Jaktet tornadoer i 15 dager. Endte opp med fjorårets beste bilde i National Geographic

- Ofrer gjerne bilen for et sånt bilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Ved utgangen av hvert år kårer magasinet National Geographic de beste bildene i konkurransen «National Geographic 2015 Photo Contest».

I fotokonkurransen utropes vinnere i de tre kategoriene «natur», «steder» og «mennesker», og en av kategorivinnerne går også seirende ut som hovedvinner av hele konkurransen.

Vinnerne er ifølge magasinet plukket ut blant over 13 000 bidrag.

Tornadovinner 2015-vinneren i kategorien «natur» er et fotografi av en tornado foreviget der den feier over åpent åkerland og forbi en gård, ikke langt fra Simla i Colorado.

Bildet som har fått tittelen «Dirt», er tatt av James Smart fra Melbourne. Sist vår brukte han 15 dager på å jakte tornadoer i den amerikanske delstaten sammen med broren og noen meteorolog-venner.

Ifølge en pressemelding fra National Geographic fikk han tatt vinnermotivet på turens siste dag.

Ikke bare er bildet vinner i sin kategori. Juryen mener at tornado-bildet er så spektakulært at australske Smart er kåret som vinner av hele fotokonkurransen totalt sett.

- Det er et klassisk National Geographic-bilde, med det helt typiske dramatiske lyset som magasinet er kjent for, sier Dagblad-fotograf og bildeekspert Lars Eivind Bones.

I tillegg til heder og ære, får Smart også med seg 10 000 amerikanske dollar i premiepenger.

- Ofrer bilen Tornadoer er det ultimate naturfenomenet i National Geographics hjemland USA, mener Bones.

- Det å jakte tornadoer er alle naturfotografers drøm. De fleste vil jo helst holde seg unna slike steder, men de fleste naturfotografer ofrer gjerne bilen for et sånt bilde, sier han.

I hele etterkrigsperioden har National Geographic vært en stor inspirasjon for fotografer, og bildene i magasinet har blitt en helt egen sjanger som nettopp tornadobildet fanger, forteller Dagblad-fotografen.

- Det er gjerne et mettet fargebilde med dramatisk lys. Sola står gjerne lavt og skaper stor dynamikk i bildet mellom de lyse og mørke delene, sier Bones.

Hederlig omtale Vinnerbildet i kategorien «mennesker», er tatt av Joel Nsadha fra Binghamton, New York, og er av en ung mann på sykkel i slummen i Uganda.

«DIRT» Vinnerbildet i kategorien «natur» ble også hovedvinner totalt i «National Geographic 2015 Photo Contest». Bildet er tatt av australske James Smart og viser en tornado som feier over åpent åkerland og forbi en gård ikke langt fra Simla i Colorado. Foto: JAMES SMART / NATIONAL GEOGRAPHIC 2015 PHOTO CONTEST
«DIRT» Vinnerbildet i kategorien «natur» ble også hovedvinner totalt i «National Geographic 2015 Photo Contest». Bildet er tatt av australske James Smart og viser en tornado som feier over åpent åkerland og forbi en gård ikke langt fra Simla i Colorado. Foto: JAMES SMART / NATIONAL GEOGRAPHIC 2015 PHOTO CONTEST Vis mer

- Det er et miljøportrett som ikke er typisk National Geographic, snarere tvert imot, sier Bones, og forteller at dette er et planlagt og lyssatt bilde der fotografen har med eget lys eller en reflektor.

Bones liker den mørke grunntonen som han mener gjør bildet mer spennende. Han mistenker også juryen for å ha hengt seg opp i CD-platene mellom eikene på sykkelen:

- Jeg skulle likt å se om bildet hadde vunnet uten. Juryen leter etter det uvanlige hele tida, noe som fanger oppmerksomheten og får oss til å sperre opp øynene, sier han.

- Perfekt komponert Francisco Mingorance fra Andalucía i Spania, er vinneren i kategorien «steder» for bildet av en sump i Spania som delvis skal være ødelagt av radioaktivt avfall.

Dette bildet havner i kategorien «Å vise bilder av ting du ikke forstår hva er ved første øyekast», mener Bones.

- Før du vet hva det er er det noe figurativt og uforståelig: Viser det noe stort eller er det noe lite sett fra et mikroskop? Du vet det ikke før du får det forklart.

Grunnen til at slike bilder får oppmerksomhet er at de har en åpenbar estetisk verdi, uansett hva det er, mener fotoeksperten.

«AT THE PLAYGROUND» Vinnerbildet i kategorien «mennesker», er tatt av Joel Nsadha fra Binghamton, New York, og er av en ung mann på sykkel i slummen i Uganda. Foto: JOEL NSADHA / NATIONAL GEOGRAPHIC 2015 PHOTO CONTEST
«AT THE PLAYGROUND» Vinnerbildet i kategorien «mennesker», er tatt av Joel Nsadha fra Binghamton, New York, og er av en ung mann på sykkel i slummen i Uganda. Foto: JOEL NSADHA / NATIONAL GEOGRAPHIC 2015 PHOTO CONTEST Vis mer

- Det er underfundig og perfekt komponert. Det kunne vært malt av Bjarne Melgaard, men da ville du visst hva det var, humrer han.

I bildeserien øverst i saken ser du både vinnerbildene og motivene som har fått hederlig omtale i hver kategori.

«ASTEROID»  Francisco Mingorance fra Andalucía i Spania, er vinneren i kategorien «steder» for bildet av en sump i Spania som delvis skal være ødelagt av radioaktivt avfall. Foto: FRANCISCO MINGORANCE / NATIONAL GEOGRAPHIC 2015 PHOTO CONTEST
«ASTEROID» Francisco Mingorance fra Andalucía i Spania, er vinneren i kategorien «steder» for bildet av en sump i Spania som delvis skal være ødelagt av radioaktivt avfall. Foto: FRANCISCO MINGORANCE / NATIONAL GEOGRAPHIC 2015 PHOTO CONTEST Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer