Ja, det er forskjell på ferdigfyll og hjemmelaga

Kan ferdig kanelfyll og sjokofyll måle seg med «ekte vare»?

MINST SØL MED FERDIGFYLL: Det nye ferdigfyllet til kanel - og sjokosnurrer lover å være «bakefaste». Og det er de. Kanelsnurrer med hjemmelaga fyll mot venstre og med ferdigfyll mot høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE
MINST SØL MED FERDIGFYLL: Det nye ferdigfyllet til kanel - og sjokosnurrer lover å være «bakefaste». Og det er de. Kanelsnurrer med hjemmelaga fyll mot venstre og med ferdigfyll mot høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDEVis mer

Dinside: Vi har testet det nye ferdigfyllet fra Idun Mors Hjemmebakte: Bakeklart kanelfyll og sjokofyll. I tillegg til å være en fiks ferdig løsning for kanel- eller sjokoladesnurrer, lover de å være «bakefaste», slik at de ikke skal renne ut når du steker bollene.

Vi har testet om lovnaden holder stikk, og om bollene kan måle seg med «ekte vare» når det kommer til smak.

Les også: Bollemiks kan være bedre enn hjemmelaga

Ferdigfyll mot hjemmelaga Vi har testet begge typene fyll samtidig, og begge fyllene er bakt med samme type bolledeig.

Vi har testet de ferdige variantene mot hjemmelaga kanel- og sjokoladefyll.

Oppskriftene til de hjemmelaga fyllene i kanel- og sjokoladeversjon, har vi lånt fra Trines matblogg:

Sjokofyll til sjokoladeknuter: Bruker 1,5 ss bakekakao, 3 ss sukker, mykt smør og
50 gram finhakket, mørk kokesjokolade. Smør leiven med smør, dryss over sukker- og kakaoblanding og til slutt den hakkede kokesjokoladen.

Kanelfyll til kanelsnurrer: Bruker 125 gram mykt smør, 125 gram sukker og 2 ss malt kanel. Bland det hele sammen og smør utover, eller smør leiven med smør og strø sukker- og kanelblandingen oppå.

Les også: Slik får du mykt smør på 1-2-3!

Klissete å håndtere Når det kommer til selve bakeprosessen, er det faktisk forskjell på hvordan ferdigfyllet er å jobbe med, kontra det hjemmelaga.

Det er ikke mye jobben å lage hjemmelaga fyll, hverken til sjoko- eller kanelsnurrer. Og fordelen med de hjemmelaga variantene, er at de er lette å håndtere. Det er ikke klissete, og det er greit å bre utover.

Ferdigfyllet er mye mer klissete å håndtere, og det er altså mer kliss å få det smurt utover leiven. Dette gjelder både kanel- og sjokofyllet.

Etter at fyllet er smurt utover, skal leiven rulles og så deles.

LETT Å LAGE HJEMMELAGA FYLL: Det er ingen hokus-pokus med hjemmelaga fyll, og du har sikkert mye av det i skap eller skuffer allerede. Foto: KRISTIN SØRDAL
LETT Å SPRE: Det er mye mer kliss forbundet med ferdigfyllet, enn med det hjemmelaga. Foto: KRISTIN SØRDAL
KLISS: Det er mer klissete å skjære opp og plassere snurrene med ferdigfyll på stekebrettet, sammenliknet med hjemmelaga. Foto: KRISTIN SØRDAL
LETTERE Å DELE DE MED HJEMMELAGA: Det er mindre klissete, og dermed lettere, å dele og håndtere snurrene med hjemmelaga fyll kontra de med ferdigfyll. Øverst kan du se hjemmelaga fyll til høyre, og nederst er hjemmelaga sjokofyll til venstre. Foto: KRISTIN SØRDAL
HJEMMELAGA RENNER MER UNDER STEKING: Ferdigfyllet skal være bakefast, og det er det. Her kan du se hvordan spesielt kanelsnurrene med hjemmelaga fyll renner under steking (helt til venstre på bildet til venstre). Forskjellen er ikke like tydelig for sjokosnurrene, i bildet til høyre. De med hjemmelaga sjokofyll er til høyre på bildet til venstre. Foto: KRISTIN SØRDAL
AVSLØRENDE: Ferdigstekte kanelsnurrer: Her kan du se hvordan det hjemmelagde fyllet (til venstre på begge bildene) har rent under steking. Foto: KRISTIN SØRDAL
AVSLØRENDE: Ferdigstekte sjokosnurrer: Her kan du se hvordan det hjemmelagde fyllet (til venstre på begge bildene) har rent under steking. Foto: KRISTIN SØRDAL
MMMM: Snurrene med det hjemmelaga fyllet har den reneste smaken. Snurrene med ferdigfyll er mye søtere og har en mer kunstig smak. Snurrene med ferdigfyll er til høyre på begge bildene. Foto: KRISTIN SØRDAL
BLINDTEST: Fem personer har blindtestet kanel- og sjokosnurrene. De har ikke visst hva som har vært hva, kun at det har vært to typer kanelsnurrer og to typer sjokosnurrer. Foto: KRISTIN SØRDAL
MINST SØL MED FERDIGFYLL: Nytt ferdigfyll til kanel - og sjokosnurrer lover å være «bakefaste». Og det er de. Kanelsnurrer med hjemmelaga fyll mot venstre og med ferdigfyll mot høyre. Foto: KRISTIN SØRDAL
LETTERE Å DELE DE HJEMMELAGA: Det er mindre klissete, og dermed lettere, å dele og håndtere snurrene med hjemmelaga fyll kontra de med ferdigfyll. Hjemmelaga fyll til høyre. (Foto: KRISTIN SØRDAL)
LETTERE Å DELE DE HJEMMELAGA: Det er mindre klissete, og dermed lettere, å dele og håndtere snurrene med hjemmelaga fyll kontra de med ferdigfyll. Hjemmelaga sjokofyll til venstre. Foto: KRISTIN SØRDAL
HJEMMELAGA RENNER MER UNDER STEKING: Ferdigfyllet skal være bakefast, og det er det. Her kan du se hvordan spesielt kanelsnurrene med hjemmelaga fyll renner under steking (helt til venstre). De med hjemmelaga sjokofyll er til høyre på bildet. (Foto: KRISTIN SØRDAL)

Kliss-problematikken viser seg igjen når vi skal dele leiven i skiver: Det er fullstendig problemfritt og lett å skjære og plassere skiver fra rullen med hjemmelaga fyll på bakebrett, men det er veldig mye mer klissete å både skjære og plassere skivene fra rullene med ferdigfyll.

Vi liker noen ganger også å trykke litt ned på skivene når de er plassert på bakebrettet, og dette fungerer helt fint med det hjemmelaga fyllet, men dersom vi forsøker dette med ferdigfyllet, blir det veldig mye kliss.

Men ja, de holder det de lover Når det kommer til lovnaden som ferdigfyllene gir på forpakningene, er den gode nyheten at de holder det de lover: Ferdigfyllet er bakefast, og renner mindre enn de hjemmelagde.

Både det ferdigkjøpte sjokofyllet og kanelfyllet holder seg veldig pent på plass i snurren, mens de hjemmelaga fyllene er mer tilbøyelig til å renne ut under steking. I aller størst grad gjelder dette det hjemmelaga kanelfyllet - det hjemmelaga sjokoladefyllet holder seg rimelig på plass, men vi kan se at det også der renner litt ut på undersiden av snurren.

Hvordan smaker ferdigfyllene? Vi har smakstestet kanel- og sjokosnurrene umiddelbart etter steking. I tillegg har et panel blindtestet snurrene dagen derpå, og gitt sine kommentarer på hva de synes smaker best, uten å vite hva det er de har fått servert, altså som en blindtest.

Hvordan smaker ferdigfyllene rett etter steking?

Sjokofyll: - Hva er egentlig dette? Hva er det egentlig det skal smake? Nei, dette likte vi rett og slett ikke, det smaker mest kunstig og søtt - og ingenting av sjokolade.

Kanelfyll: - Dette smaker jo helt riktig av kanel. Men så er det den samme kunstige smaken som i sjokofyllet, det smaker rett og slett industri ... og så er det veldig klissete.

Vær oppmerksom på at det er mandelmasse i ferdigfyllet. Det er ikke mandler i hjemmefyllene.

Se hva blindtesterne sier Som du kan se av rangeringen til høyre, er det stort sprik mellom hva blindtesterne verdsetter i baksten. Noen liker det mest mulig søtt, mens andre foretrekker mer rene smaker.

Her vil det altså komme an på hvordan smaken din er, om du foretrekker det mest mulig søtt og «kladdete» eller ikke.

Kommentarene til testerne gjenspeiler også dette: Der noen kommenterer at kanelsnurrene med hjemmelaga kanelfyll har fin smørsmak, god balanse og er lysår bedre enn de med kanelfyll, mener andre at de er smakløse.

Og der noen sier at de elsker sjokosnurrene med hjemmelaga fyll på grunn av den gode sjokoladesmaken og sjokoladebitene, sier andre at de samme snurrene er dårligere på smak enn de med ferdig sjokofyll.

Og mens noen påpeker at snurrene med ferdigkjøpt sjokofyll ser mer innbydende ut, sier andre at de er veldig klissete å spise.

Konklusjon Våre blindtestere foretrekker det hjemmelaga sjokofyllet over ferdigfyllet, mens det er det ferdige kanelfyllet som vinner over hjemmelaga kanelfyll - riktignok med kun én stemmes overvekt. Dette er også vurderinger gjort dagen etter baking.

Ja: Ferdigfyllene renner mindre. Men de er også søtere og mer klissete.

Av de to bakeklare fyllene, synes vi kanelfyllet er det beste og det som kommer nærmest det vi ville forvente dersom vi skulle være ute etter lettvint sjoko- eller kanelfyll.

Når det er sagt, undertegnede liker bedre den rene smaken av smør, sukker og kanel, og det er snurrene med hjemmelaga fyll som smaker mest av dette rett etter steking. Så er du ute etter den gode, hjemmelaga smaken av kanelsnurrer, er rådet vårt å gjøre jobben selv - og det er jo ikke akkurat den helt store jobben å snakke om.

Men hva gjelder sjokofyllet - her er det ingen tvil: Med det hjemmelaga fyllet smaker det skikkelig sjokolade av snurrene, og det er deilige sjokoladebiter å tygge på. Det butikkjøpte sjokofyllet er bare søtt, og har ingenting med sjokolade å gjøre.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.