Isabelle og venninnene vil bare danse, drikke, bade og ha det gøy

To gamle industriområder er Københavns nye hotspot.

JENTEPARTY: Isabelle Dalhoff (nr 2 fra høyre) fyller 29 år,  og har invitert til jentefest på Halvandet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
JENTEPARTY: Isabelle Dalhoff (nr 2 fra høyre) fyller 29 år, og har invitert til jentefest på Halvandet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KØBENHAVN (Dagbladet): - Det er her det skjer, sier Isabelle Dalhoff, og vrikker litt på den gyllenbrune bikinikroppen.

Hun er 29 år i dag. Det var ikke i tvil om hvor hun skulle feire. Det måtte bli på strandklubben «Halvandet» på Refshaleøen.

STRANDLIV I BYEN: På Refshaleøen kan du spise middag, bade eller bare drømme deg til Middelhavet. Sentrum ligger på den andre siden av vannet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
STRANDLIV I BYEN: På Refshaleøen kan du spise middag, bade eller bare drømme deg til Middelhavet. Sentrum ligger på den andre siden av vannet. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Hun står øverst på det oppbygde trappeamfiet med utsikt til baren, sjøen og de single gutta som ligger henslengt på hvite madrasser. Stemningen er upåklagelig.

Sola varmer, musikken er bra, burgerne dufter og folk hopper i vannet over en lav sko.

Hotspot Det gamle industriområdet ved innseilingen til byen er blitt hotspot.

Området som huset Danmarks største skipsverft er blitt et sted for moro og avslapning. Ennå er halvøya merket av sin fortid.

NYBADET : Hanna Nilsson (23) har akkurat badet, Christian Primdahl (33) t.v. og Stefan Kozma (34) nøyer seg med middag på Halvandet på Refshaleøen.  Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
NYBADET : Hanna Nilsson (23) har akkurat badet, Christian Primdahl (33) t.v. og Stefan Kozma (34) nøyer seg med middag på Halvandet på Refshaleøen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Her finner du gourmetmat, strandklubb, fabrikkpiper, piggtråd og kløvereng om hverandre.

Årets Grand Prix-finale gikk av stabelen i en industrihall like ved. Litt bortenfor kan man kjøre gokart, hoppe i strikk og skyte paintball.

Rufsete Det rufsete har en egen tiltrekning. Det var på Refshaleøen grevinne Alexandra og de kongelige feiret hennes 50-årsdag nylig. Festen ble holdt på restaurant «Amass».

Litt opp fra sjøen har den amerikanske stjernekokken og tidligere kjøkkensjefen på «Noma», Matt Orlando, åpnet en restaurant så anonym at du nærmest må vite at den finnes.

SUKSESS: 50 000 mennesker har besøkt Copenhagen Street Food siden påske. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
SUKSESS: 50 000 mennesker har besøkt Copenhagen Street Food siden påske. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Her gikk fiffen i land.

Amass byr på michelinmat til overkommelig pris, dyrker maten sin utenfor døra og har fellesbord der kan bli kjent med andre over maten. Delebordene er for dem som vil. Du får tomannsbord også.

Piknik-nyhet Restauranten er stort sett full. Noen flyr over Atlanteren for et måltid her.

Siste nytt er pikniktilbud. Det er ikke annonsert noe sted, men jungeltelegrafen går.

Det er er bare å banke på og be om pledd og kurv med vin, brød, kylling og salat. Prisen? 150 danske kroner pr person.

Pikniken kan du nyte i Orlandos urtehage rett nedenfor.

Købens Nikki Beach Isabelle og venninnene er ikke ute etter michelinmat. De vil danse, drikke, bade og ha det gøy. Det eneste som mangler på Halvandet er et basseng, mener bursdagsbarnet. Det hadde vært kult med både «pool» og sjøvann.

«Halvandet» har holdt på i 12 år, stort sett i ensom majestet. Helt enkelt er det ikke å komme dit. Det beste er å sykle, ta taxi eller en havnebåt. Det finnes også buss.

GOURMETMAT: Urten og grønnsakene gror rett utenfor, suksessrestauranten Amass finner du i første etasje i den beige bygningen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
GOURMETMAT: Urten og grønnsakene gror rett utenfor, suksessrestauranten Amass finner du i første etasje i den beige bygningen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

«Halvandet» er verdt turen, mener jentene som har betalt 1200 kroner i depositum for å disponere sitt eget område med bord og madrasser. Det de drikker og spiser trekkes fra etter hvert.

- Dette er vår versjon av Nikki Beach i Marbella, sier Isabelles venninne, Ida Andreasen (31).

Revehalen I vannkanten sitter to svensker og en danske, den ene nybadet.

- Herlig vann, sier Hanna Nilsson (23).

TÅLMODIGE: Den som venter på noe godt, kan godt vente en stund. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
TÅLMODIGE: Den som venter på noe godt, kan godt vente en stund. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Hun liker seg på halvøya som har fått navnet sitt fordi den likner en revehale. En champagne står i kjøleren ved siden av bordet.

- Mange vet ikke om dette stedet. Det er synd. Her finner du palmer, vannpolo, volleyball, gode drinker og god mat, sier vennene hennes, Stefan Koszma (34) og Christian Primdahl (33).

Skal utvikles Et eiendomsutviklingsfirma har etter at verftet ble borte, tatt seg av halvøya. Området er valgt til «perspektivområde» fram mot 2020, men lite konkret er planlagt.

- Jeg drømmer om et sted med masse kreativitet. Jeg ønsker meg flere naboer, sier stjernekokken Orlando.

SULTNE: Folk strømmer til Copenhagen Street Food matmarked. Og de er sultne. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
SULTNE: Folk strømmer til Copenhagen Street Food matmarked. Og de er sultne. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Amerikaneren valgte industriområdet helt bevisst. Hans tankegang er at hvem som helst kan åpne restaurant i en sentrumsgate. Det er vel og bra, men på en sentrumsrestaurant starter opplevelsen når du går inn døra.

- Jeg valgte Refshaleøen fordi det er et område med en stolt industrifortid, fordi det krever mot å satse her og fordi restaurantbesøket blir en liten reise. Opplevelsen starter når du går ut døra hjemme. Å komme ut hit gir merverdi, sier han.

Merverdi Også for restauranten betyr beliggenheten merverdi.

- Hvor ellers kunne jeg fått et sentrumsnært, svært lokale og 500 kvadratmeter grøntområde ved vannet så rimelig, spør han.

ROMANTISK: Ta en tur til nye områder av København. Dette paret koser seg i solnedgangen på Papirøen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
ROMANTISK: Ta en tur til nye områder av København. Dette paret koser seg i solnedgangen på Papirøen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Orlando mener beliggenheten påvirker restaurantens gastronomiske utvikling.

- Jo mer spennende vi høster, desto mer forandrer menyen seg. Akkurat nå pynter jeg dessertene med noen fantastiske blomster, sier han.

Gatemat Riktig så avansert er det ikke på Papirøen, men folk strømmer til for å spise her også.

Papirøen er et mindre industriområde, bestående av noen enkelthaller helt i vannkanten. Området ligger nærmere byen, ikke langt fra Christianshavn.

TOK SATS: Dan Husted og to kompiser startet Copenhagen Street Food for noen måneder siden. Et gammelt papirlager er fylt opp med mat fra hele verden. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
TOK SATS: Dan Husted og to kompiser startet Copenhagen Street Food for noen måneder siden. Et gammelt papirlager er fylt opp med mat fra hele verden. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

«Copenhagen Street Food» står det på et skilt på bryggekanten. Rundt skiltet sitter hundrevis av folk og spiser eller drikker øl rett fra flaska. Hallen bak dem er full av boder med ulik mat.

I en bod får du økologisk perlebyggsrisotto, i en annen thaimat. Bak initiativet står Dan Husted, fotograf og restaurantmann og to kamerater. De har noen boder selv, resten er leid ut til småkjøkken. Tilbudet startet såvidt i påsken og skjøt fart i mai.

- Jeg ville skape en ny lekegrind for København. Og så elsker jeg street food, sier Dan, som løper mellom fish'n chips, burgere, belgiske pommes frites og konas taco-bod.

Enkel luksus Leiekontrakten varer i fire år. Da skal det etter planen bygges boliger.

PAPIRØEN

• Oppført i 1958, eid av «By og Havn», som leier den ut etter at det gamle papirlageret til dansk presse ble nedlagt.

• Lageret opptok 90 prosent av øya.

• Ligger ved Operaen og Skuespillerhuset på Holmen, ikke langt fra Christianshavn.

• Samlet areal 23 376 kvadratmeter.

Opplev:
• Copenhagen Street food, matmarked med mat fra hele verden. Pris 50-100 kroner retten. Flere barer.

• Stor havnefestival med kulturinnslag og mat 1.- 3. august 2014

Kilder: visitcopenhagen, kulturarv.dk

Gatemat-inspirasjonen kommer fra liknende tiltak i New York, London og Berlin. Food trucks og street food er blitt en vekstindustri.

Kveldssola og beliggenheten gjør stedet ekstra attraktivt, men god mat til lave priser i rå industrilokaler ser ut til å treffe blink.

- Utover høsten blir det nok færre folk, men vi kommer til å ha åpent så mye vi kan, sier Dan.

INDUSTRI: Ingen har beskyldt Refshaleløen for å være vakker. Stolt, kul og morsom, derimot, det er den. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
INDUSTRI: Ingen har beskyldt Refshaleløen for å være vakker. Stolt, kul og morsom, derimot, det er den. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

En sofa laget av paller med puter fra champagneprodusenten Moet & Chandon, rommer hele konseptet. Her er noe luksuriøst, det meste enkelt.

I sofaen sitter Mikael Pedersen (40) og Klaus Landberg Jensen (36). Den ene spiser eksotisk, den andre en burger.

Går du for gatemat er det ingen grunn til å krangle om spisested. Alle får det de liker best.

UNGT: De fleste er unge, men du finner nysgjerrige i alle aldre på Papirøen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
UNGT: De fleste er unge, men du finner nysgjerrige i alle aldre på Papirøen. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

STRANDLIV I KØBENHAVN

Du kan bade mange steder i og rundt København.

I København:
• Refshaleøen: Halvandet Beach Club
• Islands brygge: Havnebadet
• Kalvebod Brygge: Copacabana bad
• Østerbro: Svanemøllestranden
• Sluseholmen/Sydhavnen: Koralbadet

Langs Strandvejen:

• Bellevue strand
HVER SIN LYST: Den ene spise burger, den andre noe eksotisk. Klaus Landberg Jensen (36) og Mikael Pedersen (40) behøver ikke krangle om mattype. På matmarkedet Copenhagen Street Food på Papirøen finnes det mest. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
HVER SIN LYST: Den ene spise burger, den andre noe eksotisk. Klaus Landberg Jensen (36) og Mikael Pedersen (40) behøver ikke krangle om mattype. På matmarkedet Copenhagen Street Food på Papirøen finnes det mest. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

REFSHALEØEN

• Kunstig øy utenfor København.

• Startet som industristed, huset Burmeister & Wain Skibsværft i 1872. Største danske verft, største arbeidsplass i København.

• Fra 1873 til 1986 ble det løpende fylt ut til dagens 500 250 kvadratmeter.

• Fra 1998 under kontroll av Refshaleøens Ejendomsselskab A/S.

 • Består av tre deler; et renseanlegg, lystbåtehavn og gamle industribygg.

• Stadig flere kreative bedrifter, restauranter og fritidsrerlaterte bedrifter (paintball, strikkhopping etc) flytter inn.

• Refshale er tysk for revehale. Øya har fått navn på grunn av formen.

Opplev:
• Amass Restaurant, Refshalevej 153,
+45 43584330. Årets nykommer i dansk resturantverden, startet av en tidligere kjøkkensjef på Noma, michelinrestaurant med lave priser, pikniktilbud. Bord du kan dele med fremmede om du vil.

• Halvandet Beach club, Refshalevej 325, +45 70 27 02 96. Strandklubb med spiseplass til 300 og 600 solstoler. Bar, sport og partystemning.

• Søndagsvenner: Nytt initiativ som vil forene byens sosiale sjeler på en ellers rolig dag. Første arrangement gikk av stabelen i juni, flere kommer. Moroa starter ved soloppgang og slutter ved solnedgang. Foruten musikk fra to scener, finner du kunst, mat, film, retro videospill og sportsaktiviteter. Er du i København en søndag, hvorfor ikke prøve? Sjekk nettsiden/Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer