LETTE VINDJAKKER: Tungen/Aktivt testteam har testet ni lette vindjakker for FitLiving og Klikk Helse. Foto: John Arne Tungen
LETTE VINDJAKKER: Tungen/Aktivt testteam har testet ni lette vindjakker for FitLiving og Klikk Helse. Foto: John Arne TungenVis mer

Jakkene er så kompakte at du kan putte dem i bukselomma

Test av ni superlette vindjakker.

Disse vindjakkene er som skapt for en topptur. De veier minimalt, puster godt og tåler en regnskur.

Så lenge det ikke regner over lengre perioder, vil slike lette vindjakker som vi har testet denne gangen, være et glimrende alternativ til en tettere og gjerne tyngre membranjakke.

Disse vindjakkene puster bedre, og den lave egenvekten (flere av disse jakkene veier f.eks. mindre enn en iPhone) gjør at du nærmest ikke kjenner at du har dem på. Du kan stappe den ned i bukselomma om du ikke trenger å bruke den.

Jakken som er best i test Mammut Microlayer Jacket er den eneste som får toppkarakter 6 i denne testen. Den er solid, har god passform og en av testens beste hetter. Den er også testens beste lettvekter.

Flere jakker får nest beste karakter:
Bergans Active Light Jacket er testens beste allrounder, med meget god passform og gode luftemuligheter.
Outdoor Research Vigor Jacket får også 5, og er testens billigste - selv med meget god vindtetthet, lav egenvekt og solid utførelse. Mye for pengene!
RAB Cirrus Wind Top er en meget god lettvekter - den veier bare 120 gram og er meget slitesterk sett opp mot vekt.

Testens letteste jakke veier bare 80 gram. Den heter Norrøna Bitihorn aero100 og får skryt av testerne for sine meget gode pusteegenskaper.

Vannavvisende jakker Ingen av disse jakkene er vanntette, men de fleste er så vannavvisende at de tåler en liten regnskur uten at du blir gjennomvåt. Skulle en slik jakke bli våt, så tørker den raskt.

Jakkene er heller ikke 100 prosent vindtette, men i praksis oppleves de som vindtette under de fleste forhold. Enkelte av jakkene er imidlertid så «åpne» at en kan merke at de ikke er helt vindtette i sterk vind, men disse vil på den andre siden oppleves meget behagelige i bruk i forbindelse med aktiviteter med høy intensitet.

Sjekk dette før du kjøper jakke Passform er viktig på en jakke som er tiltenkt ulike typer mosjon, trening og friluftsaktiviteter.

Prøv jakken i butikken og simuler at du for eksempel strekker deg fram mot et sykkelstyre for å kjenne etter om ermene kryper oppover, om jakken dekker bak på ryggen, eller om den strammer over brystet eller skuldrene.

Flere av disse jakkene har stretchpaneler - dette gir meget god passform, men som regel dårligere vindtetthet og mindre motstand mot fukt. Om det brukes for eksempel lycra eller elastan i stedet for mekanisk stretch, vil slike stretchpaneler også øke tørketiden.

Slik gjennomførte vi testen I innhenting av jakker satte vi en øvre vektgrense på ca. 250 g. Selv om det finnes membranjakker som klarer denne vektgrensen, tok vi bevisst ikke med slike i denne testen.

Egenskaper det er lagt vekt på Vi har vektlagt vindtetthet, vekt, pakkevolum, soliditet, praktiske løsninger og passform til aktiv bruk.

JAKKETEST: Tungen/Aktivt testteam har testet ni lette vindjakker for FitLiving og Klikk Helse. Foto: John Arne Tungen
JAKKETEST: Tungen/Aktivt testteam har testet ni lette vindjakker for FitLiving og Klikk Helse. Foto: John Arne Tungen Vis mer

Selv om ingen av jakkene er helt vanntette, varierer det noe mellom jakkene hvor mye regn de tåler før det slår igjennom.

Vi har kommentert dette for hver enkelt jakke, men ikke lagt mye vekt på dette i karaktersettingen. Jakkene som veier over snittet i testen, får kommentar om dette, men vi vil samtidig påpeke at alle disse jakkene er meget lette.


LES OGSÅ: Vi har testet 14 lette fjellsko
Testet: 11 turjakker under 300 gram
Stor test av lavvoer
Her er den beste terrengsykkelen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Mammut Microlayer Jacket Testvinner! Beste lettvekter. Karakter: 6/6 Produsent: Mammut/Ajungilak Pris: 1000 Bergans Active Light jacket Meget god treningsjakke og til raske turer i marka og på fjellet. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Fritid Pris: 1000 Outdoor Research Vigor Jacket Mye for pengene. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Research/Vertikal Pris: 799 Montane Lite-Speed Jacket Solid og god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Montane/Adventure Gear Pris: 899 RAB Cirrus Wind Top Meget god lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: Rab/Kruse Topptur Pris: 999 Houdini Velocity Wind Breaker Forseggjort og pen treningsjakke. Karakter: 4/6 Produsent: Houdini/Kruse Topptur Pris: 1599 Columbia Lite Delight jacket God treningsjakke. Karakter: 4/6 Produsent: Columbia/Portland Norge Pris: 999 Marmot DriClime Windshirt Enkel jakke, men meget behagelig i bruk. Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Marmot Pris: 899 Norrøna Bitihorn aero100 Når lav egenvekt og lite pakkevolum betyr alt. Karakter: 4/6 Produsent: Norrøna Sport Pris: 999