IKKE ALLTID LIKE GØY: Frilansjournalist og småbarnsmamma Marte Frimand-Anda er ikke redd for å si at hun synes det kan være kjedelig og slitsomt å leke med barna. Selv om kritikken fra andre mødre kan være krass. Foto: Privat
IKKE ALLTID LIKE GØY: Frilansjournalist og småbarnsmamma Marte Frimand-Anda er ikke redd for å si at hun synes det kan være kjedelig og slitsomt å leke med barna. Selv om kritikken fra andre mødre kan være krass. Foto: PrivatVis mer

Jeg hater å sitte på gulvet og bygge klosser og lego

Tobarnsmamma Marte innrømmer glatt at hun ofte gleder seg til at barnehagen åpner på mandagen.

Elsker du å sitte i timesvis på gulvet og bygge legoklosser?

Tar du år med våkenetter på strak arm, uten en klage?

Koser du deg gløgg ihjel når du baker med barna dine, selv om ungen tømmer posen med sukker ut over hele gulvet og nekter å gjøre som du sier?

Gratulerer, da er du en perfekt forelder.

Men alle vi andre, som synes lego og puslespill er kjedelig, som ikke gidder å bake med barna fordi det blir så mye gris, og som innimellom kan grue oss til helga fordi det er slitsomt å være sammen med barna to dager i strekk, er ikke vi skikket som foreldre?

Hater å leke med barna Journalist og småbarnsmamma Marte Frimand-Anda (37) er en sånn mamma som glatt innrømmer at hun ofte gleder seg til barnehagen åpner mandag morgen, så hun kan gå på jobb igjen.

Hun gidder heller ikke å leke med barna, om hun ikke synes det er gøy selv.

- Jeg har ikke noe problem med å si at jeg synes all gulvlek med barna er kjedelig. Jeg hater å sitte på gulvet og bygge klosser og lego, leke med dukker og sånne soldatfigurer og pusle puslespill. Jeg liker heller ikke å dytte husker. Og klistring, liming, klipping i kartong og alt som har med glitter å gjøre, kan jeg virkelig ikke fordra, sier Marte Frimand-Anda, som står bak den frittalende mammabloggen Casa Kaos, til Foreldre & Barn.

Ungene avslører deg Frimand-Anda forteller at hun tidligere likevel prøvde å gjøre alt dette med barna. Hun leste artikler som sa at foreldre burde leke med barna minst 15 minutter om dagen, og hadde dårlig samvittighet fordi hun mislikte det så sterkt.

- Ungene merket at jeg kjedet meg og oppførte meg kunstig, de ble urolige av det. De higet etter min oppmerksomhet, men jeg klarte ikke å gi den til dem, jeg var ikke helhjertet til stede, forteller Casa Kaos-mammaen.

- Nå er det ytterst sjelden jeg for eksempel baker med barna. Bare om jeg har en virkelig god dag. Det blir så mye rot, og jeg blir bare irritert. De spiser rett av bollen, velter sukket, og gjør ikke som jeg sier. Det blir ikke en koselig stund, så da er det bedre å la være.

«Du burde ikke ha barn!» Marte Frimand-Anda er mamma til en gutt på tre år og en jente på to. Hun tror at mange foreldre synes det er kjedelig og slitsomt å leke med barna, men gjør det likevel, for ikke å få skyldfølelse.

TRØTT OG LEI: Det er lov å være lei og glede seg til barna skal i barnehagen. Men tar skyldfølelsen og negative tanker overhånd, kan du øve deg på å tenke annerledes. Foto: www.colourbox.com
TRØTT OG LEI: Det er lov å være lei og glede seg til barna skal i barnehagen. Men tar skyldfølelsen og negative tanker overhånd, kan du øve deg på å tenke annerledes. Foto: www.colourbox.com Vis mer

Da hun skrev et blogginnlegg om at hun hatet å leke med barna, fikk hun massevis av sinte reaksjoner.

- Den typiske kommentaren var: «Du burde ikke ha barn!» Men jeg tror at de mødrene som hopper i strupen på andre mødre og kritiserer dem, ofte vil beskytte seg selv. De tør ikke vedgå at de også selv blir slitne av barna, og innimellom synes det er kjedelig å være mamma.

Det er forferdelig vondt å kjenne på at man ikke er udelt lykkelig når man er sammen med barna.

- Man føler seg som en mislykket mor. Det tror jeg er en av de verste følelsene i verden, sier mammabloggeren.

For opptatt av hva andre mener Hun tror at kvinner er for opptatt av hva andre tenker.

- Mange mødre er tenker hele tiden på hva andre tror og mener om deg som mor, og hvordan du oppfyller morsrollen. Vi gjør alt for ofte det andre forventer av oss. For eksempel det at man skal bake med barna eller komme seg ut på tur i helgene. Men jeg mener at foreldre heller skal gjøre det de synes er gøy sammen med barna.

For Marte Frimand-Anda sparker mer enn gjerne fotball med barna, klatrer i trær eller sykler.

- Ungene synes det er morsomt å være sammen med oss foreldre. Hva vi gjør, spiller mindre rolle, så lenge man gjør noe alle liker og alle har det gøy, tror hun.

Det varer ikke evig Live Landmark, mentaltrener, foredragsholder og kursinstruktør innenfor blant annet stressmestring og motivasjon, kjenner seg igjen i de negative følelsene mange kan få som småbarnsforelder.

- Selv er jeg over den perioden. Barna mine er 15 og 16 år gamle, og vil helst være ute med venner. Nå er jeg takknemlig for hver eneste time jeg får være sammen med dem. Jeg skulle ønske jeg hadde klart å løfte blikket den gang de var små. Da så jeg ikke lyset i tunnelen, sier Landmark til Foreldre & Barn.

For faktum er at småbarnsperioden går fort. Lever du til du er 80, er det kanskje bare snakk om 5-6 år sammenhengende, hvor barna er svært avhengige av deg.

- Småbarnstiden kan oppleves som altoppslukende mens den står på. Men nå som den er over for min del, synes jeg de som står midt oppi det er veldig heldige, og jeg skulle gjerne vært der selv, ler hun.

MENTAL TRENING: Mentaltrener Live Landmark har gode råd til deg som føler deg overveldet av negative følelser som småbarnsforelder.  Foto: Privat
MENTAL TRENING: Mentaltrener Live Landmark har gode råd til deg som føler deg overveldet av negative følelser som småbarnsforelder. Foto: Privat Vis mer

Hun tror mange mødre sliter med skyldfølelse og skammer seg over å tenke som de gjør.

- Negative tanker er ikke et problem, før de blir dominerende eller før man får skyldfølelse før man har tenkt dem. Da er det på tide å ta grep, sier Landmark.

Og da kan det være en trøst at det er mulig å snu den negative tankegangen, slik at hverdagen ikke oppleves fullt så tøff.

Få perspektivet på plass - For det første må man ha perspektivet i orden. Tiden hvor du ikke får gå på do i fred, og aldri sover en hel natt uten å våkne av barnegråt, varer ikke evig. I realiteten er det snakk om en bitteliten periode i livet hvor det er slik. Årene flyr av gårde, og plutselig lengter du tilbake til tiden da barna var små, sier Landmark.

Du kan stoppe de negative tankene på samme måte som du stoppe deg selv fra å gjøre andre ting du ikke vil.

- En enkel måte er å øve deg på å være takknemlig, og dermed snu situasjonen. Mitt triks er å flytte fokuset til noe som gir deg en god følelse, tipser mentaltreneren.

Bytt filter Når ungen skriker, og du selv aldri får en pause eller nok søvn, er det lett å legge merke til alt som er galt.

- Jeg kaller det å filtrere. Du kan filtrere for gode ting eller for dårlige ting. Det er uansett du som setter filteret, sier Landmark.

Så prøv å gi hjernen en ny oppgave: Hva er du takknemlig for?

Det kan for eksempel være at ungen stort sett er glad og blid, at du har leilighet og jobb, at du har gode venner, eller at det var flere dager i forrige uke hvor barnet ikke var sykt.

- Når du tenker en negativ tanke, er det mulig å stoppe den og spørre deg selv: hva kan jeg være takknemlig for i denne situasjonen? Det høres veldig enkelt ut, men det fungerer som bare rakkeren. Virkeligheten din blir brått annerledes, lover Live Landmark.

Les også:
Slutt på kjeftinga. 12 råd til positiv barneoppdragelse
Mindfulness gir mindre stress
Lei av sytete småbarnsforeldre?
Quiz: Sjekk om dere trenger parterapi
Mamma med spiseforstyrrelser

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.