Ja, vi elsker disse museene

Dette er verdens 10 best besøkte museer.

Kunst en å reise: Vatikanstaten har en fenomenal historie å vise frem. Ta turen når du har sjansen. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector 
Kunst en å reise: Vatikanstaten har en fenomenal historie å vise frem. Ta turen når du har sjansen. Foto: Odd Roar Lange/Thetravelinspector  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Trodde du at museumsbesøk hadde gått ut på dato? Det har det absolutt ikke. For reiselivet er museene uvurderlige trekkplastre.

Nå har Organisasjonen Themed Enternainment Assosiation (TEA) har presentert sin årsrapport som viser hvilke 10 museer som er det mest besøkte i verden.

Dersom samtlige nordmenn valgte å besøke ett og samme museum i Norge, ville vi bare såvidt kommet inn på 10.plass på verdenslista.

- Men nordmenn drar mer på museum enn noen gang. For første gang hadde de norske museene over 10 millioner besøkende på ett år, sier generalsekretær i Norges Museumsforbund, Liv Ramskjær.

På toppen av lista ligger franske Louvre, som tar inngangspenger, men allikevel slår flere av gratismuseene som er på 10-på-topp.

1. Louvre, Paris, Frankrike

I verdenstoppen: Drar du til Paris så bøs du også besøke museet Louvre.
Foto: NTBScanpix
I verdenstoppen: Drar du til Paris så bøs du også besøke museet Louvre.
Foto: NTBScanpix

Vis mer

8,7 millioner besøkende. Det er imidlertid en nedgang fir kunstmuseet på 600 000 i forhold til året før. Men til tross for terrorangrepet i Paris er de fortsatt på topp. Regnes av mange som et museum du må besøke minst en gang i livet.

Inngangspenger.

2. National Museum of China, Beijing, Kina

7,3 millioner besøkende. Også her er det en nedgang, på 350 000 besøkende. Her kan du se nærmere på noen av gjenstandene fra kinas dynastier. Imponerende samling.

Gratis adgang

3. National Museum of Natural History, Washington, USA

6,9 millioner besøkende. Det amerikanske museet hadde ytterligere 400 000

besøkende året før. Feiret 100-årsjubileum i 2010 og har en enorm samling av dyr, fossiler, mineraler, steiner etc.

Gratis adgang.

4. National Air and Space Museum, Washington, USA

Deler tredjeplassen med det naturhistoriske museet i byen etter å ha økt besøket med 400 000 på ett år. Rakk du fly med Concorde? Hvis ikke får du sjansen til å se flyet her. Likedan med romfergen Enterprise og en rekke andre flyhistoriske objekter.

Gratis adgang.

5. British Museum, London, England

London calling:  British Museum har gratis inngang og absolutt verdt et besøk. 
Foto: NTBScanpix
London calling: British Museum har gratis inngang og absolutt verdt et besøk.
Foto: NTBScanpix

Vis mer

6, 8 millioner besøkende. London er mange nordmenns storbyfavoritt. Og svært mange har vært her. Økte med drøyt 100 000 i forhold til 2014. Britenes største kulturhistoriske samling. Her finner du også gjenstander fra Norge.

Gratis adgang.

6. The Metropolitan Museum of Art, New York, USA

6,3 millioner besøkende. Mistet 100 000 gjester, men er fortsatt svært populært. Er du interessert i kunst så bør du ta turen hit, hvor du finner over 2 millioner ulike kunstgjenstander.

Inngangspenger.

7. Vatican Museum, Vatikanstaten

6 millioner besøkende. Mistet 200 000 besøkende. Ligger midt i Roma by og er besøkt av veldig mange nordmenn. Leonardo da Vinci og Michelangelo på nært hold, og vegg i vegg med Peterskirken. Her rekker du mye på én dag.

Inngangspenger

8. Shanghai Science & Technology Museum, Shanghai, Kina

5,9 millioner besøkende. Dette museet er den store vinneren når det gjelder økt besøk. Økning på mer enn 1,7 millioner i forhold til året før. Dette er en reise i menneskekroppen, i verdensrommet eller i den tekniske utviklingen. Regnes som kinas store familiemuseum.

Inngangspenger

9. National Gallery, London, England

5.9 millioner besøkende. Er neppe fornøyd med nedgangen på en halv million gjester. Du trenger ikke dra til Roma for å se Leonardo da Vincis verker. Her, like ved Trafalgar Square, finner du verker fra de fleste av de store kunstnerne utstilt.

Gratis adgang.

10. National Palace Museum, Taipei, Taiwan

5,3 millioner besøkende. Økte dermed med 200 000 i forhold til 2014 og kommer seg så vidt inn på topplista.

Her finner du en rekke gjenstander fra kinas fjerne historie.

Inngangspenger

Populære TV-serier

Populære tv-serier får nordmenn til å reise til norske museum.

Både Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan og Bergen Bymuseum ved Museum Vest har hatt stor besøksøkning etter at de blir profilert på NRK.

Industrimuseet har nær doblet sitt besøk etter NRK-serien «Kampen om Tungtvannet». 39 000 var innom dørene i 2014. I 2015 økte dette til over 77 000.

- TV-produksjoner med museer som arena betyr mye for økt besøk og vi ser også en klar tendens at besøket ved flere norske museer har økt også i 2016, sier generalsekretær i Norges Museumsforbund, Liv Ramskjær.

Best i vest

Også Museum Vest har hatt en økning på 65 prosent etter TV-serien «Anno».

- Besøksveksten har fortsatt i år. Dette skyldes nok både tv-serien og at vi har satt i gang andre tiltak. Blant annet god skilting som viser at dette er stedet hvor den første sesongen av serien ble spilt inn, sier Chantal C. Nilsen, markedssjef i Museum Vest til Dagbladet.

- Sesong to av «Anno» ble spilt inn i Fredrikstad og neste sesong skal spilles inn i Trondheim, og vil trolig påvirke besøkstallene her.

Populært: Botanisk hage er et populært besøkssted i Oslo.
Populært: Botanisk hage er et populært besøkssted i Oslo. Vis mer

I løpet av de ti siste åra har besøkene ved norske museer økt med 21 prosent. 11,5 millioner besøkende var på norske museum i fjor, og trenden ser ut til å fortsette, Ramskjær

Her er de best besøkte museene og samlingene i Norge i 2015:

1 Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo 841000

2 Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo 521000

3 Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider 396000

4 Nasjonalgalleriet 370000

5 Frammuseet 318000

6 Norsk Folkemuseum 27700

7 Munchmuseet 254000

8 Nobels Fredssenter 248000

9 Norsk Teknisk Museum 247000

10 Kon-Tiki Museet 246000

(Kilde Kulturrådet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer