RULLESKØYTER:  Maratonentusiaster med rulleskøyter gjennom byen på vei ned Unter den Linden, siste etappe før mål ved Brandenburger Tor. Foto: Tom Stalsberg
RULLESKØYTER: Maratonentusiaster med rulleskøyter gjennom byen på vei ned Unter den Linden, siste etappe før mål ved Brandenburger Tor. Foto: Tom StalsbergVis mer

Jan Otto Johansens Berlin

Berlin er i ferde med å passere London og Paris som museenes by, mener Jahn Otto Johansen.

||| Jahn Otto Johansen, forfatter og journalist, har skrevet over 60 bøker, fem av dem reisebøker, om Berlin, St. Petersburg, Praha (2) og Amsterdam. Har vært utenrikssjef i NRK og sjefredaktør i Dagbladet.

Ditt favoritthotell i Berlin?

- Heidelberger ved Savignyplatz er et artig hotell. I Berlin er det viktig å prøve ut forskjellige hoteller for å oppleve flere bydeler i Berlin. Søk selv på nettet.

Utesteder?

- - Favoritkneipen er Der Schildtkröte (Skilpadda), tysk husmannskost uten jåleri. Jeg har som prinsipp at jeg ikke drar til Berlin for å oppleve Michelin-stjerner. Det er blitt for mye jåleri i Norsk og internasjonal restaurantverden.

Ditt ukjente Berlin-tips?

- Det ukjente i Berlin er at plutselig skjer det noe på gata, et opptog, en teaterforestilling eller en demonstrasjon. Alt er teater i Berlin.

En gang opplevde vi flere tusen tyskere på rulleskøyter. De skulle demonstrere for bedre kår for rulleskøytere i Berlin.

Hva MÅ man se i Berlin, etter din mening?

- Først og fremst alle museene på Museum Insel. Gemelde Gallery, europeisk kunst gjennom flere århundrer. De store hollandske malerne blant annet. Neue Nationalgalleri er et must. Og Hamburger Bahnhof for moderne kunst. Alle ligger innenfor Berlins sentrale deler.

KNEIPER: Jahn Otto Johansen foretrekker de små lokale kneiper i Berlin.   Foto: Alejandra Munoz
KNEIPER: Jahn Otto Johansen foretrekker de små lokale kneiper i Berlin. Foto: Alejandra Munoz Vis mer

Hundrevis uavhengige gallerier. Flere operaer og balletter. Masse teatre og kabareter,- som forutsetter at du kan tysk.

Ikke glem alle jazzklubbene.

Berlin gir opplevelser fra morgen til kveld og hele natten igjennom.

Hva Må man spise og drikke i Berlin?

- For et raskt måltid er min favoritt eintopf suppe, med pølser i. Med litt mer tid anbefaler jeg grillet griseknokkel, schweinhakse med sauerkraut og poteter. Øl og snaps, en korn, hører til.

Da har man så det varer en stund. Til denne må du ikke finne på å spise forrett og du orker antakelig heller ikke dessert. Da må det være en appfeltorte med vaniljeis, og da blir det som regel også kaffe og brandy, velg stedets.

Maten er en av de viktigste portaler for å forstå et folk.

SYKKEL :I Berlin kan man gjøre sightseeingen fra sykkelsetet. Wolf Schroen fra Fat Tire Bie Tours tilbyr guidete turer for turister. Her foran Brandenburger Tor. Foto: Gorm K. Gaare
SYKKEL :I Berlin kan man gjøre sightseeingen fra sykkelsetet. Wolf Schroen fra Fat Tire Bie Tours tilbyr guidete turer for turister. Her foran Brandenburger Tor. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer