Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Jeg følte meg fin, og kunne kjørt til jobben klokka seks

Men da hadde promillen vært på over 0,5.

TESTPANEL: Vi Menn Bil-journalistene Pål Andre Skogen og Petter Handeland er fysisk nokså ulike, men promille-utviklingen er lik. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto
TESTPANEL: Vi Menn Bil-journalistene Pål Andre Skogen og Petter Handeland er fysisk nokså ulike, men promille-utviklingen er lik. FOTO: Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

Fella er velkjent. Mange har gått i den, langt flere har sluppet unna. Så langt.

Men du kan fort bli den neste som stoppes av UP og får beskjed om å blåse.

Du føler deg kanskje edru, men kjenner usikkerheten gnage. Pulsen er høy. Det ble sent på gårsdagens 17. mai-feiring, men du var da i seng klokken 02.00? Hvor lenge kan egentlig promillen sitte i kroppen?

Fest og test Lenge, faktisk. Det fikk vi understreket da vi kjørte vår egen kvasivitenskapelige, men realistiske test.

Kollegaene Petter Handeland og Pål André Skogen stilte opp som test- og festpersoner. Oppgaven var todelt. Se hvordan det var med rattreflekser og fareoppfattning med promille. Samt å kontrollblåse i en promillemåler fra tidlig morgen av.

Vi møtes klokken 18.00. Som testapparat for de tidligere nevnte kjøreferdighetene har vi valgt en enkel men effektiv løsning: Playstation 3, Solberg Edition rallystol og Colin McRae Dirt.

TAR SIN TID: Slik ser promillekurven ut for gutta som stoppet å drikke kl. 01.00.
TAR SIN TID: Slik ser promillekurven ut for gutta som stoppet å drikke kl. 01.00. Vis mer

To rallyetapper med varierende vanskelighetsgrad velges ut. Og kjøres på tid. Først er gutta edru. Senere gjentar de kjøringen med stigende grad av promille.

Resultatet er ingen bombe. Selv med bare 0,2 i promille merker Petter forskjell.

- Jeg klarer ikke sladdene lenger. Jeg reagerer for sent!

Sløvere ratting Siden blir det mer enn sladdene som går ad undas. "Terminal damage" blir en hyppig melding på skjermen. Tidene blir dårligere og dårligere, og den nedagående kurven kulminerer da Pål André - med godt over 1,00 i promille - rett og slett kaster inn håndkleet.

- Jeg blir schwimmel. Bare å gi opp, klager han.

Morsomt i en rallystol i stua. Men dødsens alvor om du ferdes ute på veien. Alkohol sløver sansene, og gjør at du både oppfatter og reagerer på potensielt farlige situasjoner langt senere enn ellers.

Dagen derpå Så til hovedpoenget. Hvor lenge sitter promillen i? De to - med helt ulik kroppsbygning og vekt - super seg opp til nærmere 1,5 i promille. De gir seg med drikkingen cirka 01.00, og kjøres hjem og i seng, med hver sin AL 7000 promilletester.

IKKE HELT PIGG: Unngå ufrivillig bakruskjøring med våre enkle tips. FOTO: Vi Menn Bil
IKKE HELT PIGG: Unngå ufrivillig bakruskjøring med våre enkle tips. FOTO: Vi Menn Bil Vis mer

Dette er et drikkemønster som er godt kjent fra julebord. Festen varer ofte ut i de små timer, og det skorter ikke på alkohol. mange skal på jobben dagen etterpå.

Jeg ringer dem første gang klokken 6.00. Og her er resultatene fra gjentatte blåsinger utover morgenen.

De to følger hverandre med stort sett samme promillen, fra time til time. Det kan ha flere årsaker. Men vi har sett det før - en stor og tung person blir ikke nødvendigvis fortere edru enn en liten.

Og sjekk promillen! Ingen av mine kollegaer er under 0,2-grensen før i titiden. Begge kunne fort ha kjørt på jobb før den tiden.

- Etter en dusj og en brødskive kunne jeg fort ha satt meg bak rattet allerede klokken 6.00, hevder Petter. Som på den tiden følte seg trøtt, men ikke påvirket.

Les også: Her er promillegrensene for båt
Promillemålerne viser feil
Stadig flere kvinner fyllekjører!
Promillemytene er testet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media