- Jeg følte meg trygg når jeg plaget andre

Hadde ikke de andre elevene ledd, ville han nok sluttet.

MOBBER: Francois Elsafadi i organisasjonen New Page har jobbet mye med ungdom på skråplanet. Mange av dem har en bakgrunn både som mobber og mobbeoffer, noe også han har. Vi møter han på Røyken utenfor Asker der han har hatt foredrag for ungdommer på sommerleiren til Redd barna. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
MOBBER: Francois Elsafadi i organisasjonen New Page har jobbet mye med ungdom på skråplanet. Mange av dem har en bakgrunn både som mobber og mobbeoffer, noe også han har. Vi møter han på Røyken utenfor Asker der han har hatt foredrag for ungdommer på sommerleiren til Redd barna. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RØYKEN (Dagbladet): - Mange av ungdommene som havner på skråplanet er tidligere mobbere. Jeg kunne lett ha havnet i kriminalstatistikken selv, sier 39-åringen.

Han har nettopp holdt et foredrag på Redd Barna-ungdommens sommerleir på Røyken utenfor Asker om hvordan mobbing ødelegger barne- og ungdomstida til mange unge i norsk skole.

- Jeg har vært i begge rollene og det skaper selvfølgelig en unik innsikt. Det er lett å gå i den fella å tro at man vet hvordan alle mobbere og mobbeofre har det, sier han.

Var annerledes - Selv om mobbesakene er veldig unike, er likevel mekanismene universielle: Alle søker etter en oppskrift på hvordan de skal få det bra med seg selv. For mobberne handler det om å få anerkjennelse og anseelse, sier Elsafadi.

Da Elsafadi kom til Berlin fra Libanon som flyktning sammen med familien, ble han mobbet i skolen fordi han var annerledes.

- Jeg sleit med selvfølelsen, men ble trygg i mobberrollen. I Berlin var skolene større enn i Norge, og mobbing ble ofte bare oversett av lærerne, sier han.

- Jeg var annerledes enn andre, og i ettertid har jeg forstått av plagingen trolig var et resultat av at folk var nysgjerrige. Det var en nysgjerrighet jeg ikke forsto den gangen, sier Elsafadi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer