JULIES STORE GRØNNE: Caterer og matskribent Julie Ilona Balas er aktuell med vegetarkokeboken Julies grønne kjøkken. Her deler hun tre oppskrifter fra den nye boken, blant annet salat med grønnkål, søtpotet, kikerter og granateple (til venstre) og brokkoli- og potetsalat (høyre). Foto: ANNE VALEUR / KAGGE
JULIES STORE GRØNNE: Caterer og matskribent Julie Ilona Balas er aktuell med vegetarkokeboken Julies grønne kjøkken. Her deler hun tre oppskrifter fra den nye boken, blant annet salat med grønnkål, søtpotet, kikerter og granateple (til venstre) og brokkoli- og potetsalat (høyre). Foto: ANNE VALEUR / KAGGEVis mer

- Jeg bruker bare kjøtt som tilbehør

Her er Julie Ilona Balas favoritter til kjøtt, fisk og fugl.

Når matskribent og cateringkokk Julie Ilona Balas skal lage mat, spiller grønnsakene hovedrollen.

I stedet for å jobbe utifra kjøtt eller fisk, og finne grønnsaker som passer til, jobber hun omvendt:

LITT Å TYGGE PÅ: Råkostsalat med quinoa og fetaost passer godt til kylling, lam og svinekjøtt. Foto: ANNE VALEUR / KAGGE
LITT Å TYGGE PÅ: Råkostsalat med quinoa og fetaost passer godt til kylling, lam og svinekjøtt. Foto: ANNE VALEUR / KAGGE Vis mer

- Jeg spiser stort sett frukt og grønt, og så bruker jeg heller kjøtt som tilbehør, sier Balas til Dagbladet.

Nå er hun aktuell med kokeboken Julies grønne kjøkken, en bok der nettopp grønnsaker er i høysetet.

- Jeg spiser stort sett frukt og grønt, og så bruker jeg heller kjøtt som tilbehør, sier Balas. Foto: ANNE VALEUR / KAGGE
- Jeg spiser stort sett frukt og grønt, og så bruker jeg heller kjøtt som tilbehør, sier Balas. Foto: ANNE VALEUR / KAGGE Vis mer

Perfekt for deg som er glad i chili og spennende krydder: Vegetaroppskrifter fra Dagblad-kokk Karla Siverts

Vil inspirere til litt mindre kjøtt og mer grønt Til daglig driver Balas cateringfirmaet Chikus catering og skriver om mat på Julies matblogg og Godt.no. De som har hatt glede av å smake på eller lese om maten hun lager vet at det i hovedsak handler om grønnsaker, gjerne på litt nye måter.

- Så da jeg ble kontaktet om å skrive en grønnsakskokebok, tenkte jeg «perfekt, det er jo sånn jeg spiser», sier Balas.

Grille grønnsaker? Da er det smart å jukse litt.

Bedre for dyret, bedre for deg Det å spise grønt handler om kosthold, miljø, men også dyrevelferd.

- Når jeg spiser fisk og kjøtt vil jeg gjerne vite noe om kvaliteten og hvordan dyret har hatt det, sier Balas og påpeker at hvordan dyret har blitt behandlet gjerne gjenspeiles i smaken.

- Når man kjøper kvalitetskjøtt, heller enn billig kjøtt er det bedre for deg og dyret.

Her er tre retter som fint kan stå for seg selv, eller serveres med litt kjøtt eller fisk som tilbehør.

KRONIKK: Vegetar i vinden