Irlands ville vestkyst

Den er kjent for spektakulære klippeformasjoner og vakre strender. Men vestkysten av Irland er også en godbit for den som er glad i mat.

Irlands ville vestkyst

Det er fortsatt høy frityrfaktor på mye av det som serveres ved restaurantene ute på grønne øya i Atlanterhavet. Følger du turiststrømmen slavisk er det mye som er middels. Heldigvis finnes det unntak.

Irlands ville vestkyst

– Det er jo egentlig ganske lett, sier Ruben O´Brian og serverer et kunstverk av et måltid så langt unna stereotypen av sjømat fra de britiske øyer det er mulig å komme.

Irlands ville vestkyst

Smak av sjø

Irlands ville vestkyst

32-åringen driver sjømatrestauranten Barrtra like utenfor Lahinch, et par mil sør for berømte Cliffs of Moher. Mens klippene er Irlands største turistattraksjon og lokker en million skuelystne hvert år, kommer du ikke til Barrtra ved en tilfeldighet. Ruben har akkurat overtatt driften fra sine foreldre, som åpnet stedet på slutten av 80-tallet.

Irlands ville vestkyst

– Vi har ingen hemmeligheter. Om vi fant fram en meny fra 1989, hadde den neppe sett så veldig annerledes ut, flirer kjøkkensjefen – og antyder at matlaging ikke alltid må handle om modernisering og kreativitet.

Irlands ville vestkyst

– Jeg vil ikke komplisere rettene. Det handler om å bruke ferske produkter, uten å gjøre for mye med dem, hevder han.

Irlands ville vestkyst

Likevel: Etter en klassisk fiskesuppe som forrett, byr kokken på varmrøkt laks og et stilleben av en salat med ferske grønnsaker – og blomster.

– Både blomkarse og agurkurt smaker ganske godt, bemerker kokken som altså ikke har tilsatt blomstene utelukkende som dekor.

Veien ved kysten

The Wild Atlantic Way ble offisielt åpnet som turistvei i 2014. 2500 kilometer med variert natur, ni fylker og utallige severdigheter fra Cork i sør til Donegal i nord. Robin ler litt over de nye skiltene som forteller at restauranten hans ligger langs den ville, atlantiske kysten.

– Veien og naturen har jo vært her hele tiden! Det er bare noen som har gitt den et navn og satt opp skilt, humrer kokken.

Mennesker er enkle, og for mange turister ble det plutselig noe helt nytt. Biltur langs vestkysten av Irland? Det høres tøft ut! Ruben har ikke merket noen boom i gjester, men innrømmer at han har mer enn nok å gjøre, spesielt om sommeren.

Laksen er perfekt tilberedt. Akkurat passe salt, røkt til perfeksjon over eikeflis – og akkompagnert av kjøkkenets egen sennepsmajones. En smak av bål og sjø. Enkelt, men godt.

Surf´n turf

Mens Ruben O´Brian serverer smakfull sjømat inne i den hjemmekoselige restauranten, leverer Irland varene også ute i naturen. Kokken er selv en ivrig surfer, og kunne aldri tenkt seg et annet sted å bo.

– Jeg har omtrent vokst opp på kjøkkenet her, så interessen for mat kom tidlig. Det er travelt hele sommeren, men ellers i året er dette en rolig og avslappende plass. Da er forholdene for surfing også best, poengterer surfekokken fra Barrtra og legger til at mange kommer for å ri på bølgene også om sommeren.

Og det er nettopp surfing som er neste stopp på vår roadtrip på vei nordover langs kysten. En liten time etter å ha spist sjømat i toppklassen, er det en veldig mett nordmann i litt for trang våtdrakt som gir seg i kast med de friske bølgende.

Stranda foran sentrum i lille Lahinch er populær for nybegynnere. Det er langgrunt, bølgene er små – og surferne har god plass.

– Bruk armene, hoier instruktør Alain Tobin (30) gjennom bølgene og viser hvor enkelt det kan være.

Elevene er i alderen fra 12 til 50, med variert grad av talent. 32-årige Chris Beech er på helgetur fra Galway, bare halvannen time unna Lahinch, og mestrer bølgene på brukbart vis.

– Det hender jeg drar på egen hånd, men det er alltids fint med tips og veiledning ute i sjøen, sier den innflyttede engelskmannen.

Om han forbedrer seg tilstrekkelig, venter mer utfordrende bølger lenger ut. De aller beste surferne koser seg med vannmassene som etter hvert dundrer inn mot land under de majestetiske Moher-klippene.

Naturens underverk

Bølgene utenfor Irlands mest kjente turistattraksjon er små denne dagen. Ikke at det gjør noe. Etter et par timers iherdig men litt hjelpeløs kamp mot naturkreftene lokker uansett land mer enn vann, og når tåka letter åpenbarer en av øyas mektigste utsikter seg.

Da er det helt greit å slippe rundkast i bølgene og saltvann i øynene.

– Det blir feil å si at jeg liker det. Jeg elsker det, sier Robert Stuner (65) mens vi skuer ut over den 120 meter høye veggen av sandstein som strekker seg nesten ei mil nordover.

Den tyske turisten er helt betatt av øya, og for fjerde år på rad er han på bilferie rundt omkring på øya sammen med kona.

– Vi har vært over alt, og oppdager stadig nye regioner og steder. Men ingenting slår dette, sier tyskeren begeistret.

Selve postkortmotivet av Irland er en essensiell stopp på alle rundreiser, og kanskje det mest spesielle stedet langs The Wild Atlantic Way.

Vestkysten av Irland er en sansenes reise: Smak, se – og surf.

Reisefakta

Reise

Fly direkte til Dublin med Norwegian eller SAS fra Oslo Lufthavn. Reisetid ca. 2 timer, priser fra kr 1400 t/r. Fra Dublin tar det 3 timer med bil til Lahinch.

Spisesteder

Barrtra (barrtra.com) er en hyggelige familiedrevet restaurant noen kilometer sør for Lahinch i regionen Claire. Femretters “overraskelsesmeny” – du velger kjøtt, fisk eller vegetar – koster fra kr 300 per person.

Se og gjøre

Cliffs of Moher er Irlands mest besøkte naturlige severdighet. De fleste besøker klippene fra det offisielle turistsenteret (www.cliffsofmoher.ie) som tar ca. 50 kroner for en inngangsbillett. Om du ankommer fra Lahinch i sør, er det mulig å parkere på en privat parkeringsplass for et par euro, og nyte naturen på toppen av klippene helt gratis.

I Lahinc har den tidligere surfestjernen John McCarthy kurs og utleie (lahinchsurfschool.com) rett ved stranden. To timers kurs inkludert leie av våtdrakt og brett koster fra kr 300 per person.

OPPSKRIFTER

Barrtra Fisherman´s Broth

8-10 porsjoner

1 løk

1 fennikel

3 stangselleri

2 paprika

1 liten finger ingefær

1 presset appelsin

2 kopper hvitvin

4 liter fiskekraft

Friske urter (oregano, dill)

8 medium poteter

Salt og pepper

400 g fiskekjøtt, f.eks. laks, sei og torsk (men det meste av fisk vil fungere)

Slik gjør du:

Finhakk grønnsaker og stek det 3-4 minutter under omrøring. Tilsett vin, fiskekraft og poteter. Kokes til potetene er myke. Press med en potetmoser. Tilsett fisk, kok opp. Serveres med grovt brød og smør.

Varmrøkt laks med salat og sennepsmajones

4-6 porsjoner

800 g laksefilet

Enkel salat (f. eks agurk, tomat, paprika, salatblader)

Sitron

Hjemmelaget sennepsmajones

Slik gjør du:

Rens laksen og legg den i saltlake i 45-60 minutter. Skyll av fisken og tørk den med kjøkkenhåndklede. Del opp i serveringsstykker og legg den i røykeren i et kvarter.

Du trenger en røykboks eller en varmeresistent metallboks med lokk – med røykfliser av eik. Varm opp over gassgrill eller komfyr. Fiskestykkene må plasseres på en rist over lisene. Lukk boksen nesten helt, slik at litt røyk kan slippe ut uten at for mye luft kommer inn.

Server med hjemmelaget sennepsmajones og salat.

Sennepsmajones

4 eggeplommer

½ ts salt

2 dl olje (med nøytral smak)

1 ss sitronsaft

Grov sennep

Slik gjør du: For vellykket resultat må ingrediensene være romtempererte. Rør egg med salt og sitron. Tilsett olje og rør til en glatt og blank masse. Rør inn sennep og pepper til ønsket styrke.

Bildetekster

SMAK AV SJØ: Ruben O´Brian (32) er andregenerasjons kjøkkensjef ved restaurant Barrtra. – Mat skal være enkelt men smakfullt, mener den irske kokken. Foto: Runar Larsen

SURF´S UP: Lahinch er Irlands surfehovedstad, og byr på gode forhold for nybegynnere så vel som mer drevne surfere. Foto: Runar Larsen

VILL VEST: En million turister tar årlig turen til Irlands ikoniske Cliffs of Moher, som er et av mange naturlige høydepunkt langs The Wild Atlantic Way. Foto: Runar Larsen

BLOMSTRER OPP: Bare et par mil sør for berømte Cliffs of Moher, ligger den koselige sjømatrestauranten Barrtra. Foto: Runar Larsen

BILTUR: Vestkysten av Irland er populær både blant surfere og bilentusiaster, og noen ganger er det en og samme sak. Foto: Runar Larsen

------

Oppskrifter

FISKESUPPE: Klassisk fiskesuppe med hjemmelaget grovbrød. Foto: Runar Larsen

KUNSTVERK: Varmrøkt laks med salat og sennepsmajones. Foto: Runar Larsen