LITT RØDT: I stuen i byvillaen i Stavanger holder det med små innslag av julepynt. FOTO: Signe Christine Urdal
LITT RØDT: I stuen i byvillaen i Stavanger holder det med små innslag av julepynt. FOTO: Signe Christine UrdalVis mer

- Jeg er ikke så glad i den klassiske julepynten

Null nisser, masse lys og glamorøse juletrær; slik er julepynten i dette Stavanger-huset.

Det hersker mange og delte meninger når det gjelder julepynt i norske hjem. Der hvor flere og flere velger å følge trender og satser på både neon og knallfarger til både advent og jul, er det også mange som steiler ved tanken, og insisterer på at julen skal være rød, tradisjonsrik og full av norske nisser.

Nissefri jul Hjemme hos Pia Wall og familien på Storhaug i Stavanger er det ikke en eneste nisse i sikte - likevel siver formelig den gode julestemningen ut av veggene i den gamle byvillaen.

- Jeg er ikke så veldig glad i den klassiske julepynten, forklarer Wall, som jobber som grafisk designer og illustratør, til Rom123.

- Ofte synes jeg det holder med små innslag, som mange tente lys i store staker, eller små kvister med granbar og noe godt i skåler rundt om på bordene.

Julepynt har stuen i det gamle huset så absolutt fått, men i stedet for juletre og et lass med nisser, har Pia valgt å holde pynten enkel og litt nostalgisk.

- Saueskinn i sofaen og på sittebenkene, og en annerledes julekrybbe fra Alessi, får frem den gode julefølelsen, uten at pynten tar over huset.

100 år gammelt drømmehus Det er allerede 8 år siden Pia og mannen Olav, som er leder på Musikk- og Filmbiblioteket i Stavanger, kjøpte den gamle trevillaen på Storhaugen i Stavanger som de deler med barna Electra på 15 og Levi som er 6.

- Det var kjærlighet ved første blikk, forklarer Pia.

FAMILIEJUL: Hjemme hos denne familien er julen helt nissefri.  FOTO: Signe Christine Urdal
FAMILIEJUL: Hjemme hos denne familien er julen helt nissefri. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer

- Huset ble bygget i 1900, og det vi først falt for da vi så huset, var at det på en måte hadde en gammel sjel. At gulvene var helt skjeve, og loftet stå der, urørt, med sine eldgamle blomstertapeter.

Pluss på store vinduer, skjeve gulv og rosetter i alle tak, som vitner om husets flotte fortid som stor byvilla, og det er let å skjønne at familien ble forelsket.

- Jeg elsker at de rosettene ser så slitte og støvete ut. Heller gammel og slitt enn nytt og litt for perfekt.

Malte alt hvitt Det første den kreative damen gjorde da familien overtok drømmehuset, var å male alt hvitt.

- Alt ble malt, forklarer Pia.

- Både vegger, tak og også det gamle plankegulvet.

En nøytral bakgrunn var målet.

HUSETS HJERTE: Kjøkkenet måtte bygges av et lokalt snekkerfirma, da det var flere cm i høydeforskjell fra den ene enden av rommet til den andre. FOTO: Signe Christine Urdal
HUSETS HJERTE: Kjøkkenet måtte bygges av et lokalt snekkerfirma, da det var flere cm i høydeforskjell fra den ene enden av rommet til den andre. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer

- Jeg har alltid syntes at det er så deilig å ha en hvit base, forteller Pia, som i jobben sin som grafisk designer og illustratør er omgitt av farger og former dagen lang.

- Holder man bakgrunnen ren og lys kan man jo være litt mer vågal med farger og former ellers i interiøret. Og selv barneleker og rot virker ikke fullt så rotete når bakgrunnen er rolig og nøytral.

Det var ikke alle som var helt enige i familiens hvite valg.

- Vi hadde jo snekkere i huset, og rett etter at vi hadde malt gulvet, lurte de på hva vi hadde tenkt til å gjøre med gulvet. Da vi sa at det var slik vi hadde tenkt til å ha det, tror jeg de ble litt flaue, ler Pia.

Også oppe i annen etasje er vegger og gulv holdt i hvitt. På den måten får spennende antikke møbler og Fretex-funn lov til å skinne.

- Ofte er det litt tilfeldig hva som ender opp hvor, og mange ganger har jeg ikke en plan når jeg kjøper ting til huset, forklarer Pia.

LETT BLANDING: Pia synes hjem hvor barn kan leke og det ikke er for høytidelig, er det aller fineste. FOTO: Signe Christine Urdal
LETT BLANDING: Pia synes hjem hvor barn kan leke og det ikke er for høytidelig, er det aller fineste. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer

- Jeg kjøper det jeg liker, og så heldigvis finner jeg alltid en plass til det.

Måtte få bygget kjøkken Det første rommet som fikk en fullstendig overhaling da familien flyttet inn i sitt nye hjem, var det store lyse kjøkkenet. Hele familien er enige om at det er dette rommet som på alle måter er husets hjerte, og det stedet hvor de fleste aktiviteter i hjemmet foregår, spesielt i travle førjulsdager.

- Det var ikke uten grunn at det var kjøkkenet vi prioriterte først da vi gikk i gang med huset, forklarer Pia.

- Vi visste at med to barn, en katt, en hund og travle jobber, så trengte vi et rom som skulle kunne fungere til mange formål. I tillegg liker vi godt å invitere venner og kjente over på uformelle middagsselskaper. Da hender det både titt og ofte at vi ender opp med å sitte her ved kjøkkenbordet, og aldri kommer oss så langt som ut til spisebordet i stuen.

Kjøkkeninnredningen fikk Pia og Olav laget av et lokalt snekkerfirma, og er en av tingene i huset de er aller mest fornøyde med.

- Vi kunne ikke kjøpe noe standard kjøkken til dette gamle huset. Først og fremst fordi gulvene er så skjeve, det skiller jo flere centimeter fra den ene enden av kjøkkengulvet til den andre. Men det er jo en del av sjarmen.

Personlig og uhøytidelig Familien Wall NIlsens hjem er salig blanding av gammelt og nytt, dyrt og billig, moderne og nostalgisk. En stil alle er såre fornøyde med.

- Jeg synes det blir mest personlig om man er litt uhøytidelig når man innreder, og ikke tenker så mye på at alt skal passe sammen, forklarer Pia, som i den ene enden av stuen har klassikere som Piet Heins Elipsebord og Syvern stoler fra Arne Jacobsen, og i andre enden en eldgammel sofa fra Fretex, bestrødd med fargerike puter med blomstermotiver.

DISKRET JUL: Man trenger ikke å dyngre på med julepynt for å få frem den gode stemingen. FOTO: Signe Christine Urdal
DISKRET JUL: Man trenger ikke å dyngre på med julepynt for å få frem den gode stemingen. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer

- Det skal jo være et hjem hvor vi alle føler oss hjemme, både barn og voksne.

For selv om designklassikere som både Montana-reoler, Bestlite lamper og Arne Jacobsen stoler er på plass, så er sofaen et kupp fra Ikea, og sofabordet et brukt-funn som det er fritt frem for å klatre på.

- Bordet er kanskje ikke det peneste å se på, men barna synes det er helt topp fordi de får lov til å leke og klatre på det, forklarer Pia.

- Og det er jo nettopp sånt som gjør et hus til et hjem.

Den kreative damen forklarer at verken hun eller mannen kjører en bestemt stil når de innreder eller kjøper ting til huset.

- Det er vel mer en tilfeldighet at det er blitt som det er blitt. Jeg pleier å kjøpe ting jeg synes er fine, og så er det egentlig mest flaks at det hele passer sammen når jeg får det hjem.

JENTEROM: Electras rom har fått et super-glamorøst hvitt juletre med knallrosa pynt. FOTO: Signe Christine Urdal
JENTEROM: Electras rom har fått et super-glamorøst hvitt juletre med knallrosa pynt. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer

Designeren liker at stilen verken er planlagt eller gjennomført.

- Mange ganger kjøper jeg noe og tenker at "Oi, dette blir fint der!", men så ender jeg opp med å sette det et helt annet sted.

I den søte juletid Selv om dette julehuset er rensket for nisser, og det ikke er mye som minner om julesnø rundt om i det hvitmalte villastrøket, er det ingenting å si på julestemningen hos familien Wall Nilsen.

- Pepperkakebaking, julegavepakking og tegning av julekort gir julestemning i massevis, forklarer Pia.

- Julestemning kommer lett når man har barn i huset. Da koser vi oss og pynter litt sammen, lager julegodterier og pepperkaker. Det lukter jul i huset når vi lager julegløgg eller pynter appelsinene med nellikspiker. Og barna synes faktisk det er stor stas å telle ned dagene ved å plukke nellikspikere ut av appelsinen sin.

Les også: Her finner du inspirasjon til vakre julehjem

Hjemme hos Kirsten er det alltid hvit jul

Slik pynter bloggerne til jul

MIKS OG MATCH: På hjemmekontoret til den grafiske designere er det sort og hvitt som råder, mens soverommet har fått en mykere og mer nostalgisk stil. FOTO: Signe Christine Urdal
MIKS OG MATCH: På hjemmekontoret til den grafiske designere er det sort og hvitt som råder, mens soverommet har fått en mykere og mer nostalgisk stil. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer

Slik får du julesteming med knallfarger

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LITT JUL ER NOK: Massevis av tente lys og små stilleben av julepynt skaper julesteming i bøtter og spann. FOTO: Signe Christine Urdal
LITT JUL ER NOK: Massevis av tente lys og små stilleben av julepynt skaper julesteming i bøtter og spann. FOTO: Signe Christine Urdal Vis mer