DYREST: Romas dyreste barer og spisesteder ligger på  plassen foran Pantheon. Foto:Geir Bølstad.
DYREST: Romas dyreste barer og spisesteder ligger på plassen foran Pantheon. Foto:Geir Bølstad.Vis mer

Jan E. Hansens Roma

Han kan ikke tenke seg noe annet sted å bo enn i Roma.

||| Ditt favoritthotell i Roma?

- Tre kvartaler fra Pantheon ligger Adriano. Det var ganske rimelig, men nå er alle småhotellene i Roma pusset opp og blitt dyre.

Utesteder?

- . Hos Marcus, sønnen til Mario, en familiedrevet taverna, med Lazio-basert husmannskost på menyen, her er det fortsatt god mat og billig.

- En som er noe finere i kantene er Da Fortunata, oppkalt etter eieren, han heter faktisk heldig til etternavn. Restauranten ligger i via del Pantheon, i samme bygg som Thomas Mann bodde i 1896- 97. Da Fortunata er veldig populær blant politikere. Utenlandske statsmenn og notabiliteter, og mange paver.

Ditt ukjente Roma-tips?

- Uansett hvilke av de over 700 kirkene du går inn i må man spørre om der er mulig å få gå nedenunder. I noen av dem finnes en underjordisk etasje. Der er det som å komme ned på gatenivå i antikkens Roma. De fleste kirkene og bygningene i det gamle Roma er bygget oppå gamle bygninger. En kjent kirke med to underjordiske etasjer er San Clemente.

- Hva Må man se i Roma?

- Hvis det er et enkelt monument, da er det Pantheon. Like viktig som de andre monumentene er mellomrommene, de trange sidegatene og de små plassene. De må oppleves på vei mellom de absolutte severdighetene.

- Hva Må man spise og drikke i Roma?

- Romersk artiskokk, den er kokt, og jødisk artiskokk som er sprøstekt i olje. Begge tradisjonene er over to tusen år gamle og innarbeidede.

Den andre retten er en pastarett, " Cacio e pepe", som betyr fåreost og pepper.

- Drikke?

- Alle vet at det finnes vin, men mindre kjent er den gammeldagse vinhandleren hvor du kan kjøpe vino aperto. Vin som aldri har vært på flaske, fjorårets som tappes som øl fra fat. Den hvite, bianco, koster 1.3 euro for en liter på plastflaske, en slik som det har vært aqua minerale på.

En annen drikk er en digestivo etter maten, en amaro, gjerne en Averna. Den er bittersøt som navnet sier.

«Jeg er avhengig av å bo her og kan ikke tenke meg noe annet sted å bo. Noen av oss blir værende her fordi vi opplever å komme hjem.» Jan E. Hansen om Roma.

ROMA: Jan E. Hansen føler seg mest hjemme i Roma, alle europeeres vugge etter hans mening. Foto: Arne V. Hoem
ROMA: Jan E. Hansen føler seg mest hjemme i Roma, alle europeeres vugge etter hans mening. Foto: Arne V. Hoem Vis mer