Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Ja, det er helt greit å jukse med julematen

Tilbehøret som duger finner du her.

FERDIG TILBEHØR: Det finnes hjelp å få til tilbehøret, enten du skal servere ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk: Se også vår test av kålrabistappe og ertestuing. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
FERDIG TILBEHØR: Det finnes hjelp å få til tilbehøret, enten du skal servere ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk: Se også vår test av kålrabistappe og ertestuing. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside - Man skal ikke tulle for mye med julematen, sier Per-Erik (Pelle) Lindblad, kjøkkensjef på Håndverkerstuene i Oslo, til Dinside. Men det er lov å jukse litt. Om du velger riktig, kan ferdiglaget tilbehør fungere godt.

Lindblad og kollega Marie Larsson har hjulpet oss med å smake på tilbehør til julemiddagen, for å se om hel- eller halvfabrikata fra lokale dagligvarebutikker kan erstatte tilbehøret du lager fra bunnen av.

Vi har testet rødkål, surkål, kålrabistappe og ertestuing, og vurdert utseende, konsistens, balanse - og ikke minst: smak.


Ferdig tilbehør til julemiddagen: Se også vår test av kålrabistappe og ertestuing

Rødkål til ribba Rødkål som tilbehør skal være friskt og syrlig, balansert med litt sødme. Klassisk rødkål lager du ved å høvle ned rødkål og koke med rødvin, eddik, vann og krydder, gjerne typiske julekrydder som stjerneanis, kanel og nellik, toppet med litt sukker for å balansere syren. (På Håndverkerstuene serverer de også rødkål krydret med nellik til andebryst.)

Eldorado Rødkål klassisk

Denne rødkålen fremkalte godlyder hos smakspanelet. 

- Her skjer det mye, fin balanse!

Det er tydelig smaker av både kål, syre og sødme, som spiller perfekt på lag. Dette er testens mest finstrimlete kål, så om du ønsker litt å tygge på, er Smaken av Grimstads et bedre alternativ. Med større biter, rett og slett litt mer å tygge på, hadde dette vært en klar sekser.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Rødkål (70 prosent), vann, sukker, eddik, salt, surhetsregulerende middel (E330), fortykningsmiddel (E412), konserveringsmiddel (E211, E202).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Unil for NorgesGruppen
Pris: 5,20 kroner på Kiwi
Terningkast: 5

Grimstad god gammeldags rødkål, grovkuttet

Denne rødkålen er litt blass i fargen, ser nesten ihjelkokt ut, og med ujevne. De litt grove stykkene gir et hjemmelaget preg. Konsistensen er fin og den er god å tygge på.

- Den er overraskende god, smaker mye mer enn utseendet lover. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Grovkuttet rødkål (70 prosent), vann, sukker, eddik, salt, surhetsregulerende middel (E330), konserveringsmiddel (E211, E202), fortykningsmiddel (E412).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i posen i kokende vann.
Produsent: Smaken av Grimstad
Pris: 18,90 kroner hos Meny
Terningkast: 4

Nora Rødkål

Dette er den rødkålen som ser best ut på tallerkenen, den er klar og fin i fargen, men kålstykkene er litt korte, det ser nesten revet ut. 

- Med så små biter blir det litt grøtete, og ser ikke så delikat ut.

Dessverre trekker en litt for sterk sødme ned, men den går ikke over i dessert-sødmen slik som Bamas rødkål. 

SMAKSHJELP: Marie Larsson, assisterende daglig leder, og Per Erik Lindblad, kjøkkensjef på Håndverkerstuene i Oslo. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
SMAKSHJELP: Marie Larsson, assisterende daglig leder, og Per Erik Lindblad, kjøkkensjef på Håndverkerstuene i Oslo. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Oppgitt på pakken:
Innhold: Strimlet rødkål (71 prosent) i en lake av vann, sukker, eddik, salt, konserveringsmiddel (natrium-benzoat), fortykningsmiddel (guarkjernemel), fargestoff (antocyaner).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann. 
Produsent: Stabburet
Pris: 12,90 kroner på Rema 1000
Terningkast: 3

Forvirret av ingredienslistene? «Aroma» kan bety beverrumpe

Bama fersk rødkål

Denne lukter fint av jul og har en dyp og klar rødfarge. Konsistensen er bra, den er fin å tygge på, typisk al dente

Dessverre blir den alt for søt. 

- Dette er nesten så søtt at vi kunne servert som dessert. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kokt rødkål (73 prosent), sukker, eddik, matlagingsrødvin (vann, rødvin, cherry, salt, pepperekstrakt, konserveringsmiddel (kaliumbisulfitt)), balsamicoeddik (vineddik, drue konsentrat, fargestoff (karamell), antioksidant (kaliumdisulfitt)), sukker og salt.
Vekt: 800 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann. 
Produsent: Bama
Pris: 19,90 kroner på Meny
Terningkast: 2

I det julete hjørnet? Se vår test av ferdiggløgg - og se våre tre alternativer til en mye bedre gløgg du lager selv

Surkål til den fete maten Akkurat som med rødkål er hemmeligheten bak en vellykket surkål en balanse mellom søtt og surt. Kålen høvles og kokes i vann, med hvitvinseddik, salt og litt sukker, og krydres med karve.

Her kan vi anbefale to surkåler, best balanse fant vi i surkålen fra Smaken av Grimstad, mens den ferske surkålen fra Bama ga noen sitronfjes, selv om den passer perfekt til den feteste julematen. 

- Aller helst skulle jeg blandet sammen disse to, da tror jeg vi hadde hatt perfekt surkål til julematen. 

Er ferdigmaten kjappest, eller er det raskere å lage maten selv

Smaken av Grimstad God gammeldags surkål

En god og velbalansert surkål, der både kål- og karvesmaken får skinne. Den kunne dog hatt litt mer syre til de aller feteste måltidene, men den er likevel ikke for søt. 

Bitene er små, men likefullt med fin konsistens og tyggemotstand, og de ligger i en gyllen lake. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Grovkuttet hodekål (71 prosent), vann, sukker, eddik, salt, karve, fortykningsmiddel (E412) og konserveringsmiddel (E212 og E202). 
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i posen i kokende vann.
Produsent: Smaken av Grimstad
Pris: 15,90 kroner på Meny
Terningkast: 5

Bama fersk surkål

Denne surkålen er nesten gjennomskinnelig, og med noe brunlig lake. Det er god og kraftig smak i den, og karven setter tydelig preg. 

LIKE UTENPÅ: Surkålen og de fleste rødkålene kommer i aluminiumsposer som varmes i kokende vann. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
LIKE UTENPÅ: Surkålen og de fleste rødkålene kommer i aluminiumsposer som varmes i kokende vann. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Den svikter dog litt i balansen, dette er testens sureste surkål. Så sur at det fremkaller grimaser, men kjøkkensjefen er klar i sin anbefaling: 

- Så mye syre passer perfekt til den feteste julematen. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kokt hodekål (74 prosent), sukker, eddik, salt og karve.
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Bama
Pris: 19,90 kroner på Meny
Terningkast: 4

Nora Hjemmelaget Parisersurkål

Denne surkålen ser grei ut på tallerkenen, med tydelige biter og god tyggemotstand. Den er litt søtere på smak enn de andre, og mindre karvepreg. 

Den er likevel fint balansert, men egner seg nok ikke så godt til den aller kraftigste eller feteste maten. 

- Dette er en barnevennlig, «snill» surkål.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Strimlet hodekål (71 prosent) i en søt og mild lake av vann, sukker, eddik, salt, karve, konserveringsmiddel (natriumbenzoat), fortykningsmiddel (guarkjernemel), fargestoff (E150c).
Vekt: 450 g
Tilberedning: Pose varmes i kokende vann.
Produsent: Stabburet
Pris: 13,30 kroner på Kiwi
Terningkast: 4

Nora surkål

Denne surkålen er så finstrimlet og overkokt at den minner mer om eplemos på tallerkenen. 

Den er helt grei, men smaker litt lite. Rett og slett litt anonym.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Strimlet hodekål (67 prosent) i en lake av vann, sukker, eddik, salt, karve, krydder, konserveringsmiddel (natriumbenzoat), fortykningsmiddel (guarnkjernemel).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i pose i kokende vann.
Produsent: Stabburet
Pris: 6,90 kroner på Kiwi
Terningkast: 3

Eldorado Surkål

- Nei, nei, nei, dette var bare rart!

Surkålen fra Eldorado ser trist ut, og smaker tristere. Det er korte, ihjelkokte biter, med en meget dominerende karvesmak, og en litt emmen ettersmak på tungen. Den er grøtete i konsistensen, og har for lite syre.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kål (325 av 450 g), vann, sukker, eddik, salt, karve, fortykningsmiddel (E412) og konserveringsmiddel (E211 og E202).
Vekt: 450 gram
Tilberedning: Varmes i posen i kokende vann.
Produsent: Unil for NorgesGruppen
Pris: 5,20 kroner på Kiwi
Terningkast: 1

I det julete hjørnet? Se vår test av ferdiggløgg - og se våre tre alternativer til en mye bedre gløgg du lager selv

Kålrabistappe til pinnekjøttet Det var lite å velge mellom her, kun to alternativer, og sjelden har vi sett en klarere vinner og en klarere taper. Konklusjonen er klar: Gå for fersk kålrabistappe om du ikke skal lage den fra bunnen.

Kålrotstappe fersk fra Rema 1000

RØDKÅL: Rødkål skal være frisk og syrlig, men også ha litt sødme. Et av testproduktene får terningkast fem, og vi føler oss trygge på å overlate rødkålen til Eldorado. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
RØDKÅL: Rødkål skal være frisk og syrlig, men også ha litt sødme. Et av testproduktene får terningkast fem, og vi føler oss trygge på å overlate rødkålen til Eldorado. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Denne ferdigstappen fra Bama for Rema 1000 ser hjemmelaget ut, men mangler ørlite på smak. Konsistensen er god, det er biter som gir noe tyggemotstand, og det er en tydelig smørsmak. 

- Det er vanlig å ha gulrøtter i, som gir sødme og farge til stappen, men hvor mye gulrøtter er en smakssak.

Her savner vi noe sødme, og skulle gjerne sett at det var litt mer gulrøtter i stappen, men den har en fin og god kålrabismak. 

TIPS: Tilsett litt stekefett eller dampevann fra pinnekjøttet for enda bedre smak. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kålrot 72 prosent, potet, gulrot, smør og salt.
Vekt: 800 gram
Tilberedning: Varmes i mikrobølgeovn, eller i posen i gryte kokende vann.
Produsent: Bama for Rema 1000
Pris: 25 kroner på Rema 1000
Terningkast: 4

Kålrabistappe fra Toro

- Dette var veldig rart!

Posestappen fra Toro smaker og har konsistens som en litt kornete posepotetmos. Og selv om vi har lært at posepotetmos kan være fin til for eksempel å binde sammen kålrabistappe, om den blir litt løs, så var det ikke spesielt vellykket her. 

- Konsistensen er rar, smaken er rar, den ser rar ut ... nei, dette ville jeg ikkespist. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Kålrabi 42 prosent, potet, rapsolje, salt, sukker, skummetmelk, gjærekstrakt, emulgator (monoglyserid), krydder, stabilisator (dinatriumdifosfat), syre
(askorbinsyre, sitronsyre), antioksidant (askorbylpalmitat, natriumsulfitt,
BHA), fargestoff (betakaroten).
Tilberedning: Tilsettes vann og smør, kok opp under omrøring.
Vekt: 85 gram, gir 520 gram kålrabistappe (fire porsjoner)
Produsent: Toro
Pris: 19,80 på Rema 1000
Terningkast: 1

Hjelp til pepperkakebaksten? Se vår test av ferdige pepperkakedeiger

Ertestuing til lutefisken Klassisk ertestuing er tørre erter som er bløtlagt over natten, kokt halvt i stykker, og tilsatt jevning av mel- og smør. Det skal smakes til med salt og pepper, eventuelt sukker, men ikke noe mer fiksfakserier enn det, når det serveres til julematen. 

Ertestuing fersk fra Rema 1000

Den beste ertestuingen har en fin og tydelig smak av erter. Kunne med fordel hatt litt mer salt og pepper, men dette tilsetter jo mange uansett, og det er bedre at man holder litt igjen, enn at det er for mye. 

- Den er også litt tørr, men det fikser man lett med en klatt smør.

Ertestuingen er produsert av Bama for Rema 1000, men er tydelig forskjellig fra den andre ertestuingen fra Bama til tross for at innholdsfortegnelsen er tilsynelatende identisk. 

Denne har renere og bedre ertesmak, og melet er fint kokt inn. 

ULIKE: Både farge, smak og konsistens er ulik, og surkålvariantene får fra fem til en på terningen. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
ULIKE: Både farge, smak og konsistens er ulik, og surkålvariantene får fra fem til en på terningen. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer

Oppgitt på pakken:
Innhold: Erter (97 prosent), smør og salt.
Tilberedning: Varmes i mikrobølgeovn eller i en kjele kokende vann.
Produsent: Bama for Rema 1000.
Vekt: 800 gram
Pris: 25 kroner på Rema 1999
Terningkast: 4

Bama Fersk Ertestuing

Den er blek, men ser fin og kremete ut. Konsistensen er grei, og selv om ertene er istykkerkokte, gir de fortsatt litt tyggemotstand. Det er likevel noe som ikke sitter helt. 

Den er litt melen (til tross for at det ikke er mel i stuingen) og trenger minst en klype salt. 

Oppgitt på pakken:
Innhold: Erter (97 prosent), smør og salt
Tilberedning: Varmes i mikrobølgeovn eller i en kjele kokende vann.
Produsent: Bama
Vekt: 800 gram
Pris: 29,90 kroner på Meny
Terningkast: 3

Ertestuing fra Toro

Den lover godt når den kommer på bordet: Ertestuingen er fin og frisk i fargen, og til tross for at den er litt flytende, ser den innbydende ut.

Dessverre skal vi ikke bare se på den. Ertene er fortsatt hele, ingen er istykkerkokt, til tross for at kjøkkenteamet fulgte fremgangsmåten på posen til siste punktum.

- Dette smaker rett og slett ikke ferdig. Nei, nei, nei.

Oppgitt på pakken:
Innhold: Erter 91 prosent, sukker, maisstivelse, salt, rapsolje, aroma, sitronsyre, antioksidant (natriumhydrogensulfitt), fargestoff (kurkumin).
Tilberedning: Tilsett vann, kok i femten minutter.
Produsent: Toro
Vekt: 167 g, gir 520 g (4 porsjoner).
Pris: 19,90
Terningkast: 1

Hjelp til pepperkakebaksten? Se vår test av ferdige pepperkakedeiger

NOE Å TYGGE PÅ: En god kålrabistappe skal smake av grønnsaker, med litt salt, pepper og revet muskat, samt smør eller stekefett/sjy fra kjøttet du serverer det til. Det er viktig at stappen er litt grov, at det er noen biter igjen så det er litt å tygge på. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
NOE Å TYGGE PÅ: En god kålrabistappe skal smake av grønnsaker, med litt salt, pepper og revet muskat, samt smør eller stekefett/sjy fra kjøttet du serverer det til. Det er viktig at stappen er litt grov, at det er noen biter igjen så det er litt å tygge på. Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer
SMAK OG KONSISTENS: Det ser kanskje relativt likt ut, men vår favoritt er klar (fra Bama, i midten). Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO
SMAK OG KONSISTENS: Det ser kanskje relativt likt ut, men vår favoritt er klar (fra Bama, i midten). Foto: BERIT B. NJARGA / DINSIDE.NO Vis mer