KALD TREENIGHET: Isbiter, vann og salt = hurtigkjøling. Foto: ELISABETH DALSEG
KALD TREENIGHET: Isbiter, vann og salt = hurtigkjøling. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Iskald drikke på én - to - tre

Fem smarte tips til nedkjøling av drikke i sommervarmen.

Dinside Deilig, varmt vær skyller over landet, og det er viktig å få i seg nok væske. Iskald væske. Men hva gjør du, når du bare har lunkent vann, brus eller øl tilgjengelig, og vil ha noe læskende, kaldt - ?

LG har et kjøleskap som gir iskald øl på fem minutter, men du trenger slett ikke investere i et nytt kjøleskap for å få iskald drikke i sommervarmen.

Alt du trenger er salt, vann og isbiter.

#1: Salt, vann og is Vann leder varme (eller kulde) bedre enn luft, så det går fortere å kjøle ned en flaske i isvann enn i et tilsvarende kaldt kjøleskap eller fryser. For å få ekstra fres på nedkjølingen kan du tilsette en neve salt eller to.

Hvorfor?

Kort fortalt senker du frysepunktet på vannet. Det vil si at salt lar vann holde en lavere temperatur enn 0 grader Celsius. Den lange versjonen, for deg som er interessert i det, kan du blant annet lese her (ekstern lenke).

Alt du trenger å gjøre er å fylle en bøtte vann halvfull med vann og isbiter, cirka halvparten av hver. Så tilsetter du et par never bordsalt, rør godt rundt, og ha drikken oppi bøtten.

Hvor lang tid dette tar vil variere ettersom hvor kaldt vannet er, hvor varmt det er i luften og hvor varm flasken eller boksen med drikken i er i utgangspunktet.

Vi pleier å regne med at en liten flaske på 0,33 liter vil bli nedkjølt på drøye fem minutter, en større flaske på 0,75 liter trenger nok nærmere et kvarter - dersom flasken holder cirka tyve grader i utgangspunktet.

Sikker på du vil ha kald drikke? Det kan være vel så forfriskende med et glass varm kaffe eller te i sommervarmen.

Trikset over er den raskeste måten du kjøler ned drikke på, men det er ikke alltid man har isbiter eller salt tilgjengelig. Heldigvis finnes det råd:

#2 Vått avispapir Det er heller ikke alltid en har isbiter tilgjengelig. Eller en bøtte eller balje som kan brukes som kjøler. Vårt favorittriks når vi er på farten er å pakke inn flasker eller bokser med lunken drikke i noe vått, for eksempel avispapir eller et håndkle.

Når vannet fordamper bruker det energi, og drikken vil langsomt kjøles ned. Det er viktig at håndklet eller avisen holdes våt underveis, til drikken har blitt kald nok, ellers vil du oppnå motsatt effekt.

#3 Sokk i vinden Er det ikke sol akkurat du er? Da håper vi det er litt vind.

En alternativ måte å kjøle ned ølen på, er å bruke en våt raggsokk.

VÅT SOKK: Sokk, vann og vind hjelper når du ønsker å kjøle ned drikke langt fra folk og fe. Arkivfoto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE
VÅT SOKK: Sokk, vann og vind hjelper når du ønsker å kjøle ned drikke langt fra folk og fe. Arkivfoto: THOMAS STRZELECKI / DINSIDE Vis mer

Ha vann på sokken, ha flasken i sokken, og heng den opp et sted det blåser godt. Jo mer det blåser, jo mer effektivt er det.

Japanske Kirin lanserer øl-slush-maskin

#4 Grav flasken ned En annen måte å kjøle drikken på, om enn ikke lynrask, er å grave den ned. Vi anbefaler et skyggefullt, litt fuktig område. Du er ute etter kald, fuktig jord.

Gjerne nordvent, eller andre steder der solen sjelden skinner.

#5 Bruk en tastaturrenser Skikkelig desperat? Dette siste tipset er ikke for hverdager, og det koster (rett og slett) skjorten, men er du skikkelig desperat, eller vet at du kommer til å få lyst på en iskald colabrus langt fra folk og fe, kan du imponere.

Alt du trenger er en tastaturrenser, av den typen som kommer på en sprayboks, med et tynt rør. Alle som har brukt disse, vet at de blir skikkelig kalde om tastaturet er for skittent og du bruker det lenge.

Hold røret tett mot flasken og blås - med jevne bevegelser opp og ned og rundt flasken eller boksen. Blås til du kjenner flasken eller boksen er skikkelig kald (et par minutter bør være greit) - og vær forsiktig når du åpner.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

WOW-FAKTOR: Kjøl ned brusboksen med en tastaturrenser. Foto: WITRE
WOW-FAKTOR: Kjøl ned brusboksen med en tastaturrenser. Foto: WITRE Vis mer