Ja, mat smaker annerledes 10 000 meter over bakken

Dette er verdens beste flymat, ifølge ny kåring.

(Dagbladet): Det er hos flyselskapet Turkish Airlines du får servert best flymat, ifølge en flymatkåring gjennomført av det internasjonale flysøkenettstedet Skyscanner.

I konkurransen ble maten vurdert av 100 erfarne reisende, ut fra kriteriene smak og utseende.

Fem anmeldere tok for seg hvert sitt flyselskap, og hver og en av dem ga maten poeng fra én til 20.

- Hvert flyselskap kunne dermed få maksimum 100 poeng, forteller Skyscanners pressekontakt, Maria Madsen, til Dagbladet.

Vinnermenyen Vinnermenyen hos Turkish Airlines består blant annet av fylte auberginer, og en pæredessert med valnøtter.

Flyselskapet serverer heller ikke bare standardmåltider, men også spesialmat som barnemat, koscher, vegetarmat og skalldyr.

VINNERMATEN: Dette er verdens beste flymat, ifølge en kåring utført av flysøkenettstedet Skyscanner. Vinnermenyen består blant annet av fylte auberginer og pæredessert med valnøtter. Foto: SKYSCANNER
VINNERMATEN: Dette er verdens beste flymat, ifølge en kåring utført av flysøkenettstedet Skyscanner. Vinnermenyen består blant annet av fylte auberginer og pæredessert med valnøtter. Foto: SKYSCANNER Vis mer

Singapore Airlines tok andreplassen. De har fått hjelp av kjendiskokken Gordon Ramsay til å utvikle sin meny.

Etihad havnet på tredjeplassen, på fjerde finner du Aer Lingus, mens Emirates kapret femteplassen.

En viktig del av turen SAS havnet på 12. plass med 64 poeng, mot vinnerens 86. SAS er likevel foran selskaper som United Airlines, British Airways og Lufthansa.

- Velsmakende mat er en viktig del av opplevelsen på flyturen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS, til Dagbladet.

Han skulle likt at SAS var lenger mot toppen i kåringa, men det er også viktig at selskapet ligger på et korrekt nivå i forhold til hva kundene ønsker å betale, mener Johansen.

Omfattende arbeid Skyscanners matekspert, Mary Porter, sier i en pressemelding at myten om at flymat knapt nok kan spises er historie.

Dagens konkurranse er nemlig så hard at flyselskapene ikke har råd til å servere dårlig mat. Mange har derfor satset enorme beløp for å forbedre maten ombord, hevder Porter.

Det støttes av informasjonssjefen i SAS, som forteller at selskapet i det siste har lagt ned et omfattende arbeid i hva som serveres passasjerene om bord:

- Både mat og drikke har havnet under lupen. Mat smaker annerledes i lufta enn på bakken. Det vi serverer om bord skal nå reflektere dette, sier han.

Luftige oppskrifter For de som trodde at mat og drikke på bakken smaker det samme som mat og drikke i lufta, må tro om igjen, skal vi tro Johansen.

Mange liker for eksempel ikke drinken bloody mary på bakken, men så gjør de det likevel i lufta, forteller han.

- Det er helt sant, bedyrer informasjonssjefen.

Flyselskapene tester rett og slett hva som smaker mest og best 10 000 meter over bakken.

Spesialcocktail - Dette er en vitenskap vi bruker mye tid på. For eksempel er cocktailen vi serverer på våre flyvninger over til New York, spesialdesignet for å smake godt i 10 000 meters høyde, sier han.

SAS er opptatt av skandinavisk mat, og overfor leverandørene av maten definerer selskapet hvordan maten skal være.

- Vi får håpe vi klatrer oppover på lista neste gang, og at vi får igjen for arbeidet med å teste ut hva som smaker godt i lufta, avslutter Johansen.