Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Jeg går og tenker på hva som kan passe sammen. Så prøver jeg det ut

Tone fra Ås lager Norges beste pizza.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Dagbladet.no): - Er det sant?

Å, jeg som sendte inn midt på natta, i siste liten. Så gøy!

GLAD VINNER: Tone Merete Eng fra Ås med sønnen Sivert, klar for mammas pizza fra familiens vedfyrte bakerovn på Myklebysætra i Østerdalen der de er på vinterferie denne uka. Foto: MARIANNE BRÅTEN
GLAD VINNER: Tone Merete Eng fra Ås med sønnen Sivert, klar for mammas pizza fra familiens vedfyrte bakerovn på Myklebysætra i Østerdalen der de er på vinterferie denne uka. Foto: MARIANNE BRÅTEN Vis mer

På en litt dårlig telefonlinje fra Myklebysætra i Østerdalen mottar Tone Merete Eng (47) beskjeden om at hun er vinner av Dagbladets store pizzakonkurranse.

Tone best Etter at tre dommere brukte en dag på å bake og bedømme konkurransens tre finalister, gikk Tone fra Ås i Akershus seirende ut.

Lederen av Ås frivilligsentral kan nå ikke bare smykke seg med at hun er kjempegod til å lage mat og til og med har lært opp mannfolk på Ås. Hun lager Norges beste pizza.

Førstepremien er en pizzaovn fra OBH Nordica.

VINNEREN: Tone Merete Engs fjellpizza med rypebryst og blåmuggost.  Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
VINNEREN: Tone Merete Engs fjellpizza med rypebryst og blåmuggost. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

- Nå får jeg pizzaovn hjemme også. Det har jeg ønsket meg, sier hun.

Luftig bunn Tones pizza får skryt av juryen for sin velsmakende, luftige bunn og bruk av timian både i deigen og i fyllet.

Dommer Eirik Sevaldsen sier: «Hadde jeg fått servert denne pizzaen hjemme hos noen ville jeg sagt «wow»!»

Dagbladets kokk, Karla Siverts, berømmer de originale ingrediensene.

TUSEN TAKK: Mange sendte inn spennende og gode oppskrifter. Vi kunne lett hatt mellom fem og ti finalister. Tusen takk alle sammen!
TUSEN TAKK: Mange sendte inn spennende og gode oppskrifter. Vi kunne lett hatt mellom fem og ti finalister. Tusen takk alle sammen! Vis mer

- Helt klart den mest spennende av de tre finalistpizzene, sier hun.

Tredje jurymedlem, norsk-italienske Mariangela Di Fiore, er egentlig ikke så glad i pizza med store kjøttbiter, men falt for Tones variant.

Juryens forslag til forbedring er eventuelt å kutte ut fløten i tomatsausen og drysse noe syrlig, for eksempel tyttebær, over.

FINALIST: Aline Kjendalens pizza med chevre og fiken. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
FINALIST: Aline Kjendalens pizza med chevre og fiken. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

- Jeg har prøvd med tørket krekling. Kjempegodt, sier Tone selv.

Hvite finalister De to andre finalistpizzaene er hvite, det vil si uten tomatsaus.

Den ene har topping med crème fraîche, røkt mozzarella, sitrontimian og sitroner. Den andre har crème fraîche, ferske fiken, valnøtter, chèvre fra Haukeli og acasiehonning.

Pizzaene var sendt inn av Niclas Lundmark fra Drøbak og Aline Kjendalen fra Oslo.

Oppskriftene deres finner du på siden av artikkelen.

Leserne sendte inn et stort spekter av ulike pizzaer til konkurransen om Norges beste pizza. De innsendte bidragene spenner fra «bruk gjerne en ferdigdeig» til utførlige oppskrifter med durumhverte, italiensk mel «tipo 00» og blandinger av surdeig og proteinrikt hvetemel. Vi lager både pizza med wasabi, lodderogn og tunfisk, tandooripizza med biff, og pizza med reinskav og krekling.

Bakerovn til fjells Det er ikke for ingen ting at Tones pizza har fått navnet «fjellpizza».

Ikke bare har pizzaen smørstekt rypebryst i fyllet. Tone pleier også å lage den på fjellet. Har hun ikke rype, bruker hun indrefilet av elg.

FINALIST: Niclas Lundmarks pizza med sitron. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
FINALIST: Niclas Lundmarks pizza med sitron. Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

Familien elsker pizza og slo i fjor til med utendørs vedfyrt bakerovn mellom hyttene i setergrenda der venner og familie ferierer sammen.

- Pizzaen blir aller best her oppe.

 Når vi kommer fra tur er det bare å sette i gang å bake, sier Tone.

Denne uka er hun på vinterferie med mannen Lars (48) og sønnen Sivert (14). Storebror Mathias (22) studerer og har ikke ferie.

Ovnen fikk hun levert med traktor, som 20-års bryllupsgave av mannen.

Også for deg som ikke har vedfyrt bakerovn, er det mange ting du kan gjøre for å få litt bedre pizza hjemme. Her er juryens aller beste tips for fredagspizzaen.

Pizza og moped-øl «Fjellpizza» er en gjenganger på setra, som verken har innlagt vann eller strøm. Pizzaen serveres gjerne med Moped-øl fra Atna i Østerdalen.

Pizzaoppskriften har hun funnet på helt sjøl.

- Jeg går og tenker på hva som kan passe sammen. Så prøver jeg det ut, sier hun, og legger til:

- Synes du jeg høres lattermild ut?

- Ja, litt.

- Det er fordi det ikke er første gang.

- Jeg deltok på Gladmatfestivalen også. NM i pizzabaking 2002. En pizza med feta og soltørkede tomater i bunnen. Det var veldig uvanlig på den tida. Jeg måtte komme til Stavanger og bake.

VEDFYRT : Finalistpizzaene ble stekt i en ekte napolitansk vedfyrt pizzaovn på restauranten Lofthus Samvirkelag   Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE
VEDFYRT : Finalistpizzaene ble stekt i en ekte napolitansk vedfyrt pizzaovn på restauranten Lofthus Samvirkelag Foto: HALVOR SOLHJEM NJERVE Vis mer

- Hvordan gikk det?

- Veldig fint. Jeg vant da også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling