Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Tyfon

«Jebi» tar liv i Japan

Verste uvær i Japan på 25 år - 1,2 millioner bedt om å evakuere.

TYFON: Den kraftigste stormen på 25 år treffer Japan. Video: AP Les saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/tyfonen-jebi-rammer-japan/70169383 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst seks personer er døde og 160 skadd, etter at tyfonen «Jebi» har rammet Japan, ifølge AFP.

- Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sa Japans statsminister Shinzo Abe før uværet slo inn over landet tirsdag morgen.

Regjeringssjefen er svært bekymret for skadene tyfonen «Jebi» vil forårsake. Og han kan ha grunn til engstelse.

Midt på dagen i dag japansk tid slo tyfonen inn over den vestlige delen av landet med vindkast på opptil 60 meter per sekund. I Osaka ble biler blåst over ende i gatene, tyfonen pisket sjøen langt opp på land. Flyplassen, Japans tredje største, ble totalt oversvømt og over 700 flyginger er kansellert - så langt. En stor tankbåt slet seg fra fortøyningene og kolliderte med ei bru.

«Jebi» er det verste uværet som har rammet Japan siden 1983.

EVAKUERING: Over 1,2 millioner mennesker er oppfordret til å evakuere hjemmene sine på vestkysten av Japan på grunn av tyfonen «Jebi». Foto: AP / NTB Scanpix
EVAKUERING: Over 1,2 millioner mennesker er oppfordret til å evakuere hjemmene sine på vestkysten av Japan på grunn av tyfonen «Jebi». Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Masseevakuering

Uværet er det kraftigste i landet på 25 år, og over 1,2 millioner mennesker har fått beskjed om å evakuere, skriver The Guardian. Folk bes om å forlate husene sine og oppsøke tilfluktsrom.

Myndighetene har satt opp 1500 provisoriske tilfluktsrom bare i byen Kobe, som sammen med Osaka og Kyoto er ventet å bli hardest rammet.

Det er meldt opptil 500 millimeter regn fram til onsdag morgen, noe som vil medføre oversvømmelser og store materielle skader.

KRAFTIG UVÆR: Tyfonen «Jebi» er den sterkeste stormen i Japan på 25 år, med vindkast på opptil 60 meter per sekund. Det er meldt opptil 500 millimeter regn fram til onsdag morgen, noe som vil medføre oversvømmelser og store materielle skader.Video: AP DV Vis mer

Meteorologene advarer

I tillegg til selve tyfonen, og skadene den unektelig vil medføre, har meteorologene ved den nasjonale værvarslingen advart mot mulige jordskred, stormflo, lynnedslag og tornadoer.

Det er ventet at uværet vil svekke seg onsdag morgen.

SLET SEG: Denne tankbåten slet seg fra fortøyningene, og kolliderte med ei bro. Foto: NTB Scanpix
SLET SEG: Denne tankbåten slet seg fra fortøyningene, og kolliderte med ei bro. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme værhendelser, skriver NTB. Flommen og jordskredene i starten av juli, landets verste værkatastrofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraftig regn.

Kort tid seinere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg temperaturen til 41,1 grader – den høyeste temperaturen registrert i Japan noen gang.

VOLDSOM VIND: Småbilene hadde ikke en sjanse mot vindkastene. Dette bildet er fra Osaka i dag. Foto: AP / NTB Scanpix
VOLDSOM VIND: Småbilene hadde ikke en sjanse mot vindkastene. Dette bildet er fra Osaka i dag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!