Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Irene (20) fødte på riksvei 13

Flere hundre kvinner rekker ikke sykehuset hvert år.

TRANSPORTFØDSEL: Tre press og hun var ute, forteller Irene.
Foto: PRIVAT
TRANSPORTFØDSEL: Tre press og hun var ute, forteller Irene. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mammanett.no: Irene Gåsøy (20) hadde tre uker igjen til termin da hun våknet klokka 02.00 på natta. Hun følte seg kvalm og dårlig, og stod opp for å se om det hjalp å spise litt. Hun var ikke sikker på om fødselen virkelig var i gang. Det ble ikke bedre, magesmertene kom og gikk, og etter hvert skjønte hun at dette måtte være rier og ringte til fødeavdelingen.

- De spurte hvor lenge det var mellom riene og hvor lenge de hadde vart, jeg sa jeg trodde de kom med 10-15 minutters mellomrom. Da fikk jeg beskjed om å ta meg en Paracet og en varm dusj.

Ingen følelse av at det hastet Irene ventet sitt andre barn, og den første fødselen hadde gått raskt og greit, og hun hadde ikke trengt noe smertelindring.

Men det Irene skulle oppleve denne gangen, var noe hun ikke kunne ha forestilt seg i sine villeste fantasier.

Etter telefonsamtalen med fødeavdelingen lastet Irene ned en rieteller-app, og begynte å ta tida på riene. Det viste seg at riene kom stadig tettere, og etter en halv time ringte Irene tilbake til fødeavdelingen og fortalte at riene nå kom med to minutters mellomrom. Hun fikk beskjed om å komme til sykehuset for sjekk.

Irene hadde ingen følelse av at det hastet, men hun ringte til sin mor og ba henne komme for å passe storesøster og vekket mannen sin. Idet moren hennes kom, var paret på vei ut i bilen. Og samtidig som Irene går ut døra, kommer den første pressrien.

Handlekraftig mormor Irenes mor skjønte umiddelbart hva som var i ferd med å skje, og at den raske fødselen utviklet seg til en styrtfødsel.

-  Mannen min dreiv og pakka fødebagen og kamera i bilen mens jeg satt i trappa og hadde pressrier. Moren min kastet seg på telefonen til AMK og fikk beskjed om å forberede hjemmefødsel.  AMK-sentralen trodde ikke ambulansen kom til å rekke hjem til oss før fødselen var over, forteller Irene, som må flire når hun husker hvordan moren reagerte.
- Mamma fikk helt panikk og begynte å stresse veldig med å finne håndklær og finne ut hvor jeg skulle føde.

Men der og da innså også Irene alvoret.

- Jeg ble jo litt stressa og usikker selv, for jeg visste jo ikke helt hvordan dette kom til å gå, hvem som kom i ambulansen og så videre, forteller hun.

Ambulansen var rett i nærheten Irenes familie bor 20 minutters kjøretur unna sykehuset, så selv med utrykning ville det normalt ta et kvarter før ambulansen kom.

Men denne natta skulle det vise seg at de hadde ikke så rent lite flaks. Det befant seg en tlfeldigvis en ambulanse bare få minutter unna huset deres, og få minutter seinere ankom den.

- Ambulansen kom, og det var to fantastisk snille damer som var på jobb, de fikk meg inn i ambulansen og sjekket kjapt at hodet ikke var kommet før vi begynte å kjøre. Mannen kjørte etter i egen bil.

En jordmor var på vei fra sykehuset i en annen ambulanse, og skulle møte dem på veien.

- Hadde du noen tanker om at det kunne bli vanskelig å rekke sykehuset, eller kom det som en overraskelse?

- Der og da tenkte jeg at vi kom til å rekke sykehuset, og tenkte ikke på at barnet kunne bli født i ambulansen. For man tenker jo at en fødsel tar lengre tid, svarer Irene.

- Barnet blir født her og nå Etter 7-8 minutter stopper ambulansen midt i veien fordi de møter den andre ambulansen med jordmoren. Jordmoren hopper inn i sykebilen, kontrollerer hvor stor åpningen er og sier at de ikke kan fortsette til sykehuset.

- Barnet blir født her og nå, sier hun.

Klokka 04.19 blir barnet født. I en ambulanse, på riksvei 13 mellom Granvin og Voss.

- Hun var ute på 3 press og skreik med en gang, forteller Irene.

Det gikk så raskt at ingen rakk å hente den vordende far, som satt bak ambulansen i bilen sin.

- Ambulansesjåføren gikk ut for å hente mannen min, som satt i bilen bak og ventet. Han fikk komme inn og klippe navlestrengen før vi kjørte videre til sykehuset. Han tok det helt rolig og var egentlig forberedt på at det kom til å skje, siden den første fødselen min også gikk veldig fort. Han kom inn i ambulansen og fikk klippe navlestrengen på trolig det eneste barnet som noen gang har blitt født på akkurat denne plassen.

Express-fødsel Irene forteller at hun ikke husker så mange detaljer da hun ankom sykehuset etterpå. Hun var naturlig nok mest opptatt av babyen, og ikke hva som skjedde rundt seg.

Nå - to måneder etter - tenker hun at hun burde ringt føden og barnevakt tidligere, men at det var veldig vanskelig å vite når fødselen egentlig startet, siden hun hadde gått med maserier i to uker, og hun ikke ønsket å vekke barnevakten unødvendig.

Når vi spør Irene hva hun selv tenkte da hun skjønte at barnet ville bli født i ambulanse, svarer hun:

- Jeg var litt sjokkert. Men syns jeg hadde en flott og rolig fødsel. Hvis jeg skal beskrive fødselen med et ord så blir det rett og slett - fantastisk!

Ikke uvanlig Transportfødsel og fødsel hjemme fordi fødselen går så fort, er ikke et uvanlig fenomen. Flere hundre barn kommer hvert år til verden på denne måten hvert år.

Mange tror at det er foreldre med lang vei til sykehuset som først og fremst risikerer transportfødsel, men også der det er kort vei til sykehuset blir mange født i full fart.

Gynekolog og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus (OUS) avsluttet i 2013 et forskningsprosjekt der hun har sett på årsakene til 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009. 90 prosent av kvinnene som ikke rakk fram til sykehuset var flergangsfødende, og fødslene var gjennomgående korte.

De fleste kvinnene i undersøkelsen oppgir å ha hatt en god fødselsopplevelse. De opplevde fødselen som naturlig og at de mestret situasjonen godt. De følte at de ikke hadde noe valg, og at de gjorde det beste ut av situasjonen.

Om undersøkelsen:
    • 265 fødsler som ufrivillig skjedde utenfor 11 sykehus i Helse Sør-Øst i 2008 og 2009, er undersøkt.
    • Av de 265 kvinnene som opplevde transportfødsel eller uplanlagt hjemmefødsel i Helse Sør-Øst i årene 2008—09, var ni av ti annen- eller flergangsfødende.
    • Nesten alle oppga at forrige fødsel hadde tatt mindre enn fire timer. Gjennomsnittlig kjøreavstand til sykehuset var drøye to mil.
    • 12 kvinner hadde ventet med å reise etter råd fra sykehuset, 38 kvinner hadde ventet av eget initiativ, 8 kvinner hadde ventet på transporten.
    • 60 prosent av dem hadde ikke jordmor til stede.
    • Alle kvinnene oppgir rask fødsel som hovedårsaken til at de ikke rakk fram til sykehuset.
 
Ikke farligere å føde i ambulanse enn på sykehus Hvilken konsekvens har så en transportfødsel for mors og barns helse?

VAR I DE BESTE HENDER: Irenes datter er uvitende om dramatikken hun forårsaket ved sin ankomst. Foto: PRIVAT
VAR I DE BESTE HENDER: Irenes datter er uvitende om dramatikken hun forårsaket ved sin ankomst. Foto: PRIVAT Vis mer

- En transportfødsel er ikke farligere enn fødsler som foregår på fødeinstitusjoner. Det viser norske studier. Det er selvfølgelig ingen behagelig situasjon, men spesielt farlig er det ikke, sa professor i fødselshjelp Pål Øian til NRK.no i 2011.

Øian mener også at tilbudet med kommunejordmødre sikrer at kvinnene blir fraktet til sykehus på en forsvarlig måte.

- Det er forbausende hvor godt transporttjenesten for gravide og fødende foregår, både med ambulanse, fly og helikopter. Kommunejordmødre kan ledsage under transport og bestemme riktig transportmiddel, sier Øian.

Denne saken ble første gang publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Øystein ble ufrivillig jordfar
Hva om jeg ikke rekker frem til sykehuset?

Samboeren min måtte ta i mot barnet vårt
Styrtfødsel

FLAKS: Sykebilen var bare to minutter unna. Illustrasjonsfoto: Wikipedia
FLAKS: Sykebilen var bare to minutter unna. Illustrasjonsfoto: Wikipedia Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!