Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Irriterer partneren? Unngå kranglefella

Små irritasjoner i hverdagen kan også være et faresignal for forholdet.

STABILE PAR: Gifte par eller samboere med gifteplaner er mer tilfredse med forholdet og har sjeldnere bruddplaner, viser en europeisk undersøkelse. Foto: NTB Scanpix
STABILE PAR: Gifte par eller samboere med gifteplaner er mer tilfredse med forholdet og har sjeldnere bruddplaner, viser en europeisk undersøkelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet God torsdag): Som nyforelsket er det få ting med kjæresten som irriterer . Men det trenger ikke ta lang tid før skitne underbukser på badegulvet sliter på forholdet. Og selv om ferien var preget av lyse kvelder og rolige morgener, er vi raskt tilbake i tralten der små ting kan få stor betydning.

De nyeste publiserte tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), viser at noe i overkant av ett av tre ekteskap som ble inngått i første halvdel av 1990-tallet, endte i skilsmisse innen 2011.

- Det er fort gjort å få et hverdagsliv
fullt av ugress. Du må ta et valg: Hva kan
jeg la ligge og hva er det viktig å ta opp ordentlig, sier sosionom og familierådgiver Solveig E. Vennesland, som driver
egen praksis og har skrevet flere samlivsbøker.

I dag er ett av fire samliv her i landet samboerskap. SSB-forsker Kenneth Aarskaug Wiik har sammen med kollega Turid Noack forsket på graden av tilfredshet blant dem som lever i parforhold.

- Samboere er jevnt over mindre fornøyde med og forpliktet til samlivet enn de som
er gift. Vi fant at samboerne oftere hadde
hatt planer om å flytte fra hverandre.
Men det var bare samboere uten planer
om å gifte seg som var mindre forpliktet
og fornøyd og som oftere hadde hatt bruddplaner sammenliknet med gifte. Det var ingen forskjeller mellom samboere med ekteskapsplaner og de som var gift,
sier Wiik.

Samboere har oftere bruddplaner
I juni i år publiserte Wiik en artikkel i Journal of Marriage and Family. Her så de på graden av tilfredshet blant samboende og gifte i en rekke europeiske land.

- Sett under ett var samboere mindre fornøyde. De hadde oftere hatt bruddplaner enn gifte. Det gjaldt også når vi kontrollerte for forhold som felles barn, forholdets varighet, utdanning og alder. Forskjellene mellom samboere og gifte var størst i land der samboerskap er minst vanlig, som Russland, Romania og Tyskland, forteller Wiik.

Sexolog og familieterapeut ved Curasenteret, Thomas J. Winther bekrefter dette:

- Det er vesentlig større grad av samlivsbrudd blant samboende.

Mange irritasjoner
- Hvis man hele tida påpeker den andres uvaner, er det en uvane i seg selv, sier professor i psykologi, samlivsterapeut og forfatter Frode Thuen.

Små irritasjoner kan fort bli et stort tema i hverdagen.

- Det er forskjell på små og store irritasjoner. Det er forskjell på å være irritert én gang i måneden og å hakke, kritisere og å være misfornøyd hver dag, sier samlivsrådgiver Vennesland.

Hun mener det kan være lurt å bite det i seg av og til.

- Tenk gjennom hvilke kamper du skal ta. Skill viktig og uviktig. Jeg pleier å si at irritasjon over tid tømmer huset for folk. Det kan bli en vane å hakke på hverandre hele tida. Til slutt er det bare gjester i huset som legger merke til det, sier Vennesland.

Blir usunt
Noen feil og mangler har vi alle. Det er når kritikken går på det vi ikke kan gjøre noe med, at den kan skade.

- Det blir en usunn form for kommunikasjon når det begynner å gå på person. Er irritasjon det store temaet, er det ofte andre ting som ligger under. Vi må kommunisere om det som egentlig er problemet og ta det opp i rolige settinger, sier Winther.

- Ingen endrer seg av kritikk eller når de føler seg tråkka på. Folk kan endre seg når de får selvtillit og forstår at det er hensiktsmessig, sier Vennesland.

image: Irriterer partneren? Unngå kranglefella

Forholdet trenger ikke ryste i grunnvollene om dere krangler litt.

- Det er sunt at irritasjoner kommer ut og at lufta renses. Jeg er mer skeptisk til de forhold hvor det aldri blir krangel, sier Winther.

Små hverdagsirritasjoner kan alle ta tak i selv.

- Det er viktig å sette fingeren på problemet. Erkjennelsen av at noe er et problem, er alltid første skritt. Alle kan forandre seg, sier Thuen.

Nettstedet Health 24 har listet opp de 12 vanligste irritasjonsmomentene i et forhold. Våre eksperter mener disse gir et godt bilde av hverdagsirritasjonene, og viser deg hvordan du unngår at de dominerer forholdet.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media