Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Jeg følte meg nok litt utenfor

- Det er tøft å skulle finne sin egen identitet i ungdomstida, mener skuespiller Jakob Oftebro (26).

NY STJERNE: I løpet av sin hittil korte karriere, har Jakob Oftebro rukket å være med i flere TV-serier og filmer. Denne uka fronter han teaterforestilling om mobbing i Oslo. Foto: Lise Åserud / Scanpix
NY STJERNE: I løpet av sin hittil korte karriere, har Jakob Oftebro rukket å være med i flere TV-serier og filmer. Denne uka fronter han teaterforestilling om mobbing i Oslo. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): -Når vi er barn og unge tror vi at skolen er hele verden. Det er så viktig å være en av de kule, og vi er redde for å skille oss ut fra andre. Først i ettertid skjønner du at nettopp det som gjorde deg annerledes den gangen, er styrken din når du skal ut i arbeidslivet. Hva som skjer mens du går på skolen har ikke noe å si for hvordan du bygger deg videre i livet, sier Oftebro.

Denne uka fronter han en teaterforestilling om mobbing. 26-åringen, blant annet kjent fra storfilmen «Kon-Tiki» og NRK-serien «Erobreren», er konferansier og diskusjonsleder under oppføringen av teaterforestillingen «iChoose».

- Mobbing er tabu Til daglig holder skuespilleren til i Danmark, der han jobber på teateret Mungo Park i Allerød nord for København.

Nylig ble det kjent at han har fått en rolle i den nye sesongen av den populære dansk-svenske tv-serien «Broen».

- Jeg ble utrolig stolt over å bli spurt om å stille opp i denne teaterforestillingen. Mobbing kan lett bli tabu, men det er viktig å fokusere på hvorfor det skjer og hvordan det kan stoppes. Det er fort gjort å få et stempel som mobber, og det er ikke alltid folk skjønner selv at de går over streken. Det gjelder å si ifra før man går for langt, sier Oftebro.

Forestillingen, som settes opp for elever på fem videregående skoler i Oslo — Sogn, Stovner, Sofienberg, Persbråten og Fyrstikkalleen — har som mål å endre ungdoms holdninger, skape respekt for seg selv og andre.

- Det handler om at vi alle har et valg. Vi kan velge å gjøre noe for å få slutt på mobbing. Ofte er det en grunn til at noen mobber, de ønsker gjerne å stille seg selv i et bedre lys. Men en mobber trenger et publikum. Det er ingen som gidder å plage noen på tomannshånd, sier Oftebro.

Ikke blant de populære I ungdomstida opplevde han mobbing på nært hold. Selv følte han seg annerledes og utenfor.

- Jeg var absolutt ikke en av de mest populære elevene og følte meg nok litt utenfor, som mange gjør i den alderen. Jeg hadde mine venner og sånn, men holdt mye på med teater, og det var ikke viktig for meg å bli akseptert i de såkalt «kuleste» kretsene. Og det er rart når man tenker tilbake på det nå, hvor viktig det var å bli akseptert av noen som bare er statister i livet ditt i dag, sier skuespilleren.

Men det er lov å være annerledes, påpeker Oftebro. Det viktigste er at du ikke lar andre bryte deg ned slik at du mister selvtilliten.

- Alle har til tider følt seg usikre, og vi ønsker alle å bli anerkjent for den vi er. Men du skal ikke la andre bestemme hvordan du lever livet ditt. Faktisk er det bare bra å skille seg ut. Hvordan jeg ble oppfattet av andre og hvordan jeg hadde det sosialt i ungdomstida, har betydd utrolig lite for livet mitt seinere, sier han.

- Må kunne tilgi Teaterforestillingen er i flere år blitt vist for amerikanske skoleelever i blant annet New York, New Jersey og på Hawaii. Nå er den oversatt og tilpasset en norsk virkelighet, regissert av Peter Lunga.

Bak «iChoose» står fredsorganisasjonen International Community of Artists for Peace (ICAP) som i 2002 ble grunnlagt av dr. Daisaku Ikeda, lederen for den verdensomspennende foreningen Soka Gakkai International, med over 12 millioner følgere. ICAP frontes av verdenskjente skuespillere og musikere, blant andre Orlando Bloom, Carlos Santana og Herbie Hancock.

MOBBETEATER: Skuespilleren Jakob Oftebro fronter teaterforestillingen «iChoose», som handler om mobbing. Forestillingen settes opp på fire videregående skoler i Oslo. Her fra Stovner videregående skole. 
Foto: Jacques Hvistendahl
MOBBETEATER: Skuespilleren Jakob Oftebro fronter teaterforestillingen «iChoose», som handler om mobbing. Forestillingen settes opp på fire videregående skoler i Oslo. Her fra Stovner videregående skole. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Vi må alle bli flinkere til å si ifra når vi observerer, hører om eller selv opplever mobbing. Men det handler også om å kunne klare å tilgi mobberne og innlemme dem i miljøet igjen etterpå, sier Jakob Oftebro.

STORFILM: I filmen Kon-Tiki spilles Torstein Raaby av Jakob Oftebro.
STORFILM: I filmen Kon-Tiki spilles Torstein Raaby av Jakob Oftebro. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media