- Jeg følte meg trygg når jeg plaget andre

Hadde ikke de andre elevene ledd, ville han nok sluttet.

MOBBER: Francois Elsafadi i organisasjonen New Page har jobbet mye med ungdom på skråplanet. Mange av dem har en bakgrunn både som mobber og mobbeoffer, noe også han har. Vi møter han på Røyken utenfor Asker der han har hatt foredrag for ungdommer på sommerleiren til Redd barna. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
MOBBER: Francois Elsafadi i organisasjonen New Page har jobbet mye med ungdom på skråplanet. Mange av dem har en bakgrunn både som mobber og mobbeoffer, noe også han har. Vi møter han på Røyken utenfor Asker der han har hatt foredrag for ungdommer på sommerleiren til Redd barna. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RØYKEN (Dagbladet): - Mange av ungdommene som havner på skråplanet er tidligere mobbere. Jeg kunne lett ha havnet i kriminalstatistikken selv, sier 39-åringen.

Han har nettopp holdt et foredrag på Redd Barna-ungdommens sommerleir på Røyken utenfor Asker om hvordan mobbing ødelegger barne- og ungdomstida til mange unge i norsk skole.

- Jeg har vært i begge rollene og det skaper selvfølgelig en unik innsikt. Det er lett å gå i den fella å tro at man vet hvordan alle mobbere og mobbeofre har det, sier han.

Var annerledes - Selv om mobbesakene er veldig unike, er likevel mekanismene universielle: Alle søker etter en oppskrift på hvordan de skal få det bra med seg selv. For mobberne handler det om å få anerkjennelse og anseelse, sier Elsafadi.

Da Elsafadi kom til Berlin fra Libanon som flyktning sammen med familien, ble han mobbet i skolen fordi han var annerledes.

I forbindelse med årets skolestart setter Dagbladet et særskilt søkelys på mobbing blant barn og unge.

Kampanjen «Stå sammen - stopp mobbingen» er et samarbeid mellom Dagbladet og Unicef Norge.

Facebook/stasammen kan du selv ta ansvar for å forebygge og stanse mobbing.

Har du erfaring med mobbing i skolen? Del din mobbehistorie på www.db.no/stasammen

- Jeg sleit med selvfølelsen, men ble trygg i mobberrollen. I Berlin var skolene større enn i Norge, og mobbing ble ofte bare oversett av lærerne, sier han.

- Jeg var annerledes enn andre, og i ettertid har jeg forstått av plagingen trolig var et resultat av at folk var nysgjerrige. Det var en nysgjerrighet jeg ikke forsto den gangen, sier Elsafadi.

Fikk klassen til å le Det siste året i Berlin ble han med i en gjeng og begynte å dyrke dårlige sider ved seg selv. Den rollen tok han med seg da familien flyttet til Kragerø i 1987, da Elsafadi var 13 år.

- Vi hadde en overvektig gutt i klassen som jeg hakket på. Det gikk mest på fysisk mobbing, jeg var mye sterkere enn ham og han var en lett offer. Det gjorde at han ble utrygg, mens jeg selv ble den dominerende, forteller Elsafadi.

Han gjorde også narr av en av klassens lærere.

Besøk oss på Facebook

- Hun snakket dårlig engelsk, så jeg ertet henne for uttalen. Men det kunne like gjerne være kjolen eller skoene hennes jeg fant noe underlig med. Poenget var at jeg fikk klassen til å le, sier han.

Han forteller at han ble trigget til å fortsette mobbingen når andre syntes han var morsom.

- Hadde ikke de andre elevene ledd, ville jeg nok sluttet med plagingen. Mobbingen ble en greie jeg kjørte på fordi jeg fikk oppmerksomhet og status, sier 39-åringen.

Idretten ble redningen Statusen han oppnådde varte ikke lenge. Forholdet til lærerne ble dårlig, karakterene dalte - og han droppet ut av videregående skole.

- Jeg brydde meg ikke så mye om skoleprestasjoner. Behovet for å få anerkjennelse i klassen var større enn å bli likt av lærerne, sier Elsafadi.

FIKK STATUS: - Hadde ikke de andre elevene ledd, ville jeg nok sluttet med plagingen. Mobbingen ble en greie jeg kjørte på fordi jeg fikk oppmerksomhet og status. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
FIKK STATUS: - Hadde ikke de andre elevene ledd, ville jeg nok sluttet med plagingen. Mobbingen ble en greie jeg kjørte på fordi jeg fikk oppmerksomhet og status. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Vendepunktet kom da han begynte å interesse seg for basketball og fotball.

- Trygge voksne ga meg settinger der jeg lyktes, og jeg følte ikke lenger behovet for å plage andre. Etter hvert så jeg på mobbingen som noe negativt, sier Elsafadi.

Usikre og ensomme Som voksen bestemte han seg for å gjøre kampen mot mobbing til et levebrød. I møtet med ungdom som har havnet på skråplanen, har mange av dem vist seg å være mobbere som tidligere var mobbeofre - akkurat som ham selv.

- Mobbere og mobbeofre er ofte like til sinns. Begge er usikre og ensomme og faller i mange tilfeller utenfor rammene enten i skole eller i samfunnet. Mange har også ressurssvake foreldre som ikke klarer å følge opp barna sine, selv om dette slett ikke gjelder alle, sier Elsafadi.

Ikke sjelden bryter mobbeofferet ut av et mønster og overtar rollen til mobberen, påpeker han.

Francois Elsafadi (39):

• Født i Libanon, familien flyktet til Berlin da han var tre år. Kom til Norge og Kragerø som 13-åring.

• Sammen med sin bror, den tidligere toppbasketballspilleren Marco Elsafadi, drev han fram til 2011 den ideelle stiftelsen New Page. Stiftelsen drev forebyggende ungdomsarbeid i tett samarbeid med barnevern, foreldre og skole.

• Holder foredrag for skoler, næringslivet og organisasjoner om hvordan utsatt ungdom kan hjelpes til en bedre fremtid uten vold, rus og kriminalitet.

• Jobber i dag med et prosjekt for å hjelpe unge i Telemark som har droppet ut av skole tilbake til utdanning og jobb.

- Mobberen finner en trygghet i å tråkke ned på andre. Plagingen skaper noe andre setter pris på. Belønningen får mobberne i form av applaus, sier 39-åringen.

UTENFOR: - Mobbere og mobbeofre er ofte like til sinns. Begge er usikre og ensomme og faller i mange tilfeller utenfor rammene enten i skole eller i samfunnet, ifølge Francois Elsafadi. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
UTENFOR: - Mobbere og mobbeofre er ofte like til sinns. Begge er usikre og ensomme og faller i mange tilfeller utenfor rammene enten i skole eller i samfunnet, ifølge Francois Elsafadi. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer