- KREFTFRI: I 2008 oppdaget Jan Erik Lien (54) at en føflekk på brystet forandret form og farge. Etter flere runder med kreftbehandling er han nå kreftfri, etter blant annet å ha vært med i en forskningsprosjekt som involverer immunterapi. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
- KREFTFRI: I 2008 oppdaget Jan Erik Lien (54) at en føflekk på brystet forandret form og farge. Etter flere runder med kreftbehandling er han nå kreftfri, etter blant annet å ha vært med i en forskningsprosjekt som involverer immunterapi. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer

Jan Erik fikk prøve den revolusjonerende kreftbehandlinga

I framtida kan det bli kroppens egen hær som bekjemper kreften. Stikkordet er immunterapi.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Immunterapi bruker komponenter fra kroppens eget immunsystem for å bekjempe kreft. På den måten ødelegger ikke behandlingen friske celler, slik som cellegift, men kan mer målrettet angripe kreftcellene.

- Vi ser potensial til å behandle pasienter som tidligere har hatt helt håpløse prognoser. Innen immunterapi kommer det til å bli en eksplosjon i nye behandlingsformer, sier Johanna Olweus, leder av K.G. Jebsen-senter for immunterapi mot kreft i Oslo.

Immunterapi - en revolusjon innen kreftbehandlingen, var tittelen på kreftlege Steinar Aamdals presentasjon da Kreftforeningen holdt et frokostmøte om framtidas kreftbehandling i går.

- Helt kreftfri Det syns ikke på Jan Erik Lien (54) at han er kreftpasient.- Jeg har ingen bivirkninger, kan være ute i sola og leve et normalt liv, forteller han glad til Dagbladet da vi møter ham. Lien får immunterapi mot kreft.I 2008 oppdaget han at en føflekk på brystet endret form og farge. Han fjernet føflekken, det var kreft. Omkringliggende vev ble operert bort, og så ble han erklært kreftfri. Men kreften kom tilbake. I 2011 oppdaget han to kuler under huden.Legene fant ut at han hadde alvorlig føflekkreft med spredning, malignt melanom. Utsiktene på dette er ikke oppløftende. Kulene ble flere. Lien prøvde alt, stråling, kirurgi og også en ny type kreftmedisin. I februar i fjor fikk han være med på et forskningsprosjekt med immunterapi mot kreft, PD-1-hemmere.- Allerede etter tre måneder begynte kulene å skrumpe inn. Etter et halvt år var de borte vekk. Det var en lykke, som følelsen da jeg ble far.Lien tror han kan takke sin positive innstilling for at han responderte så raskt på medisinen.- Jeg er helt kreftfri nå.Fordi det er et forskningsprosjekt, må han fortsette behandlingen et halvår til, men Lien tror han fint kunne hoppet av behandlingen allerede nå. - Nå er jeg den gamle Jan Erik. Jeg kan bare takke og bukke.

Gjennombrudd

- Nye medisiner gjør at immunforsvaret virker mer effektivt, sier Aamdal, leder for seksjon for klinisk kreftforskning, Oslo universitetssykehus.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn