HJEMMELAGET: Du kan lage lavkarbo crème brûlée og ostekake. Foto: Giorgos Drakopoulos
HJEMMELAGET: Du kan lage lavkarbo crème brûlée og ostekake. Foto: Giorgos DrakopoulosVis mer

Ja, du kan lage lavkarbo crème brûlée og ostekake

Her er oppskriftene.

Trodde du crème brûlée og ostekake umulig kan inngå i et klassisk lavkarbo-kosthold? Tro om igjen.

Fedon Lindberg var en av de første i Norge som lanserte kostholdskonseptet lavkarbomat. Nå har han videreutviklet konseptet.

- Mange trodde jeg mente at man skulle kutte ut karbohydrater helt. Men budskapet mitt var at de måtte reduseres, og at man måtte velge sunne, langsomme karbohydrater og ikke raske, raffinerte, som sukker og hvitt mel, sier han.

Lindbergs prinsipper rundt konseptet «Kost i balanse» er definitivt ingen ekstrem diett, og legger stor vekt på helse, ikke bare vekt.

- Det er viktig å erstatte de utelatte karbohydratene med sunne protein- og fettkilder, som fisk/skalldyr, avokado, nøtter, frø, og olivenolje, sier Lindberg.

De sunne karbohydratene - Vi kan leve sunnere uten raske karbohydrater fra sukker og raffinert stivelse (fint brød, poteter, ris, pasta), men for de fleste er det ikke nødvendig å kutte dem helt ut. Velg matvarer som gir mindre blodsukkerstigning og mest vitaminer og mineraler, som linser og bønner, grønnsaker og frukt, råder Lindberg.

Du kan få det positive ved korn ved å bruke havrekli, hvetekim eller hvetekli i yoghurt/kesam/Skyr sammen med grovhakkede nøtter og bær.

OSTEKAKE: Foto: Giorgos Drakopoulos
OSTEKAKE: Foto: Giorgos Drakopoulos Vis mer

Naturlig balanse mellom karbohydrater, proteiner og fettstoffer gjør at du unngår jojoslanking. Du blir kvitt fett og ikke bare kilo.

Du spiser ikke mindre enn før, men annerledes og bedre!

Glykemisk belastning Fedon Lindberg bruker begrepet glykemisk belastning (GB) for å vise matvarenes effekt på blodsukkeret. Matvarer med høy GB fører til økt blodsukker.

Er GB under 10, regnes belastningen som lav, mens over 20 er høy.

Oppskriftene nedenfor er hentet fra boken «Mat for livet. Smart lavkarbo for hele familien» (Cappelen Damm), av Fedon Lindberg.

Crème brûlée med kanel og appelsin 2 porsjoner (à 1 brûlée)

INGREDIENSER
2½ dl helmelk
6 ss tørrmelk
1 klype natriumredusert salt
1 strimmel (2,5 cm)
appelsinskall
1 bit (2,5 cm) kanelstang
1 ts vaniljesukker (helst med ekte vanilje)
2 ss fruktose eller erytritol
2 ss melis (kan sløyfes)
2 store eggeplommer

FREMGANGSMÅTE
Varm ovnen til 150 °C.
Ha melk, tørrmelk og salt i en liten kjele på middels varme. Varm opp til 90 °C eller til små bobler formes rundt kanten (skal ikke koke), og rør av og til.
Ta kjelen av platen og rør inn appelsinskall og kanelstang. Legg på lokk og la trekke 10 minutter.
Sil melkeblandingen gjennom et dørslag over en bolle, og kast tørrstoffet. Rør inn vaniljeekstrakt. Ha 2 ss fruktose sammen med eggeplommer i en middels stor bolle, og bland godt.
Hell melkeblandingen gradvis over i eggebollen, under konstant kraftig omrøring. Fordel melkeblandingen på to grunne serveringsskåler (200 g).
Sett skålene i en 30 x 20 cm ildfast form fylt med 2½ cm varmt vann. La stå i ovnen ved 150 °C i 40 minutter, eller til innholdet så vidt beveger seg når skålene berøres.
Ta skålene ut av vannbadet og sett til avkjøling på rist. Dekk til og sett til avkjøling minst 4 timer eller natten over. Dryss ev. melis jevnt over toppen av brûleene.
Varm sukkeret med en kjøkkengassbrenner, ca. 5 cm fra overflaten av hver skål, ved å bevege brenneren frem og tilbake til sukkeret har smeltet og blitt karamellisert (ca. 1 minutt).
Server innen 1 time.

Tilbered gjerne denne desserten kvelden før, så er alt du trenger å gjøre, å karamellisere sukkersausen før middagsserveringen.
Server sammen med sommerlige frukter som melon, fersken, kiwi og jordbær.

Ostekake med nøttebunn og portvins- og kirsebærsaus 16 porsjoner (à 1 stykke ostekake og ca. 2 ss saus)

INGREDIENSER
BUNN
1½ dl digestivekjeks, knust
½ dl fruktose eller erytritol
2 ss smør, smeltet
2 ts vann
Formspray

FYLL
5 pakker (à 250 g) philadelphiaost, lett, myknet
2½ dl fruktose eller erytritol
3 ss hvetemel
¼ ts natriumredusert salt
1 boks (350 g) matyoghurt eller kesam
4 store egg
2 ts vaniljesukker (helst med ekte vanilje)
1 vaniljestang, delt på langs (valgfritt)

SAUS
1½ dl rød portvin
1¼ dl fruktose eller erytritol
400 g friske eller frosne søtkirsebær uten stein
2 ss friskpresset sitronsaft
4 ts maisenna
4 ts vann

FREMGANGSMÅTE

Bunn:
Forvarm ovnen til 200 °C.
Bland de tre første ingrediensene med gaffel. Tilsett 2 ts vann og rør med gaffelen til blandingen er fuktig og smuldret. Trykk deigen utover bunnen og ca. 4 cm oppover kanten av en 22 cm springform smurt med formspray.
Stek i ovn ved 200 °C i 5 minutter, og avkjøl på rist.

CRÈME BRÛLEÉ: Foto: Giorgos Drakopoulos
CRÈME BRÛLEÉ: Foto: Giorgos Drakopoulos Vis mer

Fyll:
Skru ned ovnstemperaturen til 160 °C. Visp kremosten med stavmikser eller i kjøkkenmaskin på full hastighet til konsistensen er luftig og jevn. Bland fruktose, hvetemel og salt, og rør godt. Bland med ostemassen og visp grundig.
Tilsett yoghurt og visp godt. Ha i egg, ett om gangen, og visp grundig etter hvert. Rør inn vaniljeekstrakt.
Skrap frøene ut av vaniljestangen og rør dem inn i osteblandingen. Ta vare på den splittede vaniljestangen.
Hell osteblandingen i den ferdige bunnen, og stek ved 160 °C i 1 time og 15 minutter, eller til midten av ostekaken så vidt beveger seg når du tar på den.
Ta ostekaken ut av ovnen, og skjær løs ytterkanten med kniv. Avkjøl til romtemperatur. Dekk til og sett formen kaldt, minimum åtte timer.

Saus:
Ha portvin, fruktose og den splittede vaniljestangen i en stor kjele og kok opp. Kok 5 minutter til sausen er som sirup. Ha i kirsebær og kok videre i 2 minutter. Fjern den splittede vaniljestangen.
Bland sitronsaft, maisenna og vann, og visp sammen til det er godt blandet. Ha sausen i kirsebærblandingen og kok opp. Skru ned varmen og la småkoke 3 minutter, til sausen har tyknet litt og er blitt blank. Ta av platen og avkjøl til romtemperatur. Dekk med lokk og sett kjelen kaldt. Server over ostekaken.

LES MER: Prøv Fedons 14-dagers lavkarbomeny
Alt om lavkarbo
Lavkarbo-dietten alle klarer
Gå ned 6 kilo på 4 uker med lavkarbo

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.