Jada, du ser riktig - det er pannekake med laks og guacamole

Slik spiser du pannekaker i pannekakeland.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

AMSTERDAM (Magasinet Reiselyst): - Skal det være med kokos eller spinat?

Driftssjef Ingrid Petiet på den travle kafeen Pancakes! i Amsterdam har bedre forslag til garnityr enn blåbærsyltetøy.

FISKEKAKE: Pannekake med laks er en ny, god, men veldig mektig variant. Foto: NICOLE GUMATAY
GÅR HETT FOR SEG: Flamembert camembert på pannekake - hvorfor ikke? Prøv den med bringebærsaus. Foto: NICOLE GUMATAY
SPESIALITET: Eple og kanel er en typisk dessertvariant. Ekstra god med calvados. Foto: NICOLE GUMATAY
TRANGT OG TRIVELIG: I Nederland er det generelt trangt om plassen, også på de mest populære pannekakehusene. Foto: NICOLE GUMATAY
SERVERER MED ET SMIL: Driftssjef Ingrid Petiet på Pancakes! erfarer at utlendinger flest er litt ville og gærne og går for spesialutgavene i menyen. Foto: NICOLE GUMATAY
KAFEKULTUR: I Amsterdam går man på kafé fra morgen til kveld. Pannekaker kan man spise hele døgnet. Foto: NICOLE GUMATAY
KANALBY: Amsterdam er ikke bare kjent for pannekaker. Det er først og fremst kanalene og de fine husene som gjør byen. Foto: MARTE VEIMO
UTELIV: Nederlands hovedstad kryr av hyggelige spisesteder. Foto: NBTC / HOLLAND MARKETING

- Eller hva med indiske kikertpannekaker med karrikylling, mango og agurksalat?

Jeg har skvist meg ned på en krakk på fortauskafeen i Berenstraat i Amsterdam og lar byen suse forbi mens jeg fordyper meg i menyen.

Den med epler, miksede nøtter, kanel og calvados kan saktens friste, men valget faller til slutt ned på en «norsk» variant med laks.

Søte dessertpannekaker Typiske nederlandske pannekaker er 30 centimeter eller mer i diameter, og har alskens mulig garnityr både i røra og på toppen.

FISKEKAKE: Pannekake med laks er en ny, god, men veldig mektig variant. Foto: NICOLE GUMATAY
FISKEKAKE: Pannekake med laks er en ny, god, men veldig mektig variant. Foto: NICOLE GUMATAY Vis mer

Selv om alternativet «vanlig med bacon» også er på menyen, velger ni av ti utlendinger å gå for de mer spenstige og spesielle variantene, mens de mer drevne nederlendere heller setter sammen sin egen skreddersydde kombinasjon.

- Men de det går aller mest av er de nederlandske dessertpannekakene med for eksempel banan og sjokoladesaus, forteller Ingrid Petiet.

Inne på kjøkkenet står en kokk og steker pannekaker - på tre forskjellige panner samtidig. Noen inneholder epler og bananer, andre toppes med flambert camembert. Og én har laks i røra.

Napoleons favoritt Historien sier at den sterke pannekaketradisjonen i Nederland ble født i middelalderen. Nærmere bestemt på feitetirsdag.

TRANGT OG TRIVELIG: I Nederland er det generelt trangt om plassen, også på de mest populære pannekakehusene. Foto: NICOLE GUMATAY
TRANGT OG TRIVELIG: I Nederland er det generelt trangt om plassen, også på de mest populære pannekakehusene. Foto: NICOLE GUMATAY Vis mer

Bøndene måtte spise opp rasjonene sine av egg, melk og mel før fasten satte inn. Dermed ble det pannekaker.

At bondekosten etter sigende var Napoleon Bonapartes favorittmat skadet nok verken den flate rettens renommé eller popularitet.

Salt og søtt - Velbekomme, smiler servitøren, og en stor pannekake med laksebiter kommer på bordet.

Her er verken syltetøy eller rømme, men en stor klatt guacamole og crème fraîche i midten. Pinjekjerner er strødd over som kronen på verket.

Det smaker mest av salt laks og hvitløkskrydret guacamole, men i bakgrunnen kjennes den svake og søte pannekakesmaken. En god, men mektig kombinasjon i lengden.

Jeg klarer en halv porsjon, før jeg er nødt til å sette meg tilbake, og betrakter syklister og hestevogner som suser forbi.

Og fordøyer smaken av Nederland.