VANLIG GJÆR MOT PIZZAGJÆR: Joda, det er forskjell. Vi har testet vanlig gjær mot pizzagjær, til pizzabaking. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
VANLIG GJÆR MOT PIZZAGJÆR: Joda, det er forskjell. Vi har testet vanlig gjær mot pizzagjær, til pizzabaking. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NOVis mer

Ja, det er en vesentlig forskjell

Spørsmålet er: pizzagjær eller vanlig gjær?

DinSide.no: Som vi har sett når vi tidligere har testet fersk gjær mot tørrgjær er det forskjell på gjær. Det er også slik at det finnes tilsetningsmidler som du kan bruke sammen med gjæren, og som lover bedre bakeresultat i form av luftigere bakst - men som egentlig lover mer enn de holder.

Den observante forbruker vil ha sett at det finnes flere typer gjær i butikken - og da tenker vi ikke på fersk versus tørrgjær. Det finnes også flere typer tørrgjær: I tillegg til den originale, finnes det også en for søte deiger - og en egen for pizza.

Nå har vi satt pizzagjæren på prøve, og har laget pizzadeig med pizzagjær og med vanlig tørrgjær.

Spørsmålet vi ville ha svar på, var: Er det noen forskjell?

Pizzagjær er bedre Og det er like greit å ta konklusjonen først som sist:

Pizzagjæren er bedre til pizzabaking.

I testen har vi laget en porsjon pizzadeig med vanlig Idun original tørrgjær, og en identisk porsjon bare med pizzagjær i tørrgjærform.

Vi fulgte oppskriften for pizzadeig som stod beskrevet på pizzagjær-pakken - og som for øvrig inneholdt egg. Denne oppskriften kan anbefales, den resulterte i en veldig smakfull og sprø pizzabunn - både med vanlig gjær og med pizzagjær.

Vi lot begge deigene heve cirka en time før utbaking, og når det kommer til hevingen, var det ikke noen forskjell.

Det er når det kommer til utbakingen at forskjellen viser seg.

Smidigere og mer elastisk deig Det er når vi triller ut de ferdighevede porsjonene med deig, at forskjellen begynner å materialisere seg.

For allerede når vi knar deigen før utbaking, kjenner vi forskjellen:

DUELL: Ingen synlig forskjell på heveresultatet ... Foto: Kristin Sørdal
VANLIG GJÆR MOT PIZZAGJÆR: Joda, der er forskjell. Vi har testet vanlig gjær mot pizzagjær, til pizzabaking. Foto: Kristin Sørdal
DUELL: Vi tar strekktesten med vanlig gjær. Foto: Kristin Sørdal
DUELL: Deigen med vanlig gjær ryker mye raskere enn ... Foto: Kristin Sørdal
DUELL: ... enn deigen med pizzagjær, som tåler litt mer ... Foto: Kristin Sørdal
DUELL: ... før den revner. For joda, deigen med pizzagjær revner også - men den tåler mer før den sliter. Foto: Kristin Sørdal
DUELL: Deigen med vanlig gjær foran, med pizzagjær bak. Foto: Kristin Sørdal
DUELL: Men bakeresultatet blir det samme, ingen forskjell der. Foto: Kristin Sørdal

Deigen bakt med pizzagjær kjennes mye smidigere og mer elastisk enn deigen bakt med vanlig tørrgjær.

Når vi begynner utkjevlingen, merker vi også forskjellen godt: Elastisiteten i deigen med pizzagjær viser seg i form av at deigen trekker seg mer tilbake for hvert kjevletak og for hver gang vi snur deigen. Dette er et tegn på at deigen er mer elastisk.

Elastisiteten viser seg også i at det er lettere å få en tynn bunn uten at den revner når du skal flytte den fra kjøkkenbenken til stekebrettet.

Skal du bake pizza, kan vi absolutt anbefale at du velger pizzagjær i stedet for vanlig gjær:

Smaken blir den samme, men det er lettere å bake den ut, uten at deigen revner.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Les flere saker fra DinSide.no:
Her lover produsenten av "hjemmelaget" mer enn han holder
Prøv noe nytt til tacomiddagen