Jakob ble født på E6

Han hadde det rett og slett travelt. - Intuitivt gjorde vi alt riktig i den stressede situasjonen, sier mamma Kjersti.

FØDT I BILEN: - Dere må stoppe bilen og føde nå, sier jordmor på telefon. Dermed blir Jakob født på Taraldrud trafikkstasjon ved Kolbotn utenfor Oslo i familiebilen.  Foto: Privat
FØDT I BILEN: - Dere må stoppe bilen og føde nå, sier jordmor på telefon. Dermed blir Jakob født på Taraldrud trafikkstasjon ved Kolbotn utenfor Oslo i familiebilen. Foto: PrivatVis mer

Til tross for kort vei: Det er i Oslo og Akershus det blir født flest barn - i snitt ett i uka - på vei til sykehuset eller hjemme.

Langhus-gutten Jakob Erstad hadde det fryktelig travelt da han kom til verden.

Foreldrene rakk bare å kjøre fem minutter hjemmefra før de måtte stanse bilen ved Taraldrud trafikkstasjon langs E6 på vei til Ullevål sykehus. Ved veien, med pappa som jordmor, ble den lille gutten født i forsetet.

Han er ikke alene om å ha foreldre som ikke rekker fram til sykehuset i tide til å føde barnet. Hele 265 barn kom til verden på vei til sykehusene, eller ufrivillig hjemme, i Helse Sør-Øst i årene 2008 og 2009. 104 av barna skulle egentlig vært født på Ullevål, Bærum eller Akershus universitetssykehus.

«Stans bilen. Dere må føde nå!» Halvannet år gamle Jakob Erstad var ett av rundt 50 Oslo- og Akershus-barn som hadde det travelt med å komme ut i 2010.

- Jeg kjenner hodet, sier vordende tobarnsmamma Kjersti Erstad til mannen sin, Rune Erstad. Han kjører bilen i full fart på E6 fra Langhus i retning Ullevål sykehus. Det er bare fem minutter siden de kjørte hjemmefra, og vel 30 minutter siden mamma Kjersti våknet midt på natta og kjente smerter i magen. Det er akkurat på termin, så familien er forberedt og barnevakten i beredskap noen kilometer unna. De ventet en liten stund på barnevakten som skulle passe storebror, vannet gikk, og så gikk de til bilen med kraftige rier.

- Da jeg våknet den natta, skjønte jeg at vi måtte være effektive. Storebror Mathias kom til verden på seks timer, og vi hadde fått beskjed fra sykehuset om å komme dit raskt denne gang, sier mamma Kjersti til Foreldre & Barn.

Kjersti står på alle fire i forsetet. Det er 15 minutter til Ullevål sykehus, og foreldrene skjønner at de ikke rekker fram. Pappa Rune har ringt opp sykehuset og snakker hele tida med jordmor.

- Jordmor sier: «Dere må stoppe bilen og føde nå». Rune får svingt inn på Taraldrud trafikkstasjon ved Kolbotn utenfor Oslo og stanset bilen. Det er nesten ikke biler på veiene, fordi klokka er halv fire på natta.

UNIK START: Lille Jakob fra Langhus utenfor Oslo er blitt halvannet år. Foreløpig aner han ikke hvor travelt han hadde det med å komme til verden. Foto: Privat
UNIK START: Lille Jakob fra Langhus utenfor Oslo er blitt halvannet år. Foreløpig aner han ikke hvor travelt han hadde det med å komme til verden. Foto: Privat Vis mer

Et par minutter og en ri senere er den lille gutten født i bilen.

Rune rakk akkurat å stanse bilen før han fikk tatt imot sin egen sønn mens Kjersti henger over passasjersetet ved siden av ham. Hun har allerede kjent hodet, og vet at hun ikke skal dra ut babyen før det har kommet en ordentlig ri til.

- Det gikk ikke lang tid før han kom ut, sier hun. Heldigvis både pustet og skrek han med en gang. Han ble pakket inn i et håndkle som Kjersti hadde tatt med seg hjemmefra.

Glemte ambulansen I løpet av de dramatiske fødselsminuttene og minuttene etterpå, hadde Rune ikke rukket å fortelle hvor de var. Først da han la på telefonen med jordmor, ringte AMK opp og de fikk fortalt hvor ambulansen skulle kjøre. Lykkelig og utmattet lå den nybakte mammaen i passasjersetet med babyen på brystet og navlestrengen inntakt mens de ventet. Knappe ti minutter senere svingte ambulansen inn på trafikkstasjonen der bilen sto, og mor og barn ble fraktet med blålys til sykehuset for sikkerhets skyld.

Først på sykehuset ble navnestrengen kuttet (av mamma Kjersti selv) og morkaka tatt ut.

- Rune fikk beskjed om ikke å legge seg på hjul, men å komme seg til sykehuset med egen bil. Først reiste han innom en bensinstasjon der han sto og tørket blod fra passasjersetet og seg selv med tørkeservietter, sier Kjersti.

I etterkant har de to foreldrene ledd mye av hvordan det må ha sett ut for de som driver bensinstasjonen og kunne kikke på ham i overvåkingskamera.

Mange lignende historier - Det var dramatisk da det sto på. Men intuitivt gjorde vi alt riktig i den stressede situasjonen, sier mamma Kjersti.

Hun er veterinær, og har erfaring med dyrefødsler.

- Først senere har jeg tenkt på alt som kunne ha gått galt, sier hun. I etterkant av fødselen i bilen på vei til sykehuset har hun fått høre mange liknende historier fra venner og bekjente. Og familien Erstad tør nesten ikke tenke tanken på hva som vil skje dersom de bestemmer seg for å få et tredje barn.

- Da må vi vel flytte inn på sykehuset i god tid før fødselen, spøker Kjersti.

Føder underveis Leder av regional perinatalkomité i Helse Sør-Øst, professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Ullevål sykehus og hennes team, har funnet årsaken til at så mange ikke rekker fram i tide.

Og det er ikke trafikkork, sykehussvikt eller at kvinnene blir avvist på sykehuset som gjør at mange små ser dagens lys på stuegulvet eller i bilen.

Teamet har undersøkt journalene til kvinner som har født i løpet av en toårsperiode, og fant altså ut at 265 kvinner fødte ufrivillig hjemme eller underveis til sykehuset. Mange av disse kvinnene har også blitt intervjuet i etterkant.

Halvparten rakk ikke engang ut til bilen, men fødte hjemme. 40 prosent fødte i bilen eller ambulansen på vei til sykehuset, og de siste kvinnene fødte på trappa utenfor sykehuset og på legekontor. Bare én kvinne har født i taxi!

Raske fødsler er hovedårsaken - Hovedårsaken til at de ikke rekker fram i tide er at disse kvinnene føder veldig raskt. Så raskt at de rett og slett ikke rekker fram, sier professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Ullevål sykehus. Hun sier at noen kanskje også venter litt vel lenge før de reiser på sykehuset fordi de rett og slett ikke har skjønt at de er i fødsel.

Fødslene ender bra Størsteparten av de 265 fødslene er endt bra.

- Bare ett barn har dødd, men det skyldes andre faktorer enn at det ikke ble født på sykehus, sier Nesheim. Hun har intervjuet mange av kvinnene som har født andre steder enn på sykehus, og fellesnevneren er at dette ikke har vært en traumatisk opplevelse for dem. For de fleste er det heller ikke det første barnet som er født på denne måten (bare 10 prosent var førstegangsfødende).

- Kvinnene er veldig positive, og mange sitter igjen med en følelse av mestring etter en slik uvanlig fødsel. De har taklet en dramatisk situasjon på en god måte. I etterkant har de fått mye oppmerksomhet fra omgivelsene, de har vært en slags «dronning for en dag», sier Nesheim til Foreldre & Barn.

Britt-Ingjerd Nesheim og hennes team har konkludert med at det egentlig ikke er så mye forebyggende arbeid de kan gjøre for at disse kvinnene ikke skal føde hjemme eller underveis.

- Slike fødsler kommer til å skje i framtida også, og heldigvis går det nesten alltid fint! sier hun.

JORDFAR: Pappa Rune rakk akkurat å stanse bilen før han fikk tatt imot sin egen sønn med hendene. Her er beviset på at han var jordmor denne dagen! Foto: Privat
JORDFAR: Pappa Rune rakk akkurat å stanse bilen før han fikk tatt imot sin egen sønn med hendene. Her er beviset på at han var jordmor denne dagen! Foto: Privat Vis mer

Les også:
Fedre synes fødsel er grotesk
Dette pakker du i sykehusbagen
Ti ting nybakte mødre vil ha
Dette spiser du for å få i gang fødselen  

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LYNRASK FØDSEL: - Det var dramatisk da det sto på. Men intuitivt gjorde vi alt riktig i den stressede situasjonen, sier mamma Kjersti. Her med begge sønnene på sykehuset.  Foto: Privat
LYNRASK FØDSEL: - Det var dramatisk da det sto på. Men intuitivt gjorde vi alt riktig i den stressede situasjonen, sier mamma Kjersti. Her med begge sønnene på sykehuset. Foto: Privat Vis mer