Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Jakten på julestemningen

Julelys, nisser, glühwein og bratwurst: Med opptil 100 små og store julemarked i desember kommer Berlin-billetten nærmest med julestemningsgaranti.

TRADISJONSRIKT: Med flere hundre års erfaring kan tyskerne julemarked, og Berlins største og vakreste finner du på Gendarmenmarkt. Fra den franske domen får man flott utsikt over markedet, aller finest er det i skumringstiden. Foto: Ida Anett Danielsen
TRADISJONSRIKT: Med flere hundre års erfaring kan tyskerne julemarked, og Berlins største og vakreste finner du på Gendarmenmarkt. Fra den franske domen får man flott utsikt over markedet, aller finest er det i skumringstiden. Foto: Ida Anett Danielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lysene er tent, juletreet pyntet, og nisser, godteri og hjemmelaget krimskrams står tett i tett på de små, rødmalte trebordene i Tysklands hovedstad. Ut av høyttalerne runger koselig julemusikk og i luften dufter det en deilig blanding av pepperkaker og rykende, varm glühwein. I det mørket holder på å legge seg over Berlin, kryper julestemningen frem på overveldende vis.

SKÅL: – Det er en helt unik atmosfære i Berlin i desember, sier Vicky og James Wigfall, som har tatt turen fra England for litt førjulshygge i den tyske hovedstaden.
SKÅL: – Det er en helt unik atmosfære i Berlin i desember, sier Vicky og James Wigfall, som har tatt turen fra England for litt førjulshygge i den tyske hovedstaden. Vis mer

Gløgg og bratwurst

– Skål, smiler Vicky og James Wigfall, og klinker glassmuggene sammen. Paret i 60-årene fra England har gitt hverandre førjulstur til Berlin i tidlig julegave, og sitter nå foran den store julepyramiden på Alexanderplatz med hver sin glühwein.

– Det er så utrolig koselig her. Et perfekt pusterom i stresset før jul, sier de nærmest i kor.

– Det er også veldig god kvalitet på varene her, ikke bare juggel. Og vi gleder oss til å spise masse bratwürst, ler Vicky.

Og det blir nok ikke vanskelig. Overalt finnes det nemlig boder som serverer den tradisjonelle tyske pølsa. I tillegg til den myke pepperkaken«lebkuchen» og massevis av andre hjemmelagde kaker, ost, brennevin og godterier – i lange baner.

Det er altså lett å kose seg på julemarked i Berlin.

Best i landet

Hvert år arrangeres det mellom 50 og 100 av dem – bare i denne byen! Alle med hvert sitt særpreg og koselige stemning. Et par av de største og mest kjente er markedene på Alexanderplatz og foran Rådhuset (Berliner Rathaus). Disse er fine for hele familien, med skøytebaner, pariserhjul og massevis av boder.

JULESHOPPING: Pølser og ost er populære varer på markedene – og blir til fine julegaver til de her hjemme.
JULESHOPPING: Pølser og ost er populære varer på markedene – og blir til fine julegaver til de her hjemme. Vis mer

Markedet ved Opernpalais er mer nostalgisk, mens det mest romantiske markedet finner sted ved barokkslottet Charlottenburg. Lucia-markedet i Prenzlauer Berg har nordisk tema, med fokus på skandinaviske tradisjoner.

Men det kanskje vakreste og mest tradisjonsrike markedet finner man på den store plassen Gendarmenmarkt i den sentrale bydelen Mitte. Her kryr det av håndverk av god kvalitet, lyslenker, englekor, brente mandler og god stemning – flott innrammet av både den franske og den tyske domen. Rett og slett et mektig skue.

Ost og pølser

– Vil du smake en bit, spør østerrikske Nadja Liebefran (36) og holder fram en stor ring av pølser.

– Den er hjemmelaget, og veldig god!

Hun står i en av Gendarmenmarkts aller koseligste boder: Höchzeller Käsealm. Den er fylt opp med deilige oster, skinker og pølser av alle slag, og har kommet hele veien fra Zillertal i Østerrike.

– Vi kommer igjen år etter år. Dette er vårt 10. julemarked i Berlin. Det er alltid like hyggelig. Og nå vet folk at vi kommer, så de kommer tilbake for å kjøpe samme type pølse som året før.

PYNTEDE KAKER: Får man i lange baner. Selv om noen av varene er masseprodusert, er det meste av god kvalitet og ikke bare juggel.
PYNTEDE KAKER: Får man i lange baner. Selv om noen av varene er masseprodusert, er det meste av god kvalitet og ikke bare juggel.

Vis mer

Godbiter kommer på løpende bånd. Vi knasker på Nadjas reinsdyrpølse og vandrer videre blant sølvsmeder, hattemakere, englekor og pepperkaker.

Lang historie

Tradisjonen med julemarked er lang, og det er uvisst hvor og når den stammer fra, men man tror at tradisjonen startet i tyske og østerrikske byer allerede i senmiddelalderen. Markedet i Dresden regnes som et av de eldste og ble holdt første gang i 1434, men et julemarked i Bautzen skal være nevnt i gamle arkiver allerede i 1384.

– Julemarked er veldig viktig for oss tyskere, forteller Peggy Gallert (48), som etter ti år i Stockholm har flyttet tilbake til sin føde- og favorittby Berlin.

– November er som regel kald og kjedelig, men så kommer plutselig desember med lys og julemarkeder. Da elsker vi Berlin igjen, sier hun.

Selv om tradisjonen med julemarkeder i dag har spredt seg til byer over hele verden, er det nok i Tyskland tradisjonen fortsatt er størst.

– Vi har jo ikke 17. mai, så her feirer vi jul for alt det er verdt, ler Peggy.

Litt av alt

KRIMSKRAMS: Det kryr av nisser, lys og annen julepynt i de mange koselige bodene på markedene. Her kan man gjøre noen gode shoppingkupp!
KRIMSKRAMS: Det kryr av nisser, lys og annen julepynt i de mange koselige bodene på markedene. Her kan man gjøre noen gode shoppingkupp! Vis mer

Men det er ikke bare julemarkedene som frister i Berlin om vinteren. For selv om et turbulent århundre har vært med på å sette sine spor, har Berlin etter murens fall i 1989 sakte, men sikkert utviklet seg til en storbymetropol.

Og selv om frostrøyken står, oppleves ikke byen som kald. Her er det full fart på skøytebanene rundt om i byen, og på den nedlagte flyplassen Tempelhofer Feld kites det i snøen på den gamle rullebanen. Og om det blir for kaldt i lufta, kan man alltids søke ly på en av byens mange konsertscener eller hyggelige kafeer.

Og selvfølgelig: Her er masse historie å utforske, fra museer til kjente steder og minnesmerker. For den som mot formodning går lei julepynt og pølser, står ikke de ordinære shoppingmulighetene noe tilbake.

Berlin er ikke Tyskland. Berlin er det New York er for USA: Litt av alt, og en møteplass for hele verden. Og kanskje aller best rundt juletider

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!