BENJAMIN A. WARD / NAF
BEDRE FØRE VAR: Andreas Handeland, Rådgiver i NAF, anbefaler at du sjekker om du trenger internasjonalt førerkort i landet du skal reise til. Foto: BENJAMIN A. WARD / NAF Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!