AVKJØLENDE:  Mange av oss faller for fristelsen i varmen. Hva isen inneholder tenker vi ikke så mye på. Den magreste isen har 80 kalorier, den feteste 413 kalorier. Foto: ERIK HELGENESET
AVKJØLENDE: Mange av oss faller for fristelsen i varmen. Hva isen inneholder tenker vi ikke så mye på. Den magreste isen har 80 kalorier, den feteste 413 kalorier. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Iskrem-test: Noen har kalorier som i et eple, andre som i en middag

Velg smart. Stor forskjell på sukker og kalorier fra is til is.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Det er sommerferie og mange av oss spiser is flere dager i uken.

Det er ingenting i veien for å spise en is innimellom, men jo oftere du spiser is, jo viktigere er det at du er litt bevisst på hvilken is du velger.

Mens noen is ikke gir så mye mer kalorier enn et eple, gir andre typer like mye kalorier som et stor lunsj eller liten middag.

I tillegg er det mye sukker i mange av typene.

Les også: Slik regner du ut kaloribehoved ditt

Størrelsen teller I motsetning til andre tester, hvor vi gjerne ser på matvarens innhold av kalorier og næringsstoffer per 100 gram, har vi her sett på hvor mye kalorier og næringsstoffer det er i en hel is.

Grunnen til at vi har gjort det på den måten, er at de fleste av oss spiser en hel is uansett om den er stor eller liten.

Det hjelper jo lite at en is inneholder litt mindre kalorier, sukker eller fett per 100 gram hvis isen er dobbelt så stor som andre is.

Les også: Spis deg ned i vekt

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi tatt for oss alle is laget av fløte og/eller melk, som finnes i de største matvarekjedene og bensinstasjonene.

Vi har valgt å kun sammenlikne pinneis og is i beger, fordi mange tenker på dem som mindre og «sunnere» enn kjeksis.

Is i kjeks blir testet litt senere i sommer.

Alle isene i testen har fått poeng etter hvor mye kalorier, mettet fett, sukker og protein de inneholder.

Mye kalorier, sukker eller mettet fett trekker ned, mens mye protein trekker opp.

Vi har latt sukker telle dobbelt, ettersom mange får i seg for mye av dette. Smak er ikke en faktor i testen. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Henter inn Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Vil du vite mer om næringsinnhold og kalorier i de ulike produktene? Les hele testen hos bramat.no.

Testresultater Diplom-Is Lett vaniljeis Minst kalorier, mettet fett og sukker av alle, men inneholder kunstig søststoff. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Diplom-Is Pinup Relativt lite kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Hennig Olsen Easy Lite kalorier og lite sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Hennig Olsen Creme pasjonsfrukt og sitron Lite kalorier, men mer sukker enn de andre vinnerne. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Diplom-Is Gullpinne Greit med kalorier, ok med sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Diplom-Is Smeltis jordbær Greit med kalorier, men nokså mye sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Hennig Olsen Japp Greit med kalorier, men nokså mye sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Hennig Olsen Creme mandel Ok med kalorier, men en del sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Diplom-Is Snickers ice cream Ok med kalorier, men en del sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Diplom-Is Sol-is Greit med kalorier, men mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Hennig Olsen Creme sommerbær Ok med kalorier, men en del sukker. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Diplom-Is Royal bar karamell og salte mandler Ok med kalorier, men en del sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Diplom-Is Royal pistasj En del kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Diplom-Is Smeltis sjokolade Ok med kalorier og mettet fett, men mye sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Hennig Olsen Soft shake jordbær Nokså mye kalorier, og veldig mye sukker. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Hennig Olsen Soft shake sjokolade Nokså mye kalorier, og veldig mye sukker. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Diplom-Is Royal mørk En del kalorier, og nokså mye mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Hennig Olsen Creme peanøtt En del kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Hennig Olsen Cookie dough Ok innhold av kalorier, men mye sukker og nokså mye mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Hennig Olsen Creme melkesjokolade Greit med kalorier, men nokså mye sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen AS Diplom-Is Royal mandel Relativt mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Ben&Jerry Chocolate fudge brownie Relativt mye kalorier, og mye sukker. Karakter: Produsent: Ben&Jerry Diplom-Is Royal karamell og pecan Relativt mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Ben&Jerry Cookie dough Mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Ben&Jerry Ben&Jerry Peanut butter cup Mye kalorier, sukker og mettet fett. Karakter: Produsent: Ben&Jerry Diplom-Is Royal trippel Mest kalorier og mettet fett av alle. Relativt mye sukker. Karakter: Produsent: Diplom-Is AS Les mer på Bramat.no:
Kom i form i sommer
Tykk av pepsi max?
Slik får du større rumpe