NY OG GAMMEL: Iphone 5S (til venstre) skiller seg ikke nevneverdig ut fra forgjengeren - Iphone 5. Det mest oppsiktsvekkende med Apples nye mobil finner du stort sett på innsiden, selv om mange vil like den nye hjem-knappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO
NY OG GAMMEL: Iphone 5S (til venstre) skiller seg ikke nevneverdig ut fra forgjengeren - Iphone 5. Det mest oppsiktsvekkende med Apples nye mobil finner du stort sett på innsiden, selv om mange vil like den nye hjem-knappen. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NOVis mer

Iphone 5S er en vinner

Vi har testet Apples nye mobil.

Apple har brutt en lang tradisjon med å bare lansere én Iphone i året. Fjorårets Iphone 5, som du kan lese test av her, har nå fått to etterfølgere: toppmodellen Iphone 5S, og en noe billigere variant, Iphone 5C.

Toppmodellen som vi har testet her, ser kanskje ut som forgjengeren, men under panseret skjuler det seg flere forbedringer. Én av dem kan endre måten vi låser opp telefonene våre på for alltid.

Lik, men annerledes Rent fysisk er Iphone 5S nær sagt identisk med fjorårets modell. Den har samme dimensjoner og vekt, alle porter og knapper er på samme sted.

Hodetelefon-inngangen er fortsatt plassert i bunnen av telefonen, hvilket noen synes er rart, mens andre synes er mer naturlig. Rent praktisk betyr det at man kan ta telefonen opp av lomma uten å måtte snu den.

Telefonen har den samme konstruksjonen i aluminium og glass, men kommer nå i en tredje fargekombinasjon, gull/hvit, i tillegg til sølv/hvit eller svart/mørkegrå.

Gull høres kanskje glorete ut, men fargen er så dus at det bare framstår som stilfullt, mener vi. OG det ser mye bedre ut i virkeligheten enn på bilder. Liker du det ikke, har du alltids to andre varianter å velge mellom.

Designen er elegant og tidløs, og byggkvaliteten uslåelig. Er det noe Apple kan, så er det å lage produkter av premium-kvalitet. Bare HTC One kan måle seg med Iphone 5S på denne fronten.

Bilde tatt med Iphone 5S til høyre, med gamle Iphone 5 til venstre.
Bilde tatt med Iphone 5S til høyre, med gamle Iphone 5 til venstre.
Bilde tatt med Iphone 5S.
Bilde tatt med Iphone 5S.
Bilde tatt med Iphone 5S.
Bilde tatt med Iphone 5S.
Bilde tatt med Iphone 5S.

Det er i grunnen bare to ting som indikerer at Iphone 5S er en ny modell, en redesignet hjemknapp og en dobbel LED-blits på baksiden. Mer om det straks.

Minste toppmodell Skjermen er fremdeles 4-tommer med en oppløsning på 1136x640 og en pikseltetthet på 326 ppi. Den er like flott å se på som før, skarp og lyssterk, men fargetonene virker noe varmere enn hos forgjengeren.

Med sine 4 tommer er den en del mindre enn konkurrenter som Nokia Lumia 1020 (4,5"), HTC One (4,7"), Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1 (begge 5"). Til gjengjeld er den mye mer håndterbar.

Hvilken skjermstørrelse som er best, er mer en smakssak enn noe annet. For noen er det viktig å ha en telefon som er lett å bruke med en hånd og tar liten plass i lomma, for andre er det viktig å ha stor skjermflate å se video og spille på.

Etter å ha brukt en del større mobiler i seinere tid, føles det imidlertid stadig mer forlokkende med en større skjerm. Apple trenger ikke å dra den langt over i 5-tommersklassen, men en halv tomme større hadde ikke vært å forakte, såfremt de klarer det uten at telefonen vokser noe særlig større enn nå.

Innovativ hjemknapp Ett trykk og du er hekta. Det er i hvert fall vi etter å ha brukt den nye fingeravtrykksleseren til Iphone 5S. Hjemknappen ser nemlig annerledes ut, og det er ikke bare av estetiske grunner.

Det firkantede ikonet er nå borte, i stedet er det en metallring som omkranser den nå nesten helt flate knappen.

Ringen fungerer som en aktiveringsmekanisme for den nye biometriske sensoren kalt Touch ID, som befinner seg under hjemknappen og som du kan bruke til å låse opp telefonen. Farvel passord - i hvert fall nesten.

Det er nesten som et magisk triks.

Du trykker på hjemknappen, lar så fingeren hvile på knappen, og vips, er du inne. Det er så smidig at man nesten ikke tror telefonen er låst i utgangspunktet.

Ikke helt perfekt Å sette opp Touch ID er gjort på noen minutter via en enkel veiviser, og telefonen kan huske opptil fem fingeravtrykk, både dine egne og andres. Folk har fått det til å fungere med andre kroppsdeler - og dyr - hvis det skulle være behov for det.

Behovet for kodelås forsvinner ikke helt om man tar i bruk Touch ID. Du må taste inn passord når du starter telefonen på nytt eller hvis du ikke har låst den opp på over 48 timer.

Sensoren er presis, men hvis du er våt på fingeren eller bare legger den delvis på hjemknappen, er det ikke garantert at den reagerer. Vantene dine kan du av åpenbare grunner glemme å bruke.

Hva med sikkerheten? Tredjeparter kan enn så lenge ikke ta i bruk Touch ID, og selv om det ville gjort funksjonen enda mer nyttig, er det garantert store sikkerhetsutfordringer som må løses før det vil være aktuelt.

Apropos sikkerhet: Er du bekymret over at Apple lagrer fingeravtrykkene dine i en egen database NSA får fri tilgang til, kan du slappe av. Alle fingeravtrykk krypteres og lagres lokalt på telefonen, ikke på datamaskinen din eller i skyen.

Det har vist seg å være mulig å hacke sensoren, men prosessen er så tungvint at det er neppe noe folk flest trenger å være redd for at rammer dem. Hvis du har svært hemmelige data på telefonen din, er dessuten Touch ID ikke laget for å være løsningen på dine problemer.

LÅS OPP: Hold nede fingeren, og mobilen låses opp på under et sekund. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO
LÅS OPP: Hold nede fingeren, og mobilen låses opp på under et sekund. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO Vis mer

For folk flest vil Touch ID gjøre det mye enklere å sikre telefonene sine. Ifølge Apple er det bare 50 prosent av brukerne som tar i bruk kodelås, men vi tipper det vil bli flere nå.

Å spare noen sekunder hver gang man skal taste den inn høres ikke mye ut, men i det lange løp kan det være mye å hente, spesielt om man er blant dem som gjør denne prosessen over 100 ganger om dagen (det er mange av oss).

Å låse opp en telefon vil aldri bli det samme igjen.

Kjapp - kan bli enda kjappere At en ny Iphone er kjappere enn den gamle, er så godt som skrevet i stein. Iphone 5S er intet unntak. Den nye A7-prosessoren suser av gårde i et imponerende tempo. På papiret er den dobbelt så rask som forgjengeren, selv om vi i bruk ikke opplever så store forskjeller fra 5-eren. Å gå fra Iphone 4 eller 4S vil derimot oppleves som en helt ny verden.

Vi har uansett ikke sett antydning til hakking i løpet av testperioden, spill ser fantastiske ut, bilder knipses raskere enn vi klarer å si smil, og nettsider lastes inn i en susende fart. Kan den bli noe kjappere? At 5S nå endelig støtter alle norske 4G-nettverk, utgjør også en stor forskjell.

Det beste er at den vil kunne bli enda bedre i framtida. A7-prosessoren er basert på 64-bit arkitektur, hvilket betyr at den kan kjøre langt flere samtidige oppgaver enn tidligere prosessorer.

Enn så lenge er det få utviklere som har sluppet 64-bit apper for Iphone 5S, når det skjer, er det grunn til å tro at ytelsesforbedringene vil bli enda mer merkbare.

Litt større batteri Det samme gjelder for den nye M7-prosessoren, en støtteprosessor som samler inn data som fanges opp av akselerometer, gyroskop og kompass. Apper som tar i bruk disse sensorene, jobber ofte konstant i bakgrunnen, og fordelen med å skille ut oppgavene i en egen prosessor, skal være mer effektiv strømbruk.

LIGHTNING: Apple har, i motsetning til alle andre mobilprodusenter, valgt å gå for en egen tilkoblingsstandard kalt «lightning». Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO
LIGHTNING: Apple har, i motsetning til alle andre mobilprodusenter, valgt å gå for en egen tilkoblingsstandard kalt «lightning». Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO Vis mer

Treningsapper som Runkeeper og Moves vil dermed ikke bli en like stor belastning på batterikapasiteten som før. M7-prosessoren kan merke når telefonen ikke har blitt brukt på en stund, og slutter dermed å søke etter nettverkssignal, noe som også vil spare strøm.

Den merker dessuten når du bytter mellom å kjøre og gå i kartapplikasjoner, og bytter veibeskrivelsen deretter. Smart!

Den nye Iphonen kommer med et større batteri enn den gamle, og vi opplever også batteritida som bedre, spesielt i standby. Men som med alle dagens toppmodeller kan du ikke forvente så mye mer enn at den varer dagen ut, i hvert fall med aktiv bruk.

Bedre kamera Iphone 5S har fremdeles et 8 megapiksel kamera på baksiden. Det kommer imidlertid med en større bildesensor og blenderåpning, hvilket betyr at det er mer lysfølsomt og tar bedre bilder i mørke.

På baksiden finnes også en ny dobbel LED-lampe som skal bidra til at bildene ser mer naturlige ut når du bruker blits. Litt mindre blåskjær og spøkelsesansikter, med andre ord.

Kvalitetsforskjellen er ikke som natt og dag, men den synes. Fargegjengivelsen virker generelt noe bedre, og det er flere detaljer og mindre grums på bilder tatt innendørs og i dårlige lysomgivelser. Blitslyset oppleves også som mer behagelig.

På programvare-siden er det også noen spennende nyheter. Panorama-funksjonen skal være 50 prosent raskere enn før. Det er en ny «burst mode» som tar ti bilder i sekunder, og deretter velger det beste bildet for deg.

FULL PAKKE: Dette er hva du får med i Iphone 5S-esken. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO
FULL PAKKE: Dette er hva du får med i Iphone 5S-esken. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO Vis mer

Den kuleste funksjonen er imidlertid «slo-mo», eller «sakte» som Apple har valgt å kalle den på norsk, som lar deg ta opp 720p video i 120 bilder per sekund for deretter å kunne spille av deler av videoen i en fjerdedels hastighet. Kanskje ikke så nyttig, men akk så morsomt!

Takket være ny prosessor går det også lynraskt å ta bilder. HRD-bilder knipses umiddelbart. Så raskt opplever vi de færreste andre mobilkameraer. Iphone 5S er kanskje ikke det beste mobilkameraet, men totalpakken med brukervennlighet og hastighet gjør den til en meget god «all-rounder».

Nytt operativsystem Iphone 5S kommer naturligvis med iOS 7, som du kan lese mer om her. Noen av de viktigste nyhetene er ny design, kontrollsenter, ny multitasking-meny og bedre nettleser. Dette er ikke noe vi ikke har sett i andre mobiloperativsystemer før, men nyttig og godt gjennomført likevel. Iphone er som alltid enkel å bruke.

Hvis det er ett område vi ønsker forbedring på i iOS, må det være tastaturet, som for det meste har vært uforandret siden 2007. Sveipe-tastaturer som Swype og SwiftKey har revolusjonert måten man skriver på berøringsskjermer, og en smartere løsning fra Apple hadde ikke vært å forakte.

Apples iWork- og iLife-apper følger også med gratis når du kjøper telefonen, hvilket betyr at du nå får gode verktøy for å skrive tekstdokumenter, lage presentasjoner, redigere bilder og video med på kjøpet. De er absolutt verdt å ta en titt på.

Konklusjon Alt i alt er Iphone 5S en ypperlig smarttelefon som tilfredsstiller på de fleste områder. Apple har ikke gjort mange endringer denne gangen, men de få utgjør en stor forskjell. Vi snakker lynkjapp ytelse, et svært godt kamera med bedre blits og en innovativ hjemknapp ingen andre kan skilte med.

iOS er et brukervennlig og velfungerende operativsystem, og iOS 7 puster nytt liv i plattformen. Utvalget på App Store er fortsatt i en klasse for seg selv.

Fotoentusiastene vil kanskje foretrekke Nokia Lumia 1020, mens lydentusiaster muligens heller lar seg friste av LG G2. Men Iphone 5S er per i dag den beste, mest komplette smarttelefonen. Er du interessert i den beste kameramobilen bør du lese denne testen.

FOTOFORBEDRING: Øverst i venstre hjørne kan du se den doble LED-lampa, som skal gi bilder tatt med blits et mer naturlig lys. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO
FOTOFORBEDRING: Øverst i venstre hjørne kan du se den doble LED-lampa, som skal gi bilder tatt med blits et mer naturlig lys. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO Vis mer

Har du allerede en Iphone 5, ville vi kanskje ventet ett år til. Bare ikke gå i fella ved å prøve Touch ID, da vil fristelsen kunne bli for stor. Har du Iphone 4S eller eldre, vil du få større glede av forbedringene på alle måter.

Sammenlignet med øvrige toppmodeller på markedet er imidlertid Apples telefon blant de minste hva gjelder skjermstørrelse, noe som er positivt eller negativt avhengig av hvem du spør.

Iphone 5S er også den desidert dyreste. Den har en startpris på 5790 kroner for 16 GB-modellen, og fortsetter på 6690 kroner for 32 GB-utgaven og 7590 kroner for 64 GB-varianten.

Les også:
På jakt etter ny mobil? Sjekk alle testene her!
Mobilfeil kan føre til massiv databruk
Blir du kvalm av iOS 7? Nå skal det være fikset

FORTSATT GANSKE TYNN: Iphone 5S er fortsatt en slank mobil, selv om det finnes Android-mobiler som er enda tynnere. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO
FORTSATT GANSKE TYNN: Iphone 5S er fortsatt en slank mobil, selv om det finnes Android-mobiler som er enda tynnere. Foto: KIRSTI ØSTVANG/DINSIDE.NO Vis mer
FINGERNEM: En av de desidert viktigste nyhetene i nye Iphone 5S er muligheten for å låse opp mobilen ved hjelp av fingeren. Men først må den konfigureres, det gjør du på denne skjermen. Foto: SKJERMDUMP
FINGERNEM: En av de desidert viktigste nyhetene i nye Iphone 5S er muligheten for å låse opp mobilen ved hjelp av fingeren. Men først må den konfigureres, det gjør du på denne skjermen. Foto: SKJERMDUMP Vis mer